„Špatná životospráva, stres v práci, skoncování s kouřením, měla jsem prostě spousty hloupých výmluv, jak si zdůvodnit, že jsem přibrala,“ svěřuje se Lenka. „Ale situace mi byla krajně nepříjemná. Styděla jsem se před manželem, před přáteli, společenský život jsem omezila na minimum. Když jsem se podívala do zrcadla, chtělo se mi zvracet. Každé ráno probíhalo stejné martyrium – oblečení vyházené ze šatníku, třikrát vyzkoušené a pak pláč a zoufalství, co si mám proboha vzít na sebe? V téhle fázi, místo abych se nad sebou zamyslela a začala situaci řešit, jsem svoje strašné pocity chvilkově vyřešila nájezdem na lednici. Stal se z toho typický začarovaný kruh, ze kterého jsem sama neuměla vystoupit.“

Z otesánka playboyem

Jednoho dne se za Lenkou v práci zastavil bývalý kolega. A Lenka ho nepoznala. „Luboše jsem si pamatovala jako typického otesánka. Tenhle chlap dříve vážil snad 150 kilo. To snad nemůže být on, říkala jsem si v duchu. A pokud ano, jak se asi dívá na moji proměnu?“ proletělo Lence hlavou. Luboš byl opravdu štramák, byl najednou štíhlý a fakt k světu. Po úvodních zdvořilostech šla Lenka rovnou na věc. „Co říkáš mojí proměně, Luboši? Buď upřímný, vím sama, jak strašně jsem se změnila. A trápí mě to, ale nějak nejsem schopná situaci zachránit, moment, kdy to ještě šlo, jsem propásla. Jak jsi dokázal tolik shodit?“ Luboš prý vyzkoušel všechno možné, ale krátkodobý rychlý úbytek váhy vždycky zapříčinil jojo efekt, kila a následné deprese byly ruku v ruce rychle zpátky. Nakonec se přihlásil do programu Cambridge Weight Plan a poprvé za celý jeho „tlustý“ život se mu podařilo vytrvat a nevzdat to.

Zvládnu to i já

„Přece nejsem taková tragédka, když to dokázal Luboš, jistě mám šanci i já,“ řekla si Lenka a rozhodla se pro poslední pokus v cestě za svým minulým tělem a životem. „V dubnu, kdy jsem začala navštěvovat poradnu MUDr. Soni Semrádové, jsem měla 125 kg živé váhy. Díky programu šitému na míru a hlavně stravě jsem se pomalu, ale jistě posouvala k vysněnému cíli. Nebudu popisovat celý proces, bylo to psychicky náročné a bolestivé, ale věděla jsem, že jestli nedám tohle, skončila jsem. Mnohdy to bylo těžké i proto, že moje práce obnáší to, být obklopená spoustou dobrého jídla. A tak šel čas den za dnem. Mého úspěšného hubnutí si začalo všímat daleko více i mé okolí a fandění ostatních mi samozřejmě dělalo velmi dobře. Motivovaly mě i návštěvy poradny, kdy jsem viděla svoje výsledky černé na bílém, a věřila jsem více a více, že dokážu to, čemu jsem na začátku nemohla uvěřit. A jak jsem na tom teď? Dnes jsem si navážila neskutečných 89,8 kg! Jsem šťastná jako blecha a už se těším, že si za pár měsíců obléknu zpátky tričko velikosti M!“

Názor odborníka: Soňa Semrádová, výživová poradkyně, Cambridge Weight Plan

Názor odborníka: Soňa Semrádová, výživová poradkyně, Cambridge Weight Plan

Paní Lenku jsem poznala jako nesmírně vytíženou manažerku, která neměla čas řešit svůj životní styl a stravovací návyky. Kvůli souhře dalších nešťastných okolností postupně přibrala při výšce 168 cm až na 128 kg. V tomto období už si uvědomila, že svou situaci musí řešit, a pomohla jí inspirace příkladem bývalého kolegy, kterému se podařilo ze 150 kg dostat se k normě. Když Lenka začala, naměřila jsem 125 kg a obrovské množství zdraví ohrožujícího viscerálního tuku. Naplánovaly jsme společně optimální postup přesně odpovídající potřebám jejího těla. I když zpočátku příliš nevěřila, že vydrží postup dodržovat, byla velmi ukázněná a mizející kilogramy se pro ni staly velkou motivací. Podporovala jsem ji, jak se dalo, mezi kontrolami v poradně jsme si psaly a posílaly fotky – bylo to pro ni obzvlášť těžké, protože pracovala v prostředí plném lákavého jídla.


Postupně se začala z původní podoby vylupovat úplně nová osobnost – veselá, plná optimismu a pohody –, vysloveně rozkvétala před očima. Největším vítězstvím pak bylo, když se mohla asi po půl roce nejprve opatrně a pak s plným nasazením vrátit ke sportu, který dříve milovala, a začala pravidelně několikrát týdně hrát stolní tenis. To už jsem si byla zcela jistá, že dokáže to, čemu ze začátku sama nemohla věřit. Za největší úspěch jejího příběhu považuji hlavně to, že se jí povedlo kompletně změnit životní styl a najít opravdovou radost ve zdravém jídle i ve sportu. Svým nadšením ze své proměny navíc inspirovala řadu dalších a mohla se tak těšit z toho, že přispěla i ke zlepšení kvality jejich životů.

Kontakt: www.cambridgeweightplan.cz