Do polštářů

Opadané jehličí z vánočního stromečku vám poslouží i jako odolná náplň zahradních a balkonových polštářků. Minimálně na spodní povlak však zvolte pevnou pytlovinu, kterou špičaté jehličky neproděravějí.

Na gril

Jehličím posypte dřevěné uhlí při grilování. Vonný dým dodá grilovanému masu chutné aroma.

Na leštění dřeva

Pokud milujete vůni lesa, nasypte jehličí do zavařovací sklenice asi do poloviny a zalijte vinným octem. Nechte několik týdnů louhovat. Macerát potom přeceďte a výluh použijte na vyleštění a provonění desek a dřevěných povrchů či parket.

Do koupele

Povařte v hrnci vody šálek jehličí a nechte ho asi 20 minut odstát. Vývar uleví vašim namoženým chodidlům. Taková koupel v lavoru je osvěží a zabrání nadměrnému pocení.

Do ohně

Svažte několik suchých jehličnatých větviček do balíčku a podložte jimi dřevo a noviny v krbu či kamnech. Pokud rychle vzplanou i vyhasnou, je vhodné je zkombinovat s dalšími, déle hořícími materiály. Ale ta vůně!

Do kompostu

Protože do sebe dobře zapadají, vyplatí se jehličí přisypat do kompostu. Přichytí ostatní složky kompostové směsi tak, aby z ní neodlétávaly.

Na dresing

Zavařovací sklenici naplňte do poloviny jehličím a přidejte jablečný ocet. Nechte měsíc louhovat. Aromatický extrakt můžete použít při vaření jako základ na salátové dresingy, marinády a omáčky.

Na provonění toalety

Dráždí vás sprejové osvěžovače vzduchu ke kašli? Vyrobte si vlastní vůni. Převařte jehličí s citrusovými slupkami, hřebíčky a svitky skořice. Přelijte do rozprašovače nebo nalijte do lahve, ponořte do ní špejle a nechte odpařovat.

ZDROJ: časopis Vlasta, časopis Báječná žena

Související články