1. Citrusy

Čisticí prostředky a osvěžovače vzduchu s vůní citrusů patří mezi nejoblíbenější a v regálech se často vyprodají jako první. Svým kočkám však těmito vůněmi radost neuděláte. Limetky, citrony, pomeranče nebo grapefruity totiž kočkovité šelmy nenávidí. Důvod je ten, že ve velkém množství jsou oleje, které způsobují citrusovou vůni, pro kočky toxické, což ony moc dobře vědí. Samy se proto od těchto plodů raději drží dál. Citrusovou kůru tak můžete použít jako přírodní odstrašující prostředek na zahradu a záhony.

2. Esenciální oleje

Pro naše chlupaté čtyřnohé kamarády nejsou vhodné ani esenciální oleje. Jejich koncentrace je totiž pro jejich citlivý čich příliš silná, čímž pro ně mohou být extrémně jedovaté. Máte doma difuzér? Pak zvažte jeho užívání.

3. Rostliny

Existuje mnoho rostlin, které kočky nesnesou a chodí kolem nich obloukem. A to je příležitost pro vás! Máte na zahrádce záhon, kam byste své kočce, anebo cizím kočkám, rádi zamezili přístup? Pak kolem něj vysázejte například měsíček lékařský, levanduli, tymián citronový, polej obecnou nebo kopřivěnku psí.Uvidíte, že chuť jít si zahrabat v záhonu bude rázem ta tam.

4. Chilli papričky

Přestože se o tom, zda kočky mohou či nemohou koření, stále diskutuje, jedna věc je jistá - chilli obsahuje kapsaicin, který je ve velkém množství pro kočky toxický. Pikantní vůně chilli papriček je navíc pro kočky dráždivá. Samy moc dobře poznají, že se od nich mají držet dál. Okusují vám vaši miláčci pokojové rostliny? Zkuste jejich listy jemně poprášit chilli kořením. Rostlině to neublíží a kočka ucítí pach na míle daleko, tudíž ji žvýkání nebohé květiny znovu ani nenapadne.

5. Ocet

Ocet má sice široké využití, jak v kuchyni, tak v domácnosti, ale ani v nejmenším nevoní příjemně. Jeho štiplavý odér vadí zvířatům, i lidem. Toxický však naštěstí není. Z těchto důvodů ho někteří majitelé koček používají k čištění skvrn od moči, jelikož právě octový zápach může kočky odradit od toho, aby se na místo podruhé vyčůraly. Bohužel, jak se říká, existují výjimky, které potvrzují pravidlo. To znamená, že některé kočky naopak vůně octa nabuzuje k dalšímu značkování revíru. Proč se tak děje, to se zatím nikomu zjistit nepodařilo.

6. Káva

Zatímco pro člověka je vůně kávy uklidňující - nejspíš proto, že šálek lahodného espressa máme spojený s odpočinkem, kočky ji nesnesou a vyhýbají se jí jako čert kříži. Pokud by vás však napadlo použít kávovou sedlinu jako ochranu vašeho pozemku či záhonků se zeleninou, rychle na to zapomeňte. Nikdy totiž nevíte, kdy se kočka rozhodne být statečná a do oblasti i navzdory kávovému zápachu vstoupit. Kávová sedlina stále obsahuje slušné množství kofeinu, které by kočka mohla omylem pozřít při čištění tlapek, a ten by jí určitě neudělal dobře.

7. Mentol

Kočky se snaží vyhýbat všem druhům mentolu – pravděpodobně proto, že dráždí jejich smysly. Proto pokud doma v květináči pěstujete mátu peprnou a máte ji umístěnou poblíž okna, kde váš mazlíček rád lehává, potom zvažte její přesunutí. Mnohé rostliny, které obsahují přírodní mentol, jsou totiž pro kočky jedovaté.

Zdroj: vlasta.cz hepper.com

Související články