Smažená rýže

Receptů na smaženou rýži je mnoho, ale u nás je best off následující postup. Cibuli nakrájím na klínky, zázvor asi velikosti palce nasekám, stejně tak česnek. Na rozpálené pánvi se lžící oleje asijský základ zprudka osmahnu, přihodím rýži, promíchám, přidám fazolové lusky, kousek čínského zelí (kvůli želvě je doma stále), jakoukoliv zeleninu za zenitem a společně smažím. Krátce, zeleninu chceme mít stále křupavou. Uprostřed udělám důlek, do něj rozklepnu vajíčko, opatrně zamíchám, a když je skoro hotové, všechno smíchám dohromady. Nakonec vše zaliju dresinkem ze sójové omáčky, rybí omáčky a citronové šťávy. Jedlé je to i studené druhý den. A absolutně nejlepší verzi smažené rýže jsem připravila se zbytkem korejského kimchi.

Zdroj: Youtube

Rýžové koule

Poněkud pracnější, ani úplně levné to není, ale dobré je tohle jídlo převelice. Na italskou specialitu arancini se dá zpracovat zbytek rýže (i zbytek rizota, tedy máte- -li ho rádi lepkavé, ideální je jen základní šafránové). Potřebovat k tomu ještě budete lístky bazalky, sýr mozzarella a šunku. Do rýžových koulí, které se smaží obalené v trojobalu, totiž patří sýrovo-šunková náplň. Ze zbylé rýže si v navlhčené dlani udělejte placičku, do středu dejte lístek bazalky, kousek mozzarely a kousek šunky. Zabalte do kuličky, která by měla mít velikost golfového míčku. Pak už koule stačí obalit v klasickém trojobalu – mouka, vejce, strouhanka a osmažit ve vyšší vrstvě oleje.

Onačejší plněné papriky

Samozřejmě že se dá rýží „naředit“ maso a uvařit klasické plněné papriky s rajskou omáčkou. To jistě znáte. Mnohem lehčí a dietnější pokrm ale vznikne, když naplníte papriky (červené, žluté, zkrátka ty masité, které se na klasické plněné papriky nikdy nepoužívají) směsí z rýže, sterilovaných tmavých fazolí a opečených kousků kuřecího masa s texmex směsí koření (nejlepší jsou na to stehenní řízky). Paprikám odříznu vršek, ale nevyhazuji jej, jen vyndám jadérka a seříznu, pak větší díl naplním rýžovou směsí. Navrch položím plátek sýra a přiklopím čepicí.

Pečou se cca 45 minut.

Kari rýže

Retro recept ze 70. let jsem trochu vylepšila. Pořádnou hrst hrozinek v misce zaliju vroucí vodou. Na pánvi opeču nasekané mandle, aby se rozvoněly. Přidám lžíci kari, lžičku zázvoru a zásadní je máslo. Dvě tři lžíce přidám ke koření, aby vznikla emulze plná chuti. Prohřeji ve voňavém másle rýži, přidám slité rozinky a cca deci vody. Nechci rýži smažit, jen ohřát.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články