Proč vlastně většina novoročních předsevzetí nevychází, když na druhou stranu zjevně existuje víc než dost lidí, kteří nakonec dokážou přestat s kouřením nebo právě zhubnout? Podle psycholožky Ivy Málkové, zakladatelky sdružení STOB, mívá bohužel zrovna novoroční hubnutí dost typický průběh. „Dáte-li si nějaké předsevzetí, začnete po sobě většinou vyžadovat, abyste byli perfektní, a nenecháte si vůbec prostor pro chyby,“ popisuje ze zkušenosti se svými klientkami.

Pro představu, znamená to třeba, že si člověk navždy zakáže sladké nebo třeba milovanou paštiku. Pár dní nebo týdnů se veze na pocitu, jak mu to jde, kila skutečně krapet mizí, ale pak se úbytek zastaví a nadšení vyprchává. Nebo ochutnáme věneček na rodinné oslavě a máme pocit, že hubnutí je v háji, a už se o něj zase nesnažíme. Respektive si řekneme, že tenhle víkend už teda ne, ale v pondělí, že zase začneme…

Tak přesně takhle se vám do léta nejspíše zase zhubnout nepodaří. Potřebujete plán a vytrvalost, která ovšem vychází z realistických představ. Musíte mít reálné plány, pokud jde o to, co shodit, i jasnou představu, co tedy budete jíst a jak se budete hýbat. Protože jedině kombinace lehčího jídelníčku a dostatku pohybu funguje spolehlivě a dlouhodobě.

Mimochodem, psychologové vypozorovali, že abyste si na nějakou změnu – tedy třeba na to, že se z vás stal člověk, který pravidelně chodí dlouhé kilometry ostrým tempem a který večeří zeleninu s libovým masem – zvykli, musíte ji zopakovat nejméně dvacetkrát. Teprve pak stoupne vaše šance na to, že tentokrát to vyjde.

Dvě kila za měsíc, dvanáct do léta

Jinými slovy, klidně začněte v únoru, až se oklepete z přelomu roku a ledna, který bývá z různých důvodů poměrně náročný, ale mějte to promyšlené. Hubnutí přitom musí začít v hlavě – ze všeho nejdříve se pro něj totiž musíte opravdu rozhodnout. Ne proto, že to dělají všichni, ale proto, že chcete být štíhlejší vy sami.

Až si budete plánovat, kolik kilo chcete shodit, měli byste vycházet z tempa doporučovaného odborníky. Ti radí, aby si člověk dával postupné cíle. Teprve po zhubnutí na první vysněnou váhu byste si měli dát další metu. Ideální tempo činí dvě až čtyři kila měsíčně. Počítejte s tím, že kolem padesátky to půjde spíše pomaleji – i tak ale máte šanci do léta shodit deset až patnáct kilo, aniž by to představovalo velké utrpení.

Pokud se rozhodnete zhubnout, je dobré si uvědomit, jak jste ke kilům navíc přišli, dále si ujasnit, proč chcete zhubnout, a nakonec si stanovit, za jak dlouho, o kolik kilogramů a jakým způsobem.

Při zjišťování příčin nadváhy nebo obezity s největší pravděpodobností přijdete na to, že si za ni můžete sami. A to přesto, že se mnoho lidí vymlouvá na zděděná kila navíc nebo, což je také populární výmluva, na problémy třeba se štítnou žlázou.

Důležité je zásadně změnit přístup ke stravování a pohybu, a to pokud možno ze dne na den, postupné změny jídelníčku nejsou totiž moc účinné, protože tělo si na ně zvykne a váha se nehne. Pozor však, počítejte s tím, že změna vašeho životního stylu by měla být trvalá, proto se nepouštějte do žádných extrémních diet.