Nemůžeme ho ani slyšet ani vidět, jen občas cítit. Náš kožní mikrobiom, tedy biotop složený z bakterií, hub a virů, který žije na povrchu našeho těla. Podle odborníků jich najdeme kolem milionu na pouhém centimetru čtverečním. Tento ekosystém má velký význam, jelikož plní spoustu ochranných funkcí.

Různorodost pomáhá

Druhy mikroorganismů nejsou všude po těle stejně rozložené – zatímco na suché kůži loktů jich moc nenajdeme, ve vlhku podpaží se pěkně shlukují. Kromě vlastností té které části kůže závisí složení mikrobiomu i na věku, pohlaví, genetických dispozicích, faktorech prostředí a na našem životním stylu. Mikrobiom je pak u každého člověka jiný, unikátní stejně jako otisky prstů, stejně jako je unikátní to, jak je každý z nás cítit. Čím pestřejší bude jeho složení, tím lépe se bude kůže bránit proti nezvaným vetřelcům.

Podpora hojení

Titěrné organismy toho umějí mnohem víc: například podporují hojení. Navíc trénují náš imunitní systém, čímž snižují riziko zánětů a alergií.

Antibiotický účinek

Některé bakterie mají nečekaně antibiotický účinek: produkují určité bílkoviny, které nepřátelské organismy zahubí. Aby mikrobiom mohl plnit všechny tyto důležité úkoly, je potřeba, aby v něm panovala harmonie. Pokud se naruší, jsme náchylnější k onemocněním kůže, může nás trápit červenání, podráždění a záněty. U některých kožních onemocnění jako u lupénky, rozacei, neurodermitidy a akné se prokázala přítomnost vysokého počtu specifických mikroorganismů, zatímco počty těch prospěšných značně klesly. Dobrou zprávou je, že toho pro náš mikrobiom můžeme hodně udělat.

Smoothie se zeleným čajem

Smoothie se zeleným čajem

Antioxidant, podporuje růstové procesy a tvorbu kolagenu.

Budete potřebovat:

  • 150 g dužiny melounu 
  • 1/2 avokáda 
  • 1 hrst špenátových listů 
  • 250 ml zeleného čaje 
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 3 lžičky lněného oleje 
  • mořskou sůl 

Postup: Meloun a avokádo pokrájejte, přidejte ostatní suroviny a rozmixujte do hladka. 

Použití: Dopřávejte si jednou za týden.

Tip: Smoothie je také ideální alternativou snídaně, nejlépe chutná čerstvě připravené.

Co kůži prospívá

Voda

Naše tělo sestává ze zhruba 70 % z vody, kůže dokonce z 80 %. Proto je potřeba ji vodou zásobovat, protože voda podporuje prokrvení kůže a tím aktivuje její látkovou výměnu. To posiluje ochrannou a obrannou funkci naší křehké skořápky. Proto pijte denně dva litry vody.

Uvolnění/odpočinek

Pokud trpíme stresem nebo zatěžujeme své nitro, vyvede to z rovnováhy i mikrobiom kůže. Mohou se začít silně rozmnožovat bakterie způsobující zánět, může se objevit svědění a ekzémy. Ve fázích plných stresu si dopřejte čas na relaxaci, například s hudbou. Pomohou i různé uvolňovací metody jako jóga, taj-či nebo qigong.

Střeva a kůže

Při slově mikrobiom myslíme především na osídlení střeva. I tam žije nespočet mikroorganismů, které ovlivňují to, jak se máme. Kůže a střevo jsou spolu blízce svázané. Pokud se s pomocí probiotických potravin postaráme o dobré zažívání, bude z toho mít užitek i naše kůže. Proto jezte často jogurt, kysané zelí nebo kvašenou zeleninu a pijte kefír.

Přírodní tkaniny

Bambus, bavlna a len k naší kůži propouštějí vzduch. Dávejte přednost přírodním materiálům, především u kousků, které se přímo dotýkají kůže. Nejenom že může syntetické oblečení kůži dráždit, ale může stejně tak i ovlivnit složení mikrobiomu na kůži. Navíc poskytují skvělé prostředí pro bakterie, které pak produkují zápach.

Extraporce péče

Rovnováhu mikrobiomu naší kůže můžeme podpořit používáním veganských kosmetických prostředků bez parfemace. Tím posílíme přirozenou obranyschopnost naší kůže a ta se pak může účinněji bránit proti dráždivým látkám nebo proti těm, které způsobují alergii.

Mrkvový olej

Mrkvový olej

Potlačuje záněty, pomáhá při obnově buněk, podporuje přirozený ochranný film kůže.

Budete potřebovat:

  • 1 mrkev v biokvalitě 
  • 150–200 ml oleje lisovaného zastudena (sezamový, olivový, slunečnicový) 
  • dostatečně velkou šroubovací nebo patentní sklenici 
  • čistou lahev z hnědého skla
  • gázu

Postup: Mrkev nastrouhejte nahrubo, dejte ji do sklenice a zalijte olejem tak, aby bylo vše zakryté. Nechte stát na teplém místě chráněném před sluncem, čas od času vysušujte vodu zkondenzovanou na víčku. Obden protřepávejte. Nakonec olej přeceďte přes gázu a skladujte v tmavé lahvi na stinném místě. 

Použití: Olej používejte denně – po vyčištění ho nanášejte na vlhkou pleť. Pozor, olej může na textilu zanechávat skvrny.

Co kůži škodí

Těchto věcí byste se měli pro dobro své kůže vyvarovat:

  • Chemikálie – U čisticích prostředků platí, že méně je více. Proto se zkuste chemikálií vzdát a na úklid si berte rukavice.
  • Koupání – Kůži zatěžuje i přehnaná hygiena – místo dlouhé horké koupele s pěnivými prostředky se raději krátce osprchujte a použijte probiotický sprchový gel.
  • Alkohol – Nejenomže je alkohol nevhodný pro střevní mikrobiom, negativně působí i na mikrobiom kůže. Zmenšuje schopnost kůže bránit se proti nežádoucím mikroorganismům.
  • Mytí rukou – Při mytí rukou je zbytečně nedrhněte, osušte je jemně a natřete krémem.

ZDROJ: časopis Vlasta, mayoclinic.org, beautymed.ca

Související články