Orgasmus jako nutná součást dobrého sexu se zdá být vytesán do kamene. Alespoň pro muže. Pokud k němu nedojde, zůstává pachuť neúspěchu. Takže je to vlastně povinný cíl – viditelný, prokazatelný důkaz, že jsme „dobří v posteli“. Samozřejmě že je to nesmysl, zvlášť ve vyšším věku, ale můžeme se tohohle přesvědčení zbavit úplně?

Webová stránka Mindbodygreen definuje koncept jménem karezza takto: „Je to duchovně sexuální praxe, založená na principu hygge, jen v intimní oblasti.“ Což je dokonale přesné. Když si vezmete, že skandinávské hygge už všichni nějakou dobu známe jako synonymum pro útulno, příjemno, pohodlí, zázemí… Karezza je prostě opak zprofanovaného bum bum a hotovo.

Hlazení je základ

Jméno si vzala z italského výrazu pro hlazení a jejím cílem je zintenzivnění sexuálního prožitku. Staví doteky a intimitu nad orgasmus. Ten dokonce úmyslně odkládá (někdy na neurčito), aby prodloužila potěšení a posílila sexuální energii. Jde o sex v pomalejším tempu, hlouběji prožívaný a smyslnější. Cesta je prostě důležitější než cíl.

Nezaměňujte ale karezzu s tulením u televize. Je to sexuální praktika, při které se pár navzájem vzrušuje, zkoumá své erotogenní zóny a body rozkoše. U každého páru je jiná, individuální. Nejdůležitější je mít na sebe dostatek času. A i když může dojít na penetrační sex, muž by neměl ejakulovat. Odborníci tvrdí, že je to otázka zvyku a s časem můžete dosáhnout mistrovství.

Milenci by měli mezi sebou cítit erotické napětí – právě to z nich dělá milence, i když třeba právě vaří nebo jdou na výlet. Orgasmus není zakázaný, ale vědomě odložený – někoho to může zpočátku iritovat, ale je to hra a stojí za to ji vyzkoušet.

Časopis Men’s Health ve svém článku říká, že „páry, které praktikují koncept karezza, prožívají prodloužený orgasmický stav. Karezza vás nechce o nic připravit, ale něco vám naopak přidat. Sex je s ní vášnivější, oddanější a plnější.“

Zbavte se fixace

Sexuální koučka Mimi Erhardtová potvrzuje, že karezza vás zbaví fixace na orgasmus jako tlaku na výkon: „Musíte překonat svoje vlastní přesvědčení, které do vás instalovali sexuologové i životní zkušenosti. Uvědomte si, že sex je společná výprava za potěšením, ne sprint do upoceného finále.“

Pro ženy má karezza jednu výhodu navíc. Orgasmu dosahují obtížněji a trvá jim delší dobu. U dlouholetých partnerství se žena většinou přizpůsobila partnerovi a naučila se zminimalizovat svou cestu k vyvrcholení tak, aby ho „nezdržovala“. Když takový pár vyzkouší karezzu, přejde na chvíli do ženina světa – pomalejšího, smyslovějšího. A ona si může znovu vzpomenout, co se jí líbilo, co jí pomáhalo, vzrušovalo a inspirovalo. Z toho samozřejmě benefituje i partner, který kvůli ní úmyslně „brzdí“.

O karezze svět poprvé slyšel v roce 1931 v knize, kterou napsal sexuolog J. William Lloyd. Podle něho ji „objevil“ Newyorčan John Humphrey Noyes už v roce 1844 díky zkoumání svého manželského pohlavního života. Jeho paní byla na svou dobu extrémní klikařka. V té době totiž ještě princip ženského potěšení nikoho nezajímal. Noyes navíc tvrdil, že karezza má i zdravotní benefity – ulevuje od bolestivé menstruace, potíží s močovým měchýřem a s prostatou. Tak kolik ještě důvodů potřebujete, abyste dali karezze šanci?