Oplácaný obličej většinou úzce souvisí s tím, že člověk je oplácaný i na jiných místech těla. Což znamená, že pokud se zaměříte na celkové snížení váhy, projeví se to i na vašich tvářích. Ale můžete se zaměřit na sedm následujících věcí, které by se vám na obličeji měly projevit více než jiné.

„Ale počítejte s tím, že zázraky bohužel neexistují. A tak jako není možné zhubnout třeba jen břicho nebo jen zadek, není možné shodit jen v obličeji. Také nemůžete čekat, že bude stačit méně námahy,“ upozorňuje Iva Málková, zakladatelka sdružení Stop obezitě.

1. Kardiocvičení

Tohle je docela dřina, protože při tomto typu aktivity nejde o pomalé posilování, ale o to, aby se vaše tělo pořádně rozehřálo rychlým pohybem – budete cítit teplo, zvýší se vám tep, budete rychleji dýchat. Rozhodně to prospěje celému vašemu tělu a vaší postavě a výrazně se to podle některých studií projeví právě na obličeji, protože kardiocvičení spaluje naše tukové zásoby. Mezi kardiocvičení patří třeba rychlá chůze trvající v kuse alespoň 30 až 45 minut třikrát nebo čtyřikrát týdně.

2. Vyzkoušejte obličejová cvičení

Zdá se také, že na vzhled našeho obličeje má příznivý vliv cvičení zaměřené právě na tuto oblast – mimo jiné proto, že nám zpevní rysy, i když se při něm nespálí moc tuku. Na to je příliš málo intenzivní. Vyzkoušejte například obličejovou jógu, najdete ji i pod označením face yoga.

3. Pijte méně alkoholu

Nadměrný příjem alkoholu může způsobit dehydrataci, v jejímž důsledku tělo zadržuje vodu. Disponovaným jedincům se to bohužel stává klidně i po jedné skleničce vína, kterou si dají večer, aby se ráno probudili s nateklým obličejem. Nehledě na to, že alkohol obsahuje poměrně dost kalorií, a proto může bránit hubnutí. Někteří lidé ho musí vynechat, aby hubli, protože jinak jejich tělo nezačne dost účinně spalovat tuky.

4. Pijte více vody

Zapomeňte na doporučení, že máte denně vypít litry a litry vody, to už se všeobecně považuje za přehnané, pokud nepracujete u vysokých pecí nebo neběháte maraton. Ale přiměřeně pít byste určitě měli, protože voda může napomáhat odbourávání tuku v buňkách v těle. Pokud si dáte sklenici vody před jídlem, o to méně pravděpodobněji se pak přejíte.

5. Spěte dost

Dostatečně množství spánku – sedm až osm hodin denně – má řadu zdravotních výhod. Naopak nedostatek spánku může vést k nárůstu hmotnosti, například proto, že se nám rozhodí hladina hormonů, které mají vliv na to, zda se cítíme sytí. Navíc pokud jsme nevyspalí, budeme mít tendenci získat druhý den energii z jídla, zvláště z tučného a sladkého.

6. Jezte lépe

Strava s vysokým podílem průmyslově zpracovaných potravin a rafinovaných cukrů přímo vede ke zvýšenému ukládání tuk v těle, včetně obličeje. Navíc toto jídlo způsobuje výkyvy hladiny krevního cukru, což často spouští přejídání. Proto jezte spíše tmavé pečivo, celozrnné potraviny a kvalitní bílkoviny v co nejjednodušší podobě. Vždycky například bude lepší bílý jogurt doplněný čerstvý ovocem než hotový ovocný.

7. Snižte příjem soli

Strava s vysokým obsahem soli způsobuje, že tělo zadržuje vodu. Zadržování vody způsobuje otoky a otoky v různých částech těla, včetně obličeje, i když v něm nemáme příliš mnoho tuku. Zkuste výrazně omezit příjem soli a možná zjistíte, že to je i váš případ. Opět platí, že byste měli omezit příjem průmyslově zpracovaných potravin, protože v nich bývá soli hodně a vy její množství vůbec nemáte pod kontrolou. Týká se to i věcí, které zdánlivě nejsou slané, ale přesto v nich sůl je, jako jsou například snídaňové cereálie.