Z nesprávně nastavené klimatizace hrozí nejen bolesti svalů a kloubů nebo uskřípnutí páteře, ale i chronické problémy podobné revmatu či artritidě. Typickým negativním důsledkem nesprávného používání klimatizace je tzv. C-B syndrom, bolest vystřelující z krční páteře do levého nebo pravého ramene, případně až úplné ztuhnutí krku a ramenních kloubů. Toto je nejčastější následek, neboť tyto části těla bývají vždy odkryty. Pokud jste ještě k tomu zpoceni, příliš silná klimatizace se bolestivě zakousne i do zádového svalstva. A mohou z toho vzniknout opravdu vážné potíže. Bolest v zádech nebo v krku se zafixuje a léčba potrvá sakra dlouho. Proto je velmi důležité sledovat, zda je proud vzduchu z klimatizace dostatečně rozptýlen a nesměřuje přímo na vás.

Podrážděné a suché oči

Podrážděné a suché oči

Slzí vám oči, pálí a máte je začervenalé? Pokud se vám to děje v práci nebo v autě, může za tím stát klimatizace. Ta narušuje slzný film na povrchu oka a proud suchého vzduchu ho vysušuje. Klimatizace totiž kromě úpravy teploty či čistoty vzduchu má na starosti také změnu jeho vlhkosti. Ochlazený vzduch, který vane z klimatizačních jednotek, je velmi suchý. „Slzný film je důležitý nejen kvůli tomu, že zvlhčuje rohovku našich očí, ale také kvůli tomu, že zabraňuje očním infekcím. A to je možné jen tehdy, pokud máte dostatek slz a často mrkáte. Člověk totiž průměrně mrkne přibližně patnáctkrát za minutu,“ říká Kristýna Štěbetáková z Alensa.cz

 

Kde by měla být klimatizace umístěna

V místnosti má být umístěna v dostatečné výšce a tak, aby na vás neproudil studený vzduch přímo. Pokud člověk při používání klimatizace dlouhodobě trpí a nehledá pomoc, přivodí si vážné chronické stadium. Stejně i v případě, že z příliš silné klimatizace onemocní, vyléčí se a opět se jí nerozvážně vystavuje.

Ruku v ruce s klimatizací jde aklimatizace

Po dlouhé cestě autem zvyšte chvíli před zastavením vnitřní teplotu, abyste snížili teplotní šok organismu. O podobný postup se snažte, i když opouštíte budovu – zůstaňte alespoň pár minut v hale, která už není tolik vychlazená, ale ještě v ní není takové horko jako venku.

Oblékejte se bez ohledu na reakce okolí

Nestyďte se v létě v kanceláři za ponožky. Pokud jste citliví na chlad, noste je s sebou. Používejte je ve všech podchlazených prostorách – v kanceláři, v hotelu, v dálkovém autobusu, v nákupním centru… Ani lehký svetřík nebo třeba vata do uší není tabu, když ochrání vaše zdraví.

Jezte a pijte

Jste nervózní z delšího pobytu v klimatizovaném prostoru? V chladných prostorách méně pociťujete žízeň a hlad. Pokud je člověk hladový, zvyšuje se jeho neklid a podrážděnost. Začne hledat viníka, kterým není klimatizace, ale nedostatečné adaptační schopnosti. Pokud po delším pobytu v klimatizované místnosti začnete pociťovat nepohodu, řešte nejprve to, co zvládnete – doplňte zásoby vody, případně se najezte.

Věděli jste, že pomůže žvýkačka?

Věděli jste, že pomůže žvýkačka?

Cítíte napětí ve svalech a v páteři, jakmile vstoupíte do klimatizovaného prostoru? Zkuste žvýkačku! Pravidelná rytmická práce žvýkacích svalů a podvědomá soustředěnost vám částečně pomohou uvolnit stres. Žvýkačka však není lékem na všechno…

Zvykne si tělo na chlad?

Pokud si poměrně lehce zvyknete na bolest, vaše tělo si časem zvykne i na působení chladného vzduchu. Svalová křeč má však mnohem dalekosáhlejší následky, než se na první pohled zdá. Spasmus se posiluje a v důsledku toho, že se nemůžete hýbat, nebo proto, abyste předešli bolesti, měníte zdravé pohybové návyky. Vzniká tak svalová dysbalance, kterou si zakládáte na další bolestivé problémy.

Říká se, že ofoukne spíš ženy

Ovšem statistiky, které by toto tvrzení potvrdily, nejsou reprezentativní. Přestože celkově bývají ženy vnímavější na chlad než muži a je pro ně také příznačnější sedavé zaměstnání, ve kterém se nelze vždy vyhnout proudu chladného vzduchu, nikde není psáno, že ženy trpí na nemoci z klimatizace víc než muži.

Víte, že…

Víte, že…

  • V autě je třeba nejprve nechat klimatizaci, aby vychladila vzduch, a až potom naložit děti?
  • V klimatizovaných prostorách by mělo být nanejvýš o 6 stupňů méně než venku?
  • V domech a bytech by klimatizace neměla stáhnout teplotu pod 25 stupňů?
  • V horku by měla běžet klimatizace v rozumném módu po celý den, a pokud se vám to nehodí, je třeba ji načasovat tak, aby začala pracovat hodinu před vaším příchodem?

Zdroj: www.vlasta.cz, časopis Vlasta

Související články