Při jednom výzkumu přišli psychologové z Cleveland Clinic Foundation dokonce na to, že vizualizace cvičení skutečně posiluje svaly. Ne, to jsme si nevymysleli. Publikovali to pánové a dámy Ranganathan, Siemionow, Liu, Sahgal a Yue v roce 2004 v odborném časopise Neuropsychologia (zde). Když tedy dokáže pouhá představa zařídit břišáky, proč by vám nepomohla vybrat si nový byt, práci nebo partnera?

Příklad, ve kterém vizualizace hodně pomohla, uvádí psycholožka Shauna Springerová ve svém článku pro Psychology Today (zde): „Pozměním jména, ale pointa zůstává. Moje pacientka Alma je asi třicetiletá, rozvedená a maminka šestileté holčičky Sandry. Po rozvodu se zamilovala do nového přítele, který je ale pro ni toxický. Zamilování je hodně podobné drogové závislosti. Alma věděla, že ten vztah není v pořádku, ale nemohla odolat. Sama ho popisovala jako bipolární. Skládal se z nádherných okamžiků vzájemnosti a příšerných propadů. Dokázala i vidět, jak ji její přítel v jednu chvíli k sobě poutá, a pak odstrkuje a tím týrá. Působil na ni jako lampa na můru. Kdykoliv ji znovu přilákal a popálil, cítila se Alma provinile, protože následný rozchod ovlivnil i Sandru.“

Představte si životní křižovatku

„V našich rozhovorech jsme tu situaci popisovaly jako klasickou životní křižovatku. Alma si musela vybrat. Buď bude mít bezpečné prostředí pro dceru, nebo vztah s emočně nestabilním přítelem. Věděla, že bude dobré se s ním rozejít, ale nechtěla to. Takže jsem s ní chtěla její volbu zvizualizovat. Jako rozcestník na silnici. Na jednu stranu, třeba doleva, povede šipka k životu, kde zůstává se svým přítelem. K tomu jsme přidaly obraz dalšího vzplanutí a dalšího rozchodu, malé Sandry, jak sedí sama doma a bojí se nebo má u sebe plačící mámu. Doporučuji vytvořit takový obraz co nejsilnější. A pracuje na něm můj pacient sám, aby byl opravdu jeho nebo její.

Na druhou stranu vedla pro Almu šipka k životu po definitivním rozchodu s přítelem, kdy zůstane sama se Sandrou. K tomu si měla připojit obraz jejich domova v klidu a bezpečí. Zvolila představu, jak je s dcerou na výletě – obě šťastné a spokojené, i když ona sama trochu smutná.“

Vaše volba

Doktorka Springerová nechává tyhle obrazy jako soukromou záležitost svých klientů, nechce od nich přesně vědět, co si představují. Důležitý pokyn je jen ten, aby byly jasné a upřímně vypovídaly o životě po daném rozhodnutí. Alma se nakonec rozhodla ještě jednou zkusit život s přítelem, ale po pár měsících to vzdala a následující dva roky byla se Sandrou sama, dokud nepotkala muže, který se k nim hodil, měl vyřešenou minulost, dva malé syny a stejné rodinné priority.

A teď vaše rozcestí, vaše volba. Před čím teď stojíte? Třeba zvažujete výměnu zaměstnání, stěhování do jiného města nebo jen delší dovolenou. Postup je vždy stejný a můžete ho zkusit sama. Klíčem je, aby šlo o dvě jasné volby a ke každé z nich jste dokázala přiřadit vizuální vjem, obraz. Čím promyšlenější obě volby budou, tím jasnější bude obraz a tím jednodušší bude vaše rozhodnutí. Přejeme tolik štěstí, kolik si ho jen dokážete představit!