Řada lidí krev v moči ignoruje nebo čeká, zda nezmizí sama. Podceňovat se ji ale nevyplácí. Zpočátku nenápadné, snadno zaměnitelné příznaky totiž mohou značit karcinom močového měchýře, který je dle odborníků nejagresivnějším urologickým nádorem vůbec. Nejenže rychle postupuje, ale má také nejvyšší smrtnost. Ročně jím v Česku onemocní přes 2 000 lidí a necelá tisícovka na něj zemře. Včasná léčba je tak naprosto zásadní.

Může se také stát, že se krev v moči objeví jen občas a pak spontánně zmizí. Spoléhat však na to, že když už krev moči není viditelná, je vše v pořádku, není rozumným řešením. „Onemocnění i tak neustále postupuje a rozvíjí se. S návštěvou odborníka proto není dobré otálet,“ varuje urolog Marko Babjuk s tím, že bohužel právě v těchto chvílích mají lidé největší tendence mávat nad příznaky rukou, především pak svobodní muži s nižším stupněm vzdělání. Ti ženatí nebo žijící s partnerkou jsou dle studií zřejmě pod větším tlakem své polovičky problém řešit. Ani ženy ale situaci často nevyhodnotí správně a občasnou krev v moči si mylně spojí například s menstruací nebo právě se zánětem močového měchýře. „Karcinom močového měchýře se u žen vyskytuje méně, ale na druhou stranu k nám přicházejí už v pokročilejších stadiích nemoci,“ doplňuje expert.

Riziková skupina

Nejvíc v pozoru by měli být muži nad 65 let, kteří kouří nebo jsou vystaveni karcinogenům například v práci. Právě kuřáci jsou totiž až ve čtyřikrát vyšším riziku, že rakovinou močového měchýře onemocní, než nekuřáci. Kouření je tak, hned po rakovině plic, nejčastější příčinou tohoto zhoubného onemocnění.

Prevence dle expertů neexistuje. Pomáhá ale přestat kouřit. "Pro ilustraci – pokud člověk přestane s kouřením, snižuje se u něj už po roce riziko vzniku tohoto nádoru o 30 % a po dalších pěti letech dokonce o 60 %,“ uvádí urolog Antonín Brisudy. Bohužel i tak se počítá vše, co už člověk v minulosti vykouřil. "Čím více cigaret člověk za život spotřeboval, tím je riziko vzniku nádoru vyšší. Proto i když se zlozvykem přestane, neznamená to, že se nemoci zcela vyhne," vysvětluje lékař s tím, že pro každé stadium nemoci existují účinné medikamenty. Avšak u pokročilých forem s metastázemi už urologové nebojují o úplné uzdravení, ale o prodloužení života v co nejlepší kvalitě. Apelují proto na včasný příchod s prvotními příznaky.

Zdroj: youknou.cz czechurol.cz