Znáte filmové role Jiřího Lábuse?

Imitováním nejrůznějších herců a hlasatelů bavil návštěvy už jako malý kluk. Nebylo proto překvapením, když jeho kroky po maturitě na gymnáziu vedly rovnou na DAMU. Při absolutoriu si ho poté vyhlédl šéf Ypsilonky a nabídl mu trvalé angažmá. Světe, div se, Jiří Lábus je tam dodnes.

Zdroj: Youtube

Kamera, klapka, jedem

Netrvalo dlouho a Lábusův komediální talent objevili i televizní režiséři. Poprvé se před kamerou zjevil v záporné roli Edy ve filmu Zatykač na královnu a vyřádil se i jako brusič Petr ve snímku Páni kluci. V těchto filmech si Lábuse vyhlédlo tvůrčí duo Macourek – Vorlíček a obsadilo ho do veleúspěšné seriálové pohádky Arabela.

Humorná dvojka

Osmdesátá léta pak máme spojená s estrádou Možná přijde i kouzelník, kde Jiří Lábus exceloval po boku Oldřicha Kaisera. Tato komická dvojka funguje v divadelních hrách dodnes. Sympatie si Lábus dokázal získat i u dětských diváků, když je každou neděli dopoledne jeho hlasem ve Studiu Kamarád vítal plyšový panák Jů, anebo když daboval jednu z hlavních postav seriálu Simpsonovi.

Související články

Evíku, Miluno

Nezapomenutelný je pak pochopitelně v divácky oblíbené komedii z pera Zdeňka Trošky Slunce, seno, jahody a jejích dvou pokračováních, kde ztvárnil živočicháře Béďu. Filmaři ovšem moc dobře vědí, že Jiřímu výborně sedí i role v pohádkách, a tak jich má na kontě hned několik. V pohádce Tři bratři dokonce hraje ženu – bábu z mokřin – což má být údajně parafráze na Mrazíka. I tam babu Jagu hraje muž.

Zdroj: vlasta.cz csfd.cz