Chodíte každý den na několikakilometrovou procházku a doufáte, že zhubnete, zatímco vás míjí cyklisté a předbíhají běžci? Možná si posmutněle říkáte, že na podobné rychlé a zběsilé tréninky nemáte kondici ani zdravotní stav. Nic z toho ovšem nepotřebujete. I u obyčejné chůze se totiž můžete pořádně zapotit. Stačí trochu přidat do kroku a kardio, u něhož spálíte tuky, je na světě. Ano, čtete správně. Vhodným kardiovaskulárním cvičením může být i klasická rychlá chůze.

Abyste však opravdu spalovali, je nezbytné zaměřit se na optimální tepovou frekvenci. Tím nejjednodušším způsobem je stáhnout si fitness aplikaci, která to za vás vyřeší, anebo vzít do ruky kalkulačku a provést jednoduchý výpočet:

Maximální tepovou frekvenci zjistíte výpočtem 220 - věk. Poté toto číslo vynásobte 0,6 a poté 0,7. To zhruba vyřeší rozsah, ve kterém byste se měli držet, abyste spalovali tuk.

Správnou hodnotu si můžete hlídat pomocí chytrých hodinek a náramků, které vám tepovku díky optickému senzoru měří přímo ze zápěstí a vy tak máte správnou hodnotu neustále pod kontrolou. Mnoho zařízení má i funkci automatického hlídání tepové frekvence. Pokud byste tedy nevědomky zpomalovali či zrychlovali a tepy tak lítaly nahoru či dolů, hodinky vás na to upozorní.

Zdroj: Youtube

A počítat si můžete i kroky. Abychom však vybalancovali sedavý způsob zaměstnání a odrazili hrozbu zdravotních komplikací, je dle odborníků vhodné ujít každý den až deset tisíc kroků. V přepočtu toto číslo znamená zhruba sedm kilometrů. Pokud se proto rozhodnete chodit opravdu každý den, dejte si pozor, abyste našlapovali správně. Špatná chůze totiž může vést nejen ke zvýšenému riziku puchýřů na nohou, ale také k bolesti zad, kolen či kyčlí.

  • Při každém kroku vždy přirozeně ohněte nohu v kotníku a zapojte všechny svaly na nohou, aby se odlehčily klouby. Nejdříve měkce došlápněte na patu a poté postupně přenášejte váhu ke špičce.
  • Kroky dělejte plynulé a stejně dlouhé.
  • Lepší je dělat kratší kroky, lépe tak uhlídáte lehké položení paty na zem.

Pokud nejste zvyklí chodit, nic se neděje. Začněte pomalu a zařaďte chůzi do svého běžného režimu postupně. Choďte pěšky z práce, vyrazte na procházku se psem či na delší špacír se sluchátky v uších. Uvidíte, že časem budete zvyšovat nejen denní porce kilometrů, ale i rychlost.

Zdroj: vlasta.cz prevention.com