Co se vlastně děje, když hubnete správně tak, abyste se zbavovali tuku, a nikoli svalů či vody? Z tukových buněk se uvolňuje tuk, který tělo rozkládá, aby z něj vyrobilo potřebnou energii. Pokud se tak bude dít dlouhodobě, budete hubnout.

Nejlépe to funguje, když kombinujete zdravější jídelníček a nějaký vhodně zvolený pohyb tak, abyste svoje tělo dostali do energetického deficitu. Cvičení tomu napomáhá, protože – zjednodušeně řečeno – zvyšuje průtok krve do svalů a tukových buněk, uvolňuje tuky, které tak mohou být rychleji použity jako zdroj energie pro svalové buňky, a tím zároveň zvyšuje váš energetický výdej. Podrobněji to vysvětluje například studie ZDE.

Pětkrát týdně si dejte do těla

Abyste skutečně hubli, doporučuje například American College of Sports Medicine minimálně 150–250 minut cvičení střední intenzity týdně, což odpovídá přibližně 30–50 minutám cvičení pět dní v týdnu – jinými slovy, nemusíte makat denně, ale většinu dní ano.

„Pokud je to možné, naplánujte si pravidelné cvičení na ranní hodiny, kdy máte nejvíc energie a hlava ještě není zatížena pracovními úkoly,“ nabízí tip Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku. Samozřejmě, počítá se i jízda na kole, chůze nebo plavání, ale bez pravidelného posilování svalů s vlastní vahou nebo lehkými činkami to nepůjde. Pro maximální přínos by toto cvičení mělo být kombinací silového tréninku pro udržení nebo zvýšení svalové hmoty a aerobního cvičení pro zvýšení spalování kalorií.

Mezi běžná posilovací cvičení patří právě zmíněné cvičení s činkami, posilování s vlastní vahou nebo třeba s využitím odporové gumy, zatímco příklady aerobního cvičení jsou běh, jízda na kole nebo používání eliptického stroje.

Buňky se zmenší, ale nezmizí

Jak proces odbourávání tuku postupuje, tukové buňky zmenšují svůj objem a vaše postava se mění. Při odbourávání tuku vznikají dva hlavní vedlejší produkty – oxid uhličitý a voda. Oxid uhličitý tělo vyloučí v rámci dýchání, vodu močí, potem nebo vydechovaným vzduchem. Pozor, máme na mysli vylučování přiměřeného množství vody, nikoli takové, kterým tělo reaguje třeba na nevhodné pití diuretických čajů, které se skutečným hubnutím nemají nic společného.

Lidé obvykle touží shodit kila navíc hlavně z břicha, boků, stehen a zadku, ale je to hodně individuální a většinou není možné zhubnout jen vybrané partie. Lze se ovšem zaměřit na jejich zpevnění pomocí cvičení.

Pozor také na to, že když zhubnete, vaše tukové buňky se sice zmenší a díky tomu jste například viditelně štíhlejší, ale jejich počet zůstává stejný. Proto hrozí, že pokud se po hubnuté vrátíte k nezdravému životnímu stylu, zase se vám tukové zásoby vrátí, a případně dokonce ještě nabydou na objemu.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/where-does-fat-go-when-you-lose-weight#where-it-goes