Přestože si mnozí myslí, že bažení po čokoládě nebo křupavých brambůrkách, je důsledek slabé vůle nebo nedostatku sebekontroly. Naše instinkty nás často upozorní, že je něco špatně. Ale často míváme tendenci tyhle zprávy, které nám mozek posílá, interpretovat nesprávně. Pokud zažíváme změny nálad nebo jsme plní nekontrolovaných emocí, musíme se prostě zastavit a podívat se hlouběji. Naše nálada totiž velmi často odpovídá něčemu, co se „pokazilo“ na fyzické úrovni.

Naše těla i mysl jsou dokonale synchronizované, což nám dává neustále zpětnou vazbu. Fyzický problém nám může napovědět, že se něco děje s našimi emocemi, a naopak. I to, co možná považujete za banalitu, pokud jde o fyzické zdraví, může odhalit mnohé o tom, co je „špatně“ s vaší myslí, srdcem nebo duší.

Mít občas chuť na něco hříšně nezdravého, je naprosto normální. Jsme jen lidi. A jídlo dokáže spravit náladu často rychleji než cokoli jiného. Ale pokud zjistíte, že máte chuť na stejný typ jídla po delší dobu, pak to může být varovný signál, že vám chybí nějaké konkrétní živiny ve stravě. Co tedy mohou znamenat jednotlivé chutě a jak je vhodné je řešit?

Chuť na slaná jídla

Silná a neustálá touha po slaných potravinách může znamenat nedostatek zinku a křemíku. Správným výběrem potravin můžete těmto touhám čelit.

Co opravdu potřebujete jíst:

Při nedostatku zinku konzumujte ořechy, semínka, luštěniny, tofu, tempeh, celozrnné obiloviny nebo tahini.

Při nedostatku křemíku jezte ovesné vločky, fazole, špenát, celozrnnou rýži, banány, kešu, ořechy a semínka.

Chuť na cukr a sladká jídla

Pokud jste závislí na cukru nebo neustále toužíte po sladkých jídlech, znamená to, že vaše tělo trpí zřejmě nedostatkem chromu, tryptofanu, fosforu nebo se ve vašem žaludku přemnožily kvasinky. Můžete mít taky nízkou hladinu cukru v krvi, kvůli které cítíte zvýšenou potřebu konzumace cukru.

Co opravdu potřebujete jíst:

Při nedostatku chromu jezte brokolici, hroznové víno, sýr, fazole a kuřecí maso.

Při nedostatku tryptofanu konzumujte více hovězího masa, mléčných výrobků, jater, rozinek, sladkých brambor, špenátu a krůtího masa.

Při nedostatku fosforu jezte kuřecí a hovězí maso, tučné ryby, vejce (především žloutek), mléčné výrobky, ořechy, zeleninu, obiloviny, mák a kakao.

V případě kandidózy užívejte probiotika a jezte sezónní zeleninu, vhodné jsou také houby (shiitake), pohanku, jáhly a pijte čaje (lapacho, maté).

Chuť na jednoduché sacharidy

V případě, že máte touhu přejídat se bílým chlebem, těstovinami a dalším škrobovým jídlem, znamená to možná, že vašemu tělu chybí bílkoviny a komplexní sacharidy.

Co opravdu potřebujete jíst:

Jezte potraviny s vysokým obsahem bílkovin, jako je maso, tučné ryby, ořechy, fazole a chia semínka. Dopřejte si také komplexní sacharidy, zdravé tuky a potraviny s nízkým glykemickým indexem, jako je ovoce, zelenina, nízkotučné mléčné výrobky a minimálně zpracované obiloviny.

Chuť na čokoládu

Pro mě osobně jde sice o velmi příjemnou tužbu, kterou si ovšem dopřávám jen občas. Nezdravá touha po čokoládě ve skutečnosti naznačuje nedostatek hořčíku v těle. Jasně, sníst tu a tam pár kostiček čokolády, je naprosto v pořádku, ale jakmile se vám začne konzumace téhle dobroty vymykat z rukou, je načase si „zkontrolovat“ jídelníček.

Co opravdu potřebujete jíst:

Při nedostatku hořčíku jezte více luštěnin, ořechů a semen, celozrnnýcz výrobků, zelené listové zeleniny a mléčnou čokoládu nahraďte hořkou čokoládou s vysokým obsahem kakaa.

Chuť na mastná jídla

Nezdravá touha po mastných potravinách, jako jsou bramborové chipsy, hranolky, smažená kuřecí křidélka a další smažená jídla, fast food a podobně, vašemu tělu může chybět vápník. Pokud trpíte nedostatkem vápníku, můžete pociťovat bolesti svalů a mít křeče.

Co opravdu potřebujete jíst:

Do jídelníčku zařaďte více zelené listové zeleniny, mléko a sýry.

Chuť na kofein

Většina z nás je tak trochu závislá na kofeinu, ať už jde o kávu, čaj, vaše tělo zřejmě volá po železu, vitaminu C, fosforu.

Co opravdu potřebujete jíst:

Při nedostatku železa a vitaminu C jezte meruňky, čerstvou brokolici, třešně, ryby, listovou zeleninu, fíky, maso a mořské řasy.

Při nedostatku fosforu zařaďte do jídelníčku hovězí maso, mléčné výrobky, vejce, kuřecí maso, ryby, luštěniny, játra a ořechy.

Zdroj: Vlasta.cz, https://themindsjournal.com/food-craving-guide-want-body-needs/, https://askthescientists.com/food-cravings/

Související články