V Česku se s rakovinou prsu potýká zhruba 90 000 žen, ročně je navíc diagnostikováno asi 7200 dalších případů. Úmrtnost naštěstí neustále klesá. Aby však mohl být nádor odhalen, je potřeba, aby ženy dbaly na prevenci. Tím nejmenším, co pro sebe každá z nás může udělat, je pravidelné samovyšetření prsu.

Jak na to?

Jak na to?

  1. Vysvlečte se do půli těla a postavte se před zrcadlo.
  2. Oběma rukama volně připažte a při dostatečném osvětlení zjistěte, zda nepozorujete změny tvaru prsou a jejich okolí, zda se někde nevyskytují zduřeniny, pokožka není svraštělá, případně není některá z bradavek vtažená dovnitř. Pokud dlouhodobě nemáte obě prsa stejně velká, není důvod ke zbytečným obavám, jde o naprosto přirozený jev.
  3. Zdvihněte ramena, pomalu se otáčejte zprava doleva a zleva doprava a pokračujte v předchozím pozorování.
  4. Uchopte prsa jedno po druhém dlaněmi a nejprve vodorovným a poté svislým klouzavým pohybem je prohmatejte. Pozorujte, zda neucítíte ztvrdlé místo nebo bouličku.
  5. Levé rameno spusťte dolů, pravou rukou dokola prohmatejte levou bradavku uprostřed dvorce, potom ji jemně stlačte, jestli z ní nevyteče mléčný či krvavý výtok. Stejným způsobem si vyšetřete i pravé prso.
  6. Lehněte si na záda, podložte si hlavu polštářkem a pod levou lopatku si položte přeložený ručník tak, abyste měly prso ve vyvýšené poloze. Pravou rukou si prohmatejte levé prso a jeho okolí. Stejným způsobem si vyšetřete i pravé prso.
  7. Pokračujte krouživými pohyby pomocí tří prstů naplocho. Na každém místě proveďte tři kroužky. Pravý prs vyšetřete levou rukou a obráceně. Vždy se začíná od vrcholu podpažní jamky a postupně krok po kroku se postupuje dolů k rýze podprsenky a pak zase nazpět. Zevní část prsu se vyšetřuje v mírném pootočení těla. Pokud se má vyšetřit levý prs, levá ruka je v poloze nad hlavou, tělo se mírně natočí doprava a pravá ruka vyšetřuje. Natočení těla pomáhá dobrému rozprostření prsní žlázy.
  8. Levou ruku si založte pod hlavu a pravou rukou si prohmatejte podpaží, zda v něm není boulička. Stejným způsobem si vyšetřete i pravé podpaží. Levou rukou volně připažte. Pravou rukou prohmatejte jamku nad klíční kostí. Stejným způsobem si vyšetřete i pravou stranu.
  9. Nevynechávejte žádnou polohu. Některé změny mohou být objeveny ve svých počátcích právě jen v jedné z nich.
  10. Při jakémkoliv nálezu nebo jen pochybnosti navštivte svého lékaře.

Projevy nádoru

Na karcinom upozorní bulka v prsu či v jeho okolí, například v nadklíčku nebo v podpaží. Většinou se jedná o nebolestivé zduření s nepravidelnými okraji. Příznakem však může být také zarudnutí, které připomíná pomerančovou kůru, otok kůže s důlky, mokvání, nehojící se vřed, či vtažená bradavka s výtokem.

Základem je prevence u lékaře

Zapomínat bychom ale neměly ani na pravidelné preventivní mamografické vyšetření. Pro ženy nad 45 let je ve dvouletých intervalech hrazeno zdravotní pojišťovnou. Screeningová vyšetření se ale doporučují i mladším ženám, kterým sice péči zdravotní pojišťovna nehradí (cena se pohybuje v rozmezí 700 - 1200 Kč), zato mohou využít poukázku na slevu na vyšetření v rámci projektu Ženy ženám, který realizuje Avon ve spolupráci s Aliancí žen s rakovinou prsu vždy v říjnu u příležitosti měsíce boje proti rakovině prsu.

Zdroj: Youtube

Prostředky na tento program jsou získávány z výtěžku prodeje triček na Avon pochod za zdravá prsa. Jubilejní 20. ročník pochodu se koná už zítra, 17. září, v Praze a již tradičně ho v roli ambasadorů podpoří i řada známých osobností. Účastníci se tak mohou těšit na Petra Vágnera, Gábinu Laškovou, Ivu Pazderkovou, Honzu Kovaříka, Danu Morávkovou, Davida Deyla, Michaela Foreta, Olgu Studničkovou Šípkovou, Romana Vojtka, Tonyu Graves, Ninu Schwarz, která nazpívala u příležitosti pochodu píseň Síla v nás, a Michaelu Kuklovou.

Program a trasa

10:00 Hradčanské náměstí: zahájení, Tam Tam Batucada, Nina Schwarz, Michael Foret
12:00 START
13:30 Štvanice: doprovodný program, MIG 21, Banjo Band Ivana Mládka, David Deyl a O5 a Radeček

Zdroj: vlasta.cz zdravaprsa.cz mojemedicina.cz

Související články