Nejprve jedna hraběcí rada. Nechcete-li kocovinu, vyhněte se alkoholu. To je jediný opravdu fungující prostředek, jak po večírku nevítat „den, který nikdy nebyl“. Tak to bychom měli. A teď, co dělat, když se nám to nepodaří, a přece jen si skleničku, dvě, tři dáme, a od té třetí navíc už tolik neřešíme druh a kvalitu podávaného alkoholu.

Zdroj: Youtube

Tedy druh a kvalitu bychom měli řešit, i když se utrhneme ze řetězu. Zkrátka, když už pijeme, držme se jednoho druhu alkoholu, ideálně dobrého vína (nikoli však hektolitrů) nebo piva (raději omezte ležáky) či kvalitních destilátů. Všechny ty barevné drinky a sladká čuča většinou napáchají mnoho škody. Nejen druhý den při odbourávání alkoholu, ale i ve dnech následujících při dopínání stále těsnějších kalhot a sukní.

Proč se říká kocovina?

Proč se říká kocovina?

Kocovina původně znamenala výtržnost, podle výtržností proti hejtmanu Kotzovi z Mladé Boleslavi v půli 19. století.

S alkoholovým opojením se začala spojovat podle německého slova Kater, což je jak kocour, tak stav po opití. V Německu se taky říkalo Katzenjammer neboli kočičí nářek, podobně jako v Polsku kociokwik (kočičí kvílení).

Zdroj: Wikipedia

Dále prokládejme či spíše prolívejme pití alkoholu čistou, nejlépe nesycenou vodou. Sklenička vody před sklenkou alkoholu, i po něm. Jistě, jeden si může připadat jako žába, ale lepší večer žába než ráno mrtvej brouk, jak praví staré turecké přísloví. No dobrá, možná nepraví, ale pravda to je.

Kromě dodržování dostatečného pitného režimu, a tím je míněno nealkoholického, je třeba se před večírkem dobře najíst. Člověk ten den už stejně nezhubne, tak nemá smysl se v tomto ohledu držet zpátky kvůli těsným šatům. Co se týče jídla, nebraňte se mastnějšímu, ideálně masovému pokrmu.

Pozor na sladké pokrmy během pití, kombinace alkoholu a sladkého kocovinu jen zhorší. Nejde jen o dortíčky a cukroví, kterým se člověk celé svátky víceméně úspěšně brání, ale kolem jedenácté večer po několika skleničkách ho prostě udolají, protože „už je to stejně jedno“. Není. Ráno bude mnohem hůř. A to nezmiňujeme ty koktejly a sladká čuča. I když už jsme je asi zmínili.

Před bujarým večírkem je dobré si odpočinout, zkrátka nejít pít po dvanáctihodinové šichtě nebo probdělé noci s malými kašlajícími nastydlíky. Byť je v obou případech zvýšený přísun alkoholu pochopitelný, s ohledem na další den po oslavě není příliš perspektivní. Jedna věc je kocovina v tichu domova, druhá je kocovina v práci nebo v domě plném dětí. Všechny bolí, ty druhé dvě ale o něco víc.

Vitamíny a spát

Dobré je se lehce nadopovat vitamíny a minerály, zní to sice jak příprava na zdolání horského vrcholu, ale vašemu tělu dá popíjení zabrat podobně. Takže vitamín C, B-komplex a další. Je to i proto, že tělo, které se snaží odbourat alkohol, využívá k této chemické reakci všechny minerály a vitamíny, které může, tak mu trochu pomozte a předzásobte se. A hlavně zase pijte vodu, protože budete dehydratovaní.

A spěte. Nechte tělo odpočinout. Zpracování alkoholu organismus výrazně vyčerpává, proto se můžete cítit jako praštění pytlem. Ostatně tím praštění být i můžete, záleží, jak moc se večírek předchozí noci rozproudil a jestli se vám až příliš nerozvázal jazyk. Nejvíc dřou játra, jejichž buňky odbourávají alkohol, co nejrychleji mohou, takže v té době omezí výrobu glukózy, čímž vám může klesnout krevní cukr. A když klesne krevní cukr, klesne nálada, což ve chvíli, kdy jednoho všechno bolí a do toho ho může sužovat i kocovina morální (často ve spojitosti s tím rozvázaným jazykem a hodinkou upřímnosti), vyvolává náladu vyloženě mizernou.

Tady jsou pak dvě možnosti, pokud to jde, tak vstaňte a běžte třeba na procházku, nebo zkuste lehce sportovat. Nebo pracovat. Na chatě se vždy dá nasekat pár třísek navíc. Pohyb pomáhá, pokud je kocovina mírnější. Je-li těžká, lehněte si do postele, snězte další vitamíny včetně ostropestřce mariánského, který trochu uleví zatíženým játrům, připravte si hodně vody, misku s pomerančem a mandarinkami a zkuste to přežít. Nejlépe bez sledování televize či streamovacích služeb, bez poslechu hudby, v přítmí a tichu.

DESET RYCHLÝCH RAD

1. Pijte hodně tekutin, ideálně nesycenou vodu.

2. Vyhněte se kávě a kofeinu – dehydratují.

3. Dodejte tělu sacharidy – chleba, rohlíky, tousty.

4. Osprchujte se.

5. Pořádně se před večírkem najezte.

6. Doplňte vitamín C a další vitamíny a minerály jak před večírkem, tak po něm.

7. Běžte na čerstvý vzduch, hýbejte se.

8. Když je vám zle, zkuste zázvor anebo Coca-Colu.

9. Běžte brzy spát a pořádně si odpočiňte.

10. Jezte ovoce – pomeranče, broskve, vodní meloun.

+ JEDNA NAVÍC – Když to nejde jinak, dejte si prášek na bolest.

ZDROJ: Vlasta.cz, https://www.washingtonpost.com/wellness/2022/12/20/hangover-cures-prevention-science/

Související články