Než si začneme vysvětlovat, kolik alkoholu se vůbec snese s hubnutím, podívejme se ještě na zdravotní rizika. Dlouhá léta se tvrdilo, že červené víno svědčí srdci, zatímco bílé prospívá kostem, aby se v poslední době všechna tahle dobře znějící tvrzení zavrhla.

Možná se i tento názor ještě trochu změní, protože metaanalýza zveřejněná nedávno v odborném časopise The Lancet přece jen potvrdila, že alkohol poskytuje některé ochranné faktory, pokud jde o srdeční choroby a cukrovku u žen, bohužel pozitivní účinky kalí skutečnost, že alkohol může zvýšit riziko vzniku některých typů rakoviny a také třeba nebezpečí úrazů.

Tak jako tak, s hubnutím se pití alkoholu moc nesnese, protože sám o sobě obsahuje dost kalorií, a přitom vůbec žádné užitečné živiny, navíc ovlivňuje metabolismus.

Dalším problémem je, že jakmile lidé začnou pít alkohol, mají tendenci přestat řešit, kolik toho vlastně snědí a vypijí, i mírně opilí lidé často jedí výrazně nezdravá, tučná a smažená jídla. Jednou za rok to nevadí, několikrát měsíčně už ano. Nevýhodou přílišného pití alkoholu bývá i velký hlad druhý den, kterým tělo reaguje na výkyvy hladiny krevního cukru.

Když tělo řeší jen alkohol a ne tuky

I když nevypijete láhev vína za večer, stejně buďte s alkoholem opatrní. Lidé si často dopřávají jednu dvě deci vína před spaním, jenže pokud se podobných věcí nechcete vzdát, musíte si dopřát o to méně jídla přes den. Protože ač má víno v jednom deci podle druhu jen 220 až 350 kilojoulů – jako půlka rohlíku –, půl lahve už konkuruje energetické hodnotě večeře, alespoň té dietní určitě. Navíc minimálně u některých lidí konzumace alkoholu zastavuje hubnutí, protože, zjednodušeně řešeno, tělo se zaměřuje na jeho zpracování, místo aby se vrhlo na spalování tuků.

Přibývání po alkoholu bývá problém zejména u mužů, ale na druhou stranu to, co se často nazývá pivním břichem, je jen projev typicky mužského ukládání tuků. Ten se jim na rozdíl od žen, které trápí kolem pasů a boků, usazuje mezi vnitřními orgány. Většinou jde o důsledek nadměrného příjmu jídla i pití dohromady. Dokladem mohou být lidé, kteří moc nejedí, ale jen pijí – bývají obvykle spíš štíhlí, a navíc vypadají nezdravě, neboť jim chybí mnoho důležitých živin, které člověk jinak než ze stravy přijmout nemůže.

Raději si to spočítejte

Pro představu, půllitr dvanáctky má 700 kilojoulů, půllitr desítky 650. A co teprve pivo tmavé – to má i přes 1 000 kilojoulů. Ani nealkoholické pivo vám moc nepomůže, byť je přece jen o něco lepší – 400 kilojoulů na půl litru. Pozor na dia pivo, má také 650 kilojoulů, jeho výhodou je, že se hodí i pro diabetiky.

Pokud se rozhodnete alkohol omezit, je lepší snažit se ho většinu dní nepít vůbec a dopřát si ho třeba pouze o víkendu. A jak je na tom energeticky ostatní pití? Whisky, koňak či gin se pohybují kolem 500 až 800 kilojoulů na jednoho velkého „panáka“, becherovka má 600, baileys a ostatní smetanová pití už však přes 1 200 kilojoulů. Zrádné je také portské s 340 na 5 cl, většinou se ho rovněž vypije o dost více.

Zdroj:

https://www.everydayhealth.com/weight/best-and-worst-types-of-alcohol-for-weight-loss/