Šéfredaktorka Alena se mi přiznala, že používá sérum, ale není si jistá, jestli správně. Kamarádka Petra mě zase překvapila otázkou, jestli není na sérum moc mladá. Tak si na ně posvítíme!

Co je to za péči a čím se liší od krému?

Jedná se o speciální kosmetickou péči, která obsahuje aktivní látky ve vysoké koncentraci. Při výrobě se dohlíží na to, aby ve složení bylo minimum vody, to je jeden z rozdílů oproti krémům. Vznikají lehké gely, které se snadno a rychle vstřebávají, což spolu s koncentrací látek způsobí, že se brzy dočkáme zlepšení stavu pokožky.

Proč jsou séra drahá?

Základ tvoří koncentrované a účinné složky, které jsou drahé samy o sobě. Sice se často používají i do krémů, ale naředěné, proto za krémy zaplatíte méně. Výjimečné složení si často žádá náročnou technologii zpracování. Firmy investují do vývoje nových, což se také připočítá. A když si prohlédnete balení, všimnete si, že jde o lahvičky s aplikátory. Chrání cenný obsah před kontaminací a zpříjemňují používání, takže jejich výroba se také promítne do konečné ceny.

A vyplatí se?

Sečtěte si to samy. Většina sér vám zkrášlí tvář okamžitě nebo za pár dní, takže výsledek investice je vidět, pleť je jasnější, hladší. Dlouhodobým používáním (4–6 týdnů) se projeví omlazující účinek, zmírní se hloubka vrásek, zjemní barevné nerovnosti. Buňky pokožky aktivované sérem také mnohem lépe využijí aktivní látky z následně naneseného krému. A do třetice, na opečované pleti mnohem lépe a déle drží líčení.

Kdy s nimi začít?

Průzkumy přirozeného stárnutí pleti odhalily, že tvář ocení přídavek péče přibližně od 35 let, kdy se zpomaluje její regenerace. Bývá to dřív, pokud máte v rodině sklony k předčasné tvorbě vrásek nebo suchou pleť, která stárne rychleji. Také jestli holdujete nadměrnému opalování, kouření, alkoholu. Mladý vzhled krade tváři rovněž klimatizace a záření z monitoru počítače.

Jak na to?

1. Sérum se nanáší ráno nebo večer, pro větší účinek dvakrát denně. Je to krok, který následuje po vyčištění pokožky.

2. Díky koncentrovanému složení stačí velmi malé množství. Kapku dejte na čelo, na tváře a na bradu. Jemně rozetřete nebo vklepejte do pokožky špičkami prstů. Postupujte směrem vzhůru a do stran. Pár kapek vmasírujte do pokožky krku a dekoltu.

3. Za 2–3 minuty naneste denní krém. Přidá pokožce další blahodárné látky, nejen pečující, ale také ochranné – UV filtry se totiž do sér většinou nepřidávají.

První zkušenost

Možná vás účinek séra zaujal, ale nejste si úplně jistá, jestli přídavek ke stávající kosmetické péči zvládnete a jaké si vybrat. Kupte si omlazující sérum, které komplexně potlačuje projevy stárnutí. Začněte levnějším, kdyby vás po pár týdnech přestalo bavit.

Do ruky

Pokud fandíte přístrojům, do služby kráse můžete povolat také je.

• Jehličky

Mezoterapie byla donedávna doménou salonní péče, ale v parfumeriích a na internetu už seženete i domácí přístroje (asi od 1000 Kč). Váleček se stovkami tenoučkých jehliček propíchne pokožku, několikanásobně zlepšuje pronikání pečujících látek do hlubších vrstev. Mechanicky stimuluje růst kolagenu, který vyplňuje vrásky i jizvičky. Dotek jehliček nebolí, ale moc příjemný není. Péče vyžaduje pravidelnost a její účinek nastupuje pomalu, obvykle po dvou měsících.

• Žehlička

Využívá ultrazvuk a galvanickou terapii. Ultrazvukové vlny pokožku prohřívají a masírují, pak se lépe regeneruje, pročistí. Podobně pracuje i galvanická terapie, založená na nízkém napětí elektrického proudu. Nedostáváte rány, ale pocit připomíná prudší proud vody ze sprchy. Používání je trochu složité a liší se podle toho, čeho chcete dosáhnout. Obvykle si žádá tři kúry denně – pro vytíženou ženu téměř nemožné. Prvních úspěchů se dočkáte za dva měsíce. Žehličky seženete na internetu, ale kosmetičky, které je používají v salonech, varují před padělky, které lákají nízkou cenou. Kvalitní přístroj obvykle stojí od 3000 Kč nahoru.

• Kartáček

Díky sonické technologii nejde o žádné drhnutí, ale jemné čištění pleti. Štětinky se pohybují různými směry a tak rychle, jak bychom to ručně nezvládly. Odstraňují nečistoty a odumřelou kůži, což vede k tomu, že je tvář hladší, pleť zářivější a póry menší. Snadněji se do ní vstřebávají krémy.