Kapustové závitky s rajčaty

Suroviny:

  • 1 kapusta
  • 250 g loupaných rajčat z konzervy
  • 250 g nastrouhaného sýru (čedaru)
  • strouhanka na zahuštění
  • olivový olej
  • tymián
  • kmín
  • sůl
  • máslo na vymazání formy

Postup:

Omytou kapustu rozebereme na listy, povaříme je asi 2 minuty bez pokličky v osolené vodě s kmínem, scedíme a necháme částečně vychladnout. Rajčata rozmačkáme v misce vidličkou, smícháme je s nastrouhaným sýrem, směs okořeníme tymiánem a zahustíme strouhankou. Na každý kapustový list dáme vždy dvě lžíce směsi, list zavineme a sepneme párátkem. Závitky naskládáme do vymazané zapékací mísy, potřeme je olivovým olejem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a dusíme asi 20 minut (v mikrovlnné troubě budou závitky hotové za 4 minuty). Závitky jsou vynikající jako předkrm nebo zeleninová příloha.

Valašská kyselica

Suroviny:

  • 1,5 l vody
  • 250 g kysaného zelí
  • 200 g klobásy
  • 3 vařené brambory
  • 1,5 dl zakysané smetany
  • 3 lžíce hladké mouky
  • kmín
  • sůl

Postup:

Šťávu ze zelí slijeme, zelí nakrájíme na kousky, vložíme ho do hrnce s osolenou vodou, přidáme kmín a na kolečka nakrájenou klobásu a vaříme téměř doměkka. Krátce před dovařením do polévky vmícháme mouku rozmíchanou v zakysané smetaně a povaříme ještě asi 5 minut. Do hotové polévky přidáme na kostičky nakrájené vařené brambory a podáváme ji s krajíci čerstvého chleba.

Náš tip: Část klobásy opečte na suché pánvi a přidejte ji až do hotové polévky. Nic nezkazíte ani přidáním 20 g sušených hub, které jste předem namočili v mléce.

Náš tip: Část klobásy opečte na suché pánvi a přidejte ji až do hotové polévky. Nic nezkazíte ani přidáním 20 g sušených hub, které jste předem namočili v mléce.

Zelný salát s nivou a hroznovým vínem

Suroviny:

  • 400 g syrového bílého zelí
  • 200 g hroznového vína
  • 150 g nivy
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • nakládané jeřabiny nebo brusinky na ozdobení

Postup:

Zelí zbavíme košťálu, nakrájíme na nudličky, trochu ho osolíme a čistýma rukama promneme. Přidáme citronovou šťávu a sójovou omáčku a zelí necháme asi 15 minut stát. Kuličky hroznového vína omyjeme, rozpůlíme a vmícháme je do salátu. Rozdělíme ho do misek, každou porci posypeme rozdrobenou nivou a ozdobíme nakládanými jeřabinami nebo brusinkami.

Kapustové karbanátky

Suroviny:

  • 1 kapusta
  • 150 g paprikového salámu
  • 2 rohlíky
  • 2,5 dl mléka
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení
  • muškátový květ
  • majoránka
  • sůl

Postup:

Kapustu uvaříme ve vodě do poloměkka, scedíme ji a necháme vychladnout. Rohlíky rozlámeme do mísy, zalijeme je mlékem a necháme rozmočit. Pak k nim přidáme vejce, nasekanou cibuli, koření, sůl a na nudličky nakrájenou kapustu se salámem, dobře promícháme a z hmoty utvoříme malé karbanátky. Obalíme je ve strouhance a osmažíme z obou stran v rozpáleném oleji. Karbanátky chutnají výborně jen s tmavým chlebem, ozdobené kečupem a hořčicí.

Náš tip: Karbanátky budou zdravější, když salám nahradíte méně tučným strouhaným tvrdým sýrem. Milovníci česneku mohou do kapustové hmoty přidat ještě 2–3 rozetřené stroužky.

Náš tip: Karbanátky budou zdravější, když salám nahradíte méně tučným strouhaným tvrdým sýrem. Milovníci česneku mohou do kapustové hmoty přidat ještě 2–3 rozetřené stroužky.

Moravské zelí se sušenými houbami

Suroviny:

  • 500 g kysaného zelí
  • 3 cibule
  • 3 lžíce sádla
  • hrst sušených hub
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 2 kostky masoxu s příchutí bazalky a tymiánu
  • cukr podle chuti
  • sůl

Postup:

Cibuli oloupeme, nakrájíme nahrubo a osmažíme na sádle, dokud nezačne hnědnout. Pak přidáme kysané zelí, podlijeme je vodou, po chvíli vmícháme sušené houby (předem je nenamáčíme, zůstanou příjemně tuhé) a masoxové kostky a dusíme pod pokličkou asi 15 minut. Na závěr zelí zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce vody, ještě krátce povaříme, osolíme a podle chuti osladíme. Zelí je výborné jako příloha k pečenému masu, ale můžeme ho podávat i jako samostatný pokrm s topinkami nebo chlebem.

Náš tip:  Ochucené bujonové kostky jsou běžně k dostání v supermarketech, ale můžete je nahradit 2 lžícemi polévkového koření Klasik smíchanými se sušenou bazalkou a tymiánem.

Náš tip:  Ochucené bujonové kostky jsou běžně k dostání v supermarketech, ale můžete je nahradit 2 lžícemi polévkového koření Klasik smíchanými se sušenou bazalkou a tymiánem.

Kapustové ragú s krůtím masem

Suroviny:

  • 1/2 menší kapusty
  • 400 g krůtích prsou
  • 5 dl zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička grilovacího koření
  • majoránka
  • sůl

Postup:

Omyté a osušené krůtí maso nakrájíme na kousky a obalíme ho v grilovacím koření. Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a zpěníme na rozpáleném oleji. Přidáme nakrájené maso a krátce ho orestujeme. Přisypeme na nudličky nakrájenou kapustu, majoránku a sůl, vše promícháme a asi minutu vaříme ve vlastní šťávě. Pak směs podlijeme vývarem a vaříme 15 minut bez pokličky. Na závěr ragú zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a ještě asi 5 minut povaříme. Podáváme s bramborem nebo jen s celozrnným pečivem.

Náš tip: Těsně před koncem varu přidejte několik nakládaných malých feferonek. Ragú bude pikantnější.

Náš tip: Těsně před koncem varu přidejte několik nakládaných malých feferonek. Ragú bude pikantnější.