Pocit volného místa kdekoli ve vašem prostoru vám totiž dovolí volně dýchat a myslet na budoucnost. Neříkat si pořád: „Do těchhle šatů se už v životě nevejdu, zas jsem přibrala,“ nebo: „Ten kabát jsem měla na sobě, když jsme se rozešli s Petrem.“ Ani nemá moc smyslu doufat, že se vám ještě něco může hodit. Houbeles. Pokud jste to neměla rok na sobě a nejde vysloveně o plavky, pak se to hodit nebude (nemluvíme o šatech do divadla, ty mají v této době samozřejmě výjimečný pardon). Vyhraďte si klidné odpoledne, kdy nebudete dělat vůbec nic jiného, a třiďte. Jedna hromádka bude to, co si necháte, a druhá to, co půjde jinam. To „jinam“ může být skříň vaší sestry (pokud o to stojí), charitativní obchod nebo přinejhorším kontejner na textil. Ano, ano, ve skříni míváme i poklady, co se hodí jenom tam, ať už kvůli špatnému materiálu, nebo nepravidelnému střihu.

Zůstane to nejoblíbenější

Začněte tím, že si oblečete to nejoblíbenější, co máte ve skříni. Pořádně se na sebe podívejte do zrcadla a popřemýšlejte, proč máte tohle oblečení ráda. Tričko se nevyhrnuje, kalhoty v pase netáhnou, boty netlačí, svetr nekouše, šaty nejsou moc krátké. Tak a teď to víte! Už máte klíč, podle kterého budete třídit. Ne podle toho, co se nosí, ale podle toho, v čem se opravdu cítíte skvěle. Potřebujete jenom skvělé džíny, skvělou sukni, skvělá trika i skvělé pyžamo. Všechno ostatní je vám na nic a pošlete to dál do světa. Vůbec nezáleží na tom, jestli je to právě módní trend, podstatné je jenom to, jak se cítíte. Nekoupila jste si nikdy výrazně barevné šaty, i když milujete béžovou? Kolikrát jste je měla na sobě? Jak jste se cítila? Pokud nejsou z nejdražšího kašmíru nebo hedvábí a nemohly by se v budoucnu hodit třeba vaší dceři, rozlučte se s nimi. Ve skutečnosti byste se v nich nikdy necítila dobře.

Čtvrté džíny

Nechte si jen věci, které vás dělají šťastnou. Určitě zjistíte, že vám jich i tak zbylo dost, abyste měla v čem chodit. A potom, až tahle fáze bude hotová, si řekněte, co byste opravdu ještě potřebovala. Ale opravdu. Máte troje džíny v dobrém stavu, potřebujete čtvrté? Máte svetr šedý, modrý a zelený, jestli vám jedna barva chybí ke štěstí, která to je? A šaty: jaké musí být, aby vám posloužily tak, jak potřebujete? Mimochodem zjistilo se, že aby měl pro člověka nějaký kus oblečení skutečnou hodnotu, měl by si ho obléknout nejmíň třicetkrát. Obléknete si vybranou věc opravdu tolikrát?

Zpátky s láskou

Když potom budete věci, které vám zůstanou, skládat zpátky, udělejte to s láskou. Budou se dotýkat vašeho těla a to dovolíte jen málokomu. Musí to být vaši nejlepší přátelé. Každému ramínku ve skříni dejte dost místa, aby se na něm pověšené oblečení nemačkalo. Teď když máte skříň prázdnější, to určitě půjde. Všechno, co má být složené, poskládejte „jako na vojně“. Není to ztráta času, odměnou vám bude příjemný pocit, kdykoli se do svojí skříně podíváte. Budete cítit, že se o sebe staráte už tím, jak pečujete o své věci.

Baví vás ruční práce? Vyzkoušejte si techniku makramé neboli drhání podle našeho videonávodu: