Dospívání: Maskujeme, přeháníme, hledáme se

Většina dívek hledá svůj styl, kopíruje celebrity nebo jde urputně a svéhlavě proti proudu. Všechno je emotivní, i přehnaný make-up maskující akné, černé linky až po spánky a nalepené „mrkačky“. Push-upky střídají průsvitné modýlky se spadlými rameny a nahoře „bez“, odhalené pupíky zdobené piercingem a v horším případě „madla lásky“ nad spadlým páskem kalhot kombinovaná s provokujícím proužkem tang, na která v tomto věku má jen málokterá holka nárok, na nás vykukují nejen v parku, ale i v metru a kině. Přitom jsou dospívající dívky krásné samy o sobě, zdobí je mládí, vypnutá kůže a dychtivá naivita.

Ve dvaceti: Máme dovoleno (téměř) vše

V tomhle věku se můžete opít do němoty, protančit celou noc s „trojkou v žíle“ či pod vlivem povzbuzujících látek, přehánět to se solárkem, hulit jako tovární komín a spořádat dvě kila hranolků a tři tabulky čokolády, jak jinak než v noci… Stejně vám to bude slušet! Slušet je možná silný výraz, ale zhýralý způsob života a excesy nejsou okamžitě vidět. Ale to je právě zrádné! Kolem pětatřiceti se vám to může všechno vrátit. Takže si už po dvacítce dávejte pozor, chce to mejdany kompenzovat zdravým životním stylem. Pokud jde o vzhled, je to krásné období. Můžete si (skoro) všechno dovolit. Jedinou brzdou jsou proporce a vaše vlastní pochyby. Některé holky po dvacítce je přebíjejí pomocí tzv. kódů ženskosti – minisukně, vysoké jehly a výstřihy jim dodávají sebevědomí.

Ve třiceti: Bezděky zvolňujeme

Najednou máte méně času na sebe. Možná trochu přiberete, některé po dětech, někdy zapomenete zajít ke kadeřníkovi, někdy prostě přes všechny ty rodinné povinnosti nestíháte. Ale pozor, tohle období je zrádné. Může totiž velmi rychle přerůst do fáze: Vždyť už je to stejně jedno… Není. Že se vám starosti vepsaly do obličeje, nevadí. Ale je třeba si vymezit čas na sebe. A také konečně najít svůj styl. Pozor na nevkusné a ostaršující kousky: melír ve stylu zebry, příliš dlouhé špičaté nehty, laciné a nekvalitní materiály a střihy… S odrbanou koženou kabelkou a ve vyšisovaných džínách a strečové halence moc parády nenaděláte. Je to doba, kdy je třeba odlišit se od davu kvalitními a slušivými kousky, ne módními výstřelky! Zkuste zvýraznit svoji osobnost.

Ve čtyřiceti: Možná stále tápeme

Je to obtížné přechodové období. Možná vnímáte, že stárnete, ale v hlavě jste pořád mladá holka. Snadněji přibíráte kila na místech, kde byste to nečekala, shodit je téměř nemožné (co budete dělat po padesátce???), ztrácíte mladistvou jiskru ve tváři, prohlubují se vrásky… Najděte si nového kadeřníka, začněte svou pleť rozmazlovat cílenou péčí, zapomeňte na nánosy líčidel a tmavou rtěnku, tvrdé kontury přidávají roky. Noste nadčasové kvalitní oblečení z těch nejlepších materiálů a hodně se smějte. Úsměv je totiž nejkrásnějším líčidlem, a neříkají to jen herečky, ale hlavně muži.

V padesáti a výš: Konečně se bavíme

Teď už se fakt dobře znáte, takže sama sebe nezaskočíte. Máte paradoxně víc času na sebe, děti už většinou vylétly z hnízda nebo se k letu připravují, zkoušíte ten čas využít. Pokud to tak nemáte, tak hurá do toho! Pečujte o sebe, mějte se ráda, cvičte jógu, tančete a žijte. Jste už kus za půlkou, ale máte spoustu času. Bavte se módou, klidně se oblékejte výstředněji, než jste byla zvyklá, když se vám to líbí. Vyhněte se jen lascivním modelům, ultra krátkým sukním, výstřihům až k pupíku a „kurvoidním“ platformám. Noste to, v čem se cítíte fajn, a žijte na plné pecky.

Catherine Lupis-Thomas, vedoucí pařížského butiku

Catherine Lupis-Thomas, vedoucí pařížského butiku

„Limitní věk pro nošení nějakého oblečení neexistuje. Pokud máme styl, spousta věcí funguje. Mým oblíbeným kouskem jsou martensky. Jejich provokativní, pánský, rebelský vzhled ve mně vyvolává pocit svobody. Dodávám jim ženskost pomocí sametových tkaniček nebo tkaniček z barevné látky. Všichni jsme děti. Nemá to nic společného s mládím, ale s dítětem, které máme v sobě. Bavme se tedy, dovolme si malichernosti. Buďme tvořivé a nebojme se, že se spleteme.“

Zdroj: vlasta.cz fredisblog.over-blog.com deedeeparis.com

Související články