Výhodný důchod

Letos nastala výjimečná situace, kdy se vyplatí požádat o výměr důchodu dřív. Pokud byste na něj měli nárok od příštího či přespříštího roku, požádejte o něj (bez výplaty) do konce roku a vyděláte na tom.

Zdroj: Youtube

Ať slouží nať: Ani kousek na zmar

Ačkoliv je čerstvá mrkev s natí dražší, její nákup není marnou investicí. Čerstvou mrkev stačí oprat, nemusíte ji škrábat a z natě vyrobíte pesto. Nať nasekejte v robotu společně s hrstí vlašských ořechů, lžící sýra typu pecorino a vše smíchejte s olivovým olejem. Nejčastěji ho používám v sendvičích s krémovým sýrem nebo s těstovinami.

Malá radost: Vyšívání

Dcera si nedávno vylepšila starou košili ulovenou v second handu výšivkami. Špičky límce ozdobila úplně jednoduchými pavučinkami. Nový detail udělal ze staré haleny, kterou jsem chtěla vyhodit, docela nositelný kousek. Celé jí to zabralo sotva půl hodiny... Nepotřebuje náhodou nějaký váš límec kytičku?

Zadarmo: Zoo Malá Chuchle

Vede sem hned několik přístupových tras, které jsou výlet samy o sobě – a na konci zvířata, které si můžete prohlížet, aniž by po vás někdo chtěl vstupné. Na žirafy, tygry a gorily musíte na druhý konec Prahy, ale... i když je to v Chuchli zadarmo, je tu zvířat požehnaně! Naše děti dávno odrostly zoo, sem ale chodíme pořád.

Tip šéfredaktorky Aleny: Konec trvanlivosti

Tip šéfredaktorky Aleny: Konec trvanlivosti

Včera jsem si zaběhla pro rohlíky do jedné z poboček miniobchodů, které před pár lety vyrostly po Praze a naředily všudypřítomné a vždy otevřené vietnamské večerky. A když jsem u másla viděla vlát zbrusu novou cedulku Trvale nízká cena, zaplesalo mi srdce. Že bych tu mohla s klidným srdcem koupit víc než rohlík?

Neplesalo dlouho, u klasické čtvrtky byla cena přesahující sedmdesát korun. Před lety jsem mudrovala, že jednou budeme hekat, že jsme nechali vybujet ve městě příliš supermarketů a že nám malé obchůdky budou chybět. Když ale koukám na ceny v nich, nemám dojem, že s hokynářem na rohu bychom drahotě utekli.

Drobný únik lze zatím stále zažít v obchodech, kde se nabízí zboží, jemuž končí doba trvanlivosti. Mé eko srdce plesá, díky mně se to nevyhodí! Na máslo jsem tam sice nenatrefila, ani rohlíky tu nevedou, ale pro šunku a sýr tam chodím často. Tuhle jsem ulovila přes půl kila „nestandardních“ (rozuměj různě velkých bratrů v páru) párků, ale úplně dobrých a čerstvých, za 50 Kč.

Vaříme levně a sezonně: Mrkvový nákyp

Královnou úsporné kuchyně není Rettigová, ale Anuše Kejřová. Z devátého vydání její kuchařky, vydané poprvé v roce 1905, vybíráme recepty, které nespravedlivě upadly v zapomnění.

Doba přípravy: 40 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 3 střední mrkve
  • 70 g cukru
  • 2 vejce
  • 70 g sekaných mandlí nebo mandlové mouky
  • 40 g jemné strouhanky
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce meruňkové marmelády

Postup:

1. Mrkev nastrouhejte na jemno. Oddělte žloutky od bílků a utřete je s cukrem do světlé pěny. Ke žloutkům přidejte nastrouhanou mrkev, mandle a strouhanku. Z bílků vyšlehejte se špetkou soli tuhý sníh a vmíchejte ho opatrně do směsi. Těsto vlijte do nákypové formy vytřené máslem a vysypané hrubou moukou a pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut.

2. Marmeládu svařte se dvěma lžícemi vody a horkou ji nalijte na upečený nákyp.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články