Čím jste starší, tím více si možná všímáte, že vaše klouby v letním horku nefungují tak, jak by měly. Na vině jsou právě vysoké teploty a změny tlaku vzduchu, které ovlivňují kloubní funkčnost. Značným faktorem je ale také vlhkost a to hned z několika důvodů:

  • Šlachy, vazy a svaly se ve vlhkém počasí roztahují.
  • Horké počasí může bránit v pohybu a vlivem nepohyblivosti klouby tuhnou.
  • Klouby s opotřebovanou chrupavkou mohou mít obnažené nervy, které silněji reagují na změny tlaku vzduchu.
  • Vlhkost způsobuje, že tělo ztrácí vodu potem. To může snižovat množství synoviální tekutiny v okolí kloubů a způsobovat bolest.

Synoviální tekutina je gelovitá látka, která promazává klouby a udržuje je v bezchybném chodu. Právě teplota a vlhkost mohou měnit její hladinu či tloušťku. Vlivem počasí se pak může tekutina zanítit a klouby začnou mít pocit, že se nemohou náležitě pohybovat nebo jsou ztuhlé.

Jak o své klouby pečovat?

Jak o své klouby pečovat?

  1. Hydratujte: Voda a sportovní nápoje udržují tekutinu v kloubech, která zase udržuje vás v bezbolestném pohybu.
  2. Volte vhodné oblečení: Oblečte si volné oblečení z přírodních vláken, které kloubům umožní volný pohyb a zároveň je udrží v chladu.
  3. Relaxujte na chladném vzduchu: Pokud to jde, zůstávejte v klimatizovaném interiéru. Omezíte tak pobyt ve vlhkém vzduchu, který může způsobovat kloubní bolesti. Chladnější vzduch navíc snižuje zánět.
  4. Zaplavte si: Plavání ochlazuje tělo včetně kloubů. Navíc je to kardio cvičení s nízkou zátěží. A co je nejdůležitější, vztlak vody zmírňuje tlak na klouby.
  5. Upravte svůj jídelníček: „Ve vašem jídelníčku by neměly chybět potraviny, které jsou klíčové pro správné fungování organismu a které přispívají k normální činnosti nervové soustavy, svalů a tvorbě kolagenu. Mezi takové potraviny patří například ananas, citron, ořechy a listová zelenina,“ radí David Buchta ze společnosti Primulus.

Ale ne každý člověk má v horkém počasí problémy s klouby. Někteří mohou mít kloubní potíže, když teploty klesají nebo je sychravo a deštivo, jiní se zase mohou cítit nejlépe v chladnu a suchu. Vše je velmi individuální. Ovšem pozor! Pokud je bolest kloubů nesnesitelná nebo jsou vaše klouby oteklé a teplé na dotek, objednejte se raději na vyšetření ke svému lékaři.

Zdroj: prevention.com primulus.cz kloubus.cz meteocentrum.cz