Jednu radu úvodem. Neupínejte se k nerealistickým příběhům lidí, kteří tvrdí, že shodili padesát kilo za půl roku, a to skoro bez námahy, například jen s pomocí nějakého koktejlů nebo pilulek. Je to nesmysl. Dokonce i kdyby skutečně dřeli, cvičili a drželi přísnou dietu, nedalo by se takové tempu hubnutí doporučit.

Dieta a utrpení na rok či dva? Vůbec ne

„Vezměte si v úvahu, zda jak dlouho jste kila navíc nabrali. Často jde o poměrně dlouhé desítky let. Proto má smysl si výrazné hubnutí naplánovat klidně na celý rok či dva,“ nabízí úhel pohledu psycholožka Iva Málková ze společnosti STOB, která mimo jiné pořádá úspěšné kurzy shazování váhy.

Zní to hrozně, máte z toho pocit, že se nejméně rok či dva dobře nenajíte a vůbec si nebudete užívat života? Je to ještě trochu jinak – nejde totiž o to, abyste nějakou omezenou dobu trpěli a pak se zase vrátili e svým dosavadním návykům. S těmi by se vám totiž vrátila i shozená kila. Mělo by vám jít o trvalou změnu životního stylu, kterou bude úbytek kil doprovázet vlastně jakoby mimochodem.

Mimochodem, tempo vašeho hubnutí bude hodně záviset na tom, kolik kilo navíc vlastně máte. „Pokud máte BMI v pásmu obezity (nad 30), můžete hubnout 4 kg za měsíc, celkem tedy 12 kg za 3 měsíce. Jestliže se pohybujete někde mezi BMI (26–29.9), můžete považovat za vynikající výsledek 2 kg měsíčně, tedy 6 kg celkem,“ vysvětluje odbornice na výživu Václava Kunová na webu rozumnehubnuti.cz

Kolik kilo za měsíc je akorát?

Podle odborníků je obecně ve středním a vyšším věku ideální shazovat tempem půl kila týdně, což odpovídá dvěma a půl kilům za měsíc. Zhubnout 1,5 až 2,5 kilogramu tělesné hmotnosti za měsíc se považuje za zdravé. Pokud byste naopak shazovali tempem vyšším než čtyři až pět kilo měsíčně, například proto, že byste se brutálně omezovali na jídle, už byste zbytečně zatěžovali mimo jiné svoje ledviny, zvláště pokud byste zásadně zvýšili příjem bílkovin. Pokud za měsíc zhubnete více než pět kilo, můžete se zároveň cítit slabí, unavení, letargičtí a mohla by vás trápit nevolnost – už to by vám mělo napovědět, že jste nezvolili správnou cestu, respektive správné tempo.

Nikdy byste například neměli jíst méně než pět tisíc kilojoulů denně, pokud jste žena, pro muže je dolní hranicí šest kilojoulů – pokud ani s takto nízkým příjmem energie a dostatkem pohybu nehubnete, pravděpodobně máte hodně zpomalený metabolismus. Neměli byste však nasazovat ještě přísnější dietu bez porady s odborníkem, protože by hrozilo, že by vám v jídle začaly chybět některé živiny. Těch přitom například lidé po padesátce potřebuj více než dříve, protože schopnost těla využívat je přímo ze stravy klesá.

Zdroje:

https://www.livestrong.com/article/386405-how-much-weight-can-i-lose-in-a-year/

https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/weight-loss/weight-loss-how-much-weight-can-you-lose-safely-in-a-month/photostory/86911717.cms