Jaro je pro mnohé nejkrásnější doba v roce, ženám však obvykle připomíná i to, že je čas vyladit figuru. S novodobými dietami to není nic těžkého, nicméně ne všechny jsou vhodné pro každého. Základem každoroční jarní očisty by měla být detoxikace jater, tělo by se naopak rozhodně nemělo zatěžovat drastickými dietami, které navíc po ukončení ztrácí účinek. Vždy je potřeba myslet na dlouhodobě udržitelné zdravé stravování.

Očista jater je základ

Začátek jara je ideální čas pro očistu jater. Právě játra patří mezi nejvíce namáhané orgány, ač si to většina lidí vůbec neuvědomuje. Zároveň se jedná o orgán, který zajišťuje správný chod trávicího systému. Hlavní funkcí jater je detoxikace organismu a odvádění nežádoucích látek z těla. Právě na to je vhodná doba po dlouhé zimě, kdy většina lidí konzumuje těžší jídla, a zároveň má méně pohybu.

Na očistu jater je určena speciální jaterní dieta. Ačkoliv se tento druh diety nejčastěji předepisuje lidem, kteří trpí onemocněním jater, je vhodná i jako prevence pro zdravého člověka. Jaterní dieta dokáže játrům ulevit, a zároveň se jedná o způsob, jak předejít cirhóze, toxickému poškození a dalším potížím s játry. Základem jaterní diety je především omezení kouření a alkoholu. Nedoporučuje se také konzumace potravin s velkým množstvím soli a tuku. Všechny pokrmy by měly být v rámci jaterní diety připravovány vařením nebo dušením, naopak je dobré se vyhnout smažení.

Redukční diety pro snížení váhy

Kdo by se s teplým počasím nechtěl blýsknout vypracovanou postavou v novém outfitu? Ke snížení hmotnosti po zimním období velmi dobře slouží redukční diety založené na omezení sacharidů, tzv. low carb diety. V kombinaci s dostatečným a pravidelným pohybem je možné pomocí nízkosacharidové diety rychle dosáhnout pozitivních výsledků v hubnutí. Jejich nevýhoda však spočívá v tom, že není doporučováno je dodržovat dlouhodobě. Po několika měsících by se měla dieta přerušit.

Pro účely hubnutí je mezi low carb dietami oblíbená například Cambridge dieta. Kromě omezení sacharidů je důležitým pravidlem této diety konzumace přiměřeného množství stravy za omezení kalorického příjmu a zapojení dostatečného pohybu. Samotná dieta je pak rozdělena do několika fází, z nichž první připravuje tělo na snížení energetického příjmu, druhá slouží k úbytku hmotnosti a třetí spolu se čtvrtou fází mají zajistit dlouhodobou stabilizaci dosažené hmotnosti. Cambridge dieta byla speciálně vyvinuta pro vysoce obézní lidi, má tedy rychlý účinek, nicméně není vhodná pro každého.

Sledujte, co jíte

Pro úspěšné hubnutí je nutné znát nutriční hodnoty konzumovaných jídel. Správný příjem sacharidů, bílkovin a tuků je klíčový pro sestavení zdravého a účinného jídelníčku. Pro konzumaci jednotlivých složek potravy existují jistá pravidla, například sacharidy by se měly přijímat spíše dopoledne atd. Ke kompletní výživě lidského těla jsou však důležité všechny tyto složky potravy. Proto dochází-li v rámci diety k omezení jedné z nich, mělo by se jednat pouze o dočasnou záležitost.

Nutriční hodnoty v podstatě udávají, do jaké míry je daná potravina prospěšná nebo naopak škodlivá pro lidské tělo. Nejčastěji je lidé hledají na zadních stranách obalů potravin, kde jsou tyto hodnoty uváděny. Existuje však i jiná možnost, díky které není nutné trávit v supermarketu hodiny důkladným studováním obalů jednotlivých produktů.

Otravné počítání kalorií nechte na mobilní aplikaci

Údaje o energetické hodnotě, obsah vlákniny, soli, cukru i dalších složek potravin. To vše dokážou uživateli říci o potravině kalorické tabulky. Jedná se o mobilní aplikaci, která byla vyvinuta, aby sloužila lidem k orientaci v potravinách. Díky kalorickým tabulkám uživatel ví, co přesně po celý den jedl, jaké živiny tím předal svému tělu i zda dodržel doporučovaný pitný režim. Kalorické tabulky také na základě údajů o uskutečněném pohybu dokážou spočítat přesný rozdíl mezi denním energetickým příjmem a výdejem.

Většina funkcí této mobilní aplikace je pro uživatele zdarma, některé funkce jsou však omezeny platbou za členství. Základní verze umožňuje zadávat do aplikace konzumované potraviny i pohyb a na základě toho sledovat svůj příjem a výdej. Uživatel si také může do aplikace přidat aktuální údaje o své váze a cíle, kterých by rád v průběhu času dosáhl. Díky tomu snadno zjistí, do jaké míry se mu daří cíle plnit a zda je jeho jídelníček účinný a správný.