Příznaky menopauzy se můžou dostavit už po čtyřicátém roku, u jiných žen až kolem padesátky i později. Jestli se ptáte, kdy to čeká vás, začněte „obviňovat“ svou matku. Ano, nová studie, jejíž výsledky byly publikovány v časopise Menopause, který vydává The North American Menopause Society, naznačuje silnou vazbu na rodinnou anamnézu. Odborníci říkají, že nejenže jsou geny vaší matky spojeny s počátkem menopauzy, ale její geny mohou hrát také klíčovou roli ve vašem celkovém zdraví a dlouhověkosti.

Za všechno můžou matky

Menopauza je obecně charakterizována úplným vymizením menstruace. Pokud jeden rok nekrvácíte a nejste těhotná, pak procházíte s největší pravděpodobností menopauzou. Průměrný věk nástupu menopauzy je mezi 48. a 51. rokem života, ale některé ženy vstupují do tohoto období později, jiné pro změnu mnohem dřív. V zásadě je užitečné vědět, kdy vstoupila do menopauzy vaše matka, abyste zjistila, jak by váš zdravotní profil mohl vypadat z dlouhodobého hlediska. Pokud měla vaše matka menopauzu před padesátým rokem života, pravděpodobné i u vás to bude probíhat podobně. A pokud menstruovala až do třiapadesáti, je možné, že totéž nastane u vás.

Geny a životní styl

Ačkoli menopauza může přijít předčasně v důsledku různých stavů, jako je kouření, chemoterapie či nadváha, věk, kdy vstupujete do menopauzy je nejvíc ovlivněn rodinnou anamnézou. „Všechny moje kamarádky už přes rok nemenstruují a jsou v přechodu. Já pořád pravidelně menstruuji a už mě to celkem otravuje. Moje matka na tom ale byla podobně – menopauza u ní přišla až v pětapadesáti. Neměla žádné nepříjemné obtíže, návaly či pocení, takže doufám, že to budu mít podobně,“ říká třiapadesátiletá Ivana.

Pozdní menopauza = dlouhý život

Studie se zaměřila nejen na reprodukční život ženy, tedy nástup menopauzy, ale taky na dlouhověkost. Jak říká JoAnn Pinkertonová z North American Menopause Society, bylo zjištěno, že genetické varianty spojené s pozdější menopauzou souvisejí s delší životností. Ženy, které byly schopné mít děti po čtyřicátém roce, měly čtyřikrát vyšší šanci dožít se vysokého věku (i 100 let a více) a ženy, které porodily děti ve věku 35 let a více, měly jedenapůlkrát větší pravděpodobnost, že budou žít do stovky!

„Ačkoli časná první menstruace a celkový počet reprodukčních let nebyly spojeny s pomalejším stárnutím, zdá se, že pozdější menopauza souvisí s pomalejším stárnutím,“ tvrdí JoAnn Pinkertonová. Pro ty, které se obávají potenciálních rizikových faktorů spojených s pozdním nástupem menopauzy, jako je zvýšené riziko rakovin vaječníků, endometria a rakoviny prsu, rozsáhlý výzkum taky naznačuje, že pozdní nástup menopauzy má stejně významné přínosy. Pozdější menopauza je spojená s pevnějšími kostmi, menším rizikem osteoporózy, nižším rizikem srdečních chorob a cévní mozkové příhody.