Když chceme zhubnout, zkoušíme všechno (ne)možné. Jíme dělenou stravu, dřeme se každý den v posilovně, pijeme vodu s jablečným octem, zkoušíme ovocnou nebo pro změnu masovou dietu a tak dále. Tak proč do sebe nenechat zapíchnout několik jehliček? Že je to nesmysl? Omyl. Hubnoucí mánii pomocí akupunktury podléhá stále více žen.

Přesný cíl

V Číně hubnou lidé pomocí akupunktury už několik desítek let. V roce 1990 byla na jihu země dokonce zřízena speciální klinika pro redukci hmotnosti Aj-min, založená na tradiční čínské medicíně, která hlásá, že lidé s nadváhou mají nevyrovnaný zažívací systém. „Když jsou akupunkturní jehličky zapíchnuty do těch správných bodů, může se tělo stimulováním metabolismu zbavit nerovnováhy a potlačit chutě k jídlu. Tím je možné snížit schopnost trávicího systému absorbovat jídlo a zároveň zrychlit schopnost štěpit tuky,“ říká tamní lékař Jü Pao-sia.

Pro tělo i duši

Celý hubnoucí program trvá tři týdny a váhový úbytek činí kolem 4 až 7 kilo. „Někdo zhubne více, někdo méně. Je to individuální a vždy to souvisí se spoluprací a zodpovědností dotyčného člověka,“ dodává Lenka Kobásková Mochnáčová, odbornice na tradiční čínskou medicínu. Není to ale jen pár kil, která se vám s pomocí akupunkturních jehliček podaří shodit. „Osvojíte si především zásady správného životního stylu a omládne vaše tělo. Některým ženám se vrátí menstruace, zlepší se kvalita vlasů. Celkově se budete cítit lépe a zhubnete bez jojo efektu.“

Jehličky a nízkokalorická dieta

Jak probíhá samotné ošetření? „Ošetření trvá zhruba 30 minut. Délka kúry se odvíjí od zdravotního stavu každého pacienta. Může trvat dva měsíce i půl roku. Nejlepší je desetidenní kúra, pak týden vynechat a znovu opakovat,“ uvádí Lenka Kobásková Mochnáčová.
Kam se jehličky aplikují? „K primární podpoře redukce hmotnosti se používá zejména stimulace bodů na ušním boltci, které snižují stres a chuť k jídlu. Pro dlouhodobější efekt je však vhodné doplnit další body na drahách harmonizující systémy sleziny a jater. S jejich nerovnováhou je nadváha spojena nejčastěji,“ vysvětluje doktor Jiří Bílek, prezident Komory tradiční čínské medicíny (www.komoratcm.cz), a dodává: „Nedílnou součástí je samozřejmě úprava stravovacích návyků a zařazení přiměřené pohybové aktivity. Bez nich se žádná seriózní redukční metoda neobejde.“

Co si o hubnutí pomocí akupunkturních jehliček myslí české ženy?

Kiki (33 let):

Jsem teď ve fázi, kdy absolvuju druhou kúru hubnutí s jehličkami v uchu a s dietou, nebo spíše očistný režim pro tělo, doplněný pitím speciálního čaje a bylin. První třítýdenní kúru jsem měla minulý rok v červenci, zhubla jsem 12 kilo a přibrala zpátky asi jen jedno. Vydržet se to dalo a určitě to stálo za to. Doufám, že podobných výsledků se dočkám i letos.

Marta (46 let):

Akupunkturu jehličkami do ucha jsem podstoupila nikoli proto, abych zhubla, ale na srovnání metabolismu. Dieta byla poměrně drastická, ovšem nevadilo mi to. Díky jehličkám jsem měla zablokovaný pocit hladu. Jehličky v uchu jsem měla asi šest týdnů a po celou tu dobu jsem držela i dietu. Po skončení kúry jsem jedla míň, zdravěji a hubla dál. Za dva roky jsem zhubla ze 110 na 70 kilo!

Co dalšího byste měly vědět o hubnutí pomocí akupunktury?

1. Body ušní akupunktury jsou voleny individuálně. Můžete dostat 2 až 4 jehličky do svého „dominantního ucha“ (u praváků pravé, u leváků levé).

2. Před napíchnutím je důležité držet 24hodinovou hladovku. Během té doby se vyčerpá zásoba glykogenu a tělo tak začne po napíchnutí jehel lépe spalovat tuk.

3. Během dietní kúry je dobré vynechat jakýkoli alkohol, kávu pít maximálně dvakrát denně (bez cukru) a dodržovat pitný režim (minimálně 2,5 až 3 litry pramenité vody).

4. Intenzivní sportování se nedoporučuje. Vhodné je naopak plavání, jóga, pilates.

5. I při takto malém množství jídla je dobré zachovat takzvaný jídelní rituál. To znamená nandat si jídlo na talíř, usadit se a v klidu ho sníst.

6. Po vyndání jehliček se ke svému normálnímu jídelníčku vracejte pozvolna. Jezte hodně ovoce a zeleniny, postupně přidávejte těstoviny, brambory, pečivo. Z masa si v prvním týdnu po dietě dopřejte pouze drůbež a rybu, a to maximálně obden. Opatrně s mléčnými výrobky a sýry, zařazujte je každý druhý nebo třetí den.

Zkušenosti Jitky Musilové, módní redaktorky Vlasty 

Zkušenosti Jitky Musilové, módní redaktorky Vlasty 

Když jsem byla výrazně mladší a chtěla sundat nějaké to kilo, stačilo se začít víc hýbat, omezit přílohy a bílé pečivo a váha šla lehce dolů. Ale je pravda, že jsem sklony k tloušťce nikdy neměla, odmalička jsem hodně sportovala a ve chvíli, kdy jsem začala řešit váhu, ostatní si klepali na čelo. To se děje i s přibývajícím věkem (že okolí nechápe, co v jistých okamžicích kolem své postavy řeším), ovšem jen já sama velmi dobře vím, kdy situace začíná být na pováženou a ranní půlhodinka před zrcadlem končí zoufalým: „Jsem bečka, nemám co na sebe, ale rozhodně si nekoupím nic ve velikosti 40, prostě a jednoduše zhubnu…“ A protože vím, jak na to, volám na kliniku TCM a objednávám se bez váhání na redukční program. A připravím se na to, že za den sním zhruba jednu mrkev, deset deka rýže a hrst ořechů.

Některé kamarádky si dříve myslely, že si necháte provést akupunkturu a hubnete. Omyl. Jde o velmi „drsnou“ dietu, kdy je váš příjem potravy striktně omezen. Jehličky vám pomáhají překonat stres a odbourávají pocit hladu, bez nich by to nešlo hlavně z toho důvodu, že byste ztrácela svalovou hmotu, energii a při návratu k běžnému typu stravování by byl vyhlášený jojo efekt velmi rychlý. Na druhou stranu – tři neděle totálního očištění organismu má smysl a garantuji vám, že se po kúře budete cítit naprosto skvěle, lehčí a plná energie. Enormně rychle jdou dolů podkožní vrstvy tuku, přestane se vám zařezávat prádlo a madla lásky „berou dráhu“. Důležité je si svoji nově nabytou váhu udržet a pokračovat v úsporném režimu, ideálně zintenzivnit cvičení a upravit životosprávu.