Bazalkové pesto s vlašskými ořechy

Připravte si 2 hrnky čerstvé bazalky, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, 3 lžíce nastrouhaného parmazánu, 1/2 hrnku olivového oleje a 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů. Vše dohromady rozmixujte a směsí naplňte sklenice, které dárkově ozdobte.

Tip: Sklenice lze před otevřením skladovat při pokojové teplotě, ovšem po otevření je raději dejte do lednice. Toto pesto je vynikající i na pomazání pizza těsta před přidáním dalších ingrediencí. Použít se dá i do sendvičů.

Tip: Sklenice lze před otevřením skladovat při pokojové teplotě, ovšem po otevření je raději dejte do lednice. Toto pesto je vynikající i na pomazání pizza těsta před přidáním dalších ingrediencí. Použít se dá i do sendvičů.

Vánoční olivový olej pro opravdové gurmety

Vyberte vhodnou hezkou lahev. Na její dno nasypte 1 lžičku vanilkového cukru, 5 hřebíčků a 4 celé skořice. Vše zalijte 500 ml kvalitního extra panenského olivového oleje, pořádně utěsněte víčkem a nechte alespoň týden v chladu odstát, aby se všechny chutě propojily s olejem.

Tip: Olej může obdarovaný využít nejen na pokapání salátů, ale je vhodný také na pečení. Dodá pokrmům specifickou chuť a vůni.

Tip: Olej může obdarovaný využít nejen na pokapání salátů, ale je vhodný také na pečení. Dodá pokrmům specifickou chuť a vůni.

Ochutit takto můžete i např. kvalitní slunečnicový olej.

Rajčatové pyré na masíčko

1 kg rajčat přelijte horkou vodou a odstraňte z nich slupku. Oloupejte 2 cibule a pokrájejte je na čtvrtky. Očistěte 2 mrkve, nakrájejte je na kolečka a společně s rajčaty a cibulí dejte do hrnce. Nepodlévejte a dejte vařit asi na 1 hodinu. Poté vše dohromady rozmixujte a přidejte 2 lžičky skořice, 1 lžičku cukru krupice a 2 nadrobno nakrájené sušené chilli papričky. Podle chuti osolte a opepřete bílým pepřem. Na závěr povařte ještě 10 minut a poté směsí naplňte sklenice.

Tip: Pyré je velice variabilní, můžete třeba odebrat část rajčat a nahradit je pálivými paprikami.

Tip: Pyré je velice variabilní, můžete třeba odebrat část rajčat a nahradit je pálivými paprikami.

Pomazánka s pečeným česnekem a mandlemi

2 palice česneku rozdělte na stroužky, které oloupejte. Rozložte je do zapékací mísy a potřete olivovým olejem. Mísu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a po dobu 30 minut česneky pečte, dokud nejsou stroužky krásně měkké. V misce smíchejte 250 g lučiny s 250 g měkkého tvarohu a 1 lžící bílého jogurtu. Upečené stroužky vyndejte z trouby, prolisujte je do směsi a pořádně vše promíchejte.

Hrst plátků mandlí vhoďte na pánev a chvilku je nasucho opékejte, dokud nezačnou příjemně vonět. Vmíchejte je do pomazánky a dochuťte solí a pepřem.