Pravidlo číslo jedna, které byste prostě nikdy neměli obcházet: hubnout byste měli zdravým a trvale udržitelným způsobem. Jinými slovy, žádné extrémní jídelníčky, dočasné utrpení ani zázračné diety, které vám slibují, že za měsíc shodíte deset kilo a máte klid. Tudy cesta nevede.

Vaše zásada je jiná: shazovat se musí pomalu.

„Hubnout byste měli maximálně tempem půl kila až kilo týdně,“ vysvětluje Karolína Hlavatá, dietoložka spolupracující s iniciativou Vím, co jím. Podle ní je přitom pravděpodobné, že kolem padesátky to půjde spíše ještě o něco pomaleji, zvláště než se metabolismus rozpohybuje. Takže shodíte spíše jedno až dvě kila měsíčně než čtyři, což by mělo být měsíční maximum tak jako tak. Rychlejší hubnutí nejspíše znamená, že si zahráváte s jo jo efektem, kdy se vám až příliš rychle shozená kila zase brzy vrátí.

Pět kilo za měsíc, padesát za dva roky

Platí také, že čím větší nadváhu člověk má, tím snáze může hubnout, hlavně ze začátku – pokud například žena váží 120 kilo a nikdy nehubla, může i relativně malá změna životního stylu znamenat, že prvních pět až deset kilo shodí rychle, už proto, že na začátku se tělo často zbavuje nejen tuků, ale i zadržované vody.

Ale celkových padesát kilo, které chce zhubnout, bude takový člověk shazovat dva roky i více. Jak říká Karolína Hlavatá, těžko chtít shodit dvacet kilo za půl roku, vždyť tak rychle je člověk nenabral. Nicméně, pokud člověk na hubnutí skutečně pracuje, může shodit dvacet až třicet kilo ročně.

Aby člověk shodil jedno kilo, musí nějakým způsobem vynechat či spálit 30 000 kilojoulů – buď tolik ubrat na jídle, nebo spálit námahou, ideálně kombinací obojího. Rozhodně se například nesnažte jíst méně než 4 000 kilojoulů denně, s výjimkou toho, pokud by vám to nařídil lékař, pak byste si měli nechat sestavit jídelníček tak, aby vám i v takové restrikci nic důležitého nechybělo.

Důležité je kombinovat striktnější jídelníček s dostatkem bílkovin, abyste neztráceli kondici a svaly.

Nevažte se denně

Když se dáte do hubnutí, má smysl si pořídit spolehlivou osobní váhu, třeba i takovou, která ukazuje podíl vody, svalů a tuků. Než do ní investujete, projděte si recenze – pokud se vám za ní nechce utrácet, kupte si jen běžnou osobní, která nicméně váží přesně. Važte se nejvýše jednou týdně, vždy na stejném místě, ve stejný čas, ideálně bez oblečení. Možná bude stačit i jednou za dva týdny.

Jinak vás může snadno rozhodit zjištění, že i když se snažíte a hubnutí se vám daří, neběží pořád stejným tempem. Někdy shodíte kilo za týden, pak se proces zastaví, aby se znovu rozběhl, mezitím můžete půl kila přibrat v závislosti na menstruačním cyklu. Důležité je, aby váha klesala dlouhodobě.

Docela funguje, když si předem stanovíte, kolik chcete shodit – pokud je to hodně, můžete si to rozdělit na dílčí kroky, třeba pět, pak deset, patnáct kilo. Pokud chcete shodit celkem více než dvacet pět kilo, měli byste to probrat s lékařem, zvláště pokud máte nějaký jiný zdravotní problém.