Jdete do obchodu pro chleba a vajíčka a k pokladně míříte s plným nákupním vozíkem. Kde se stala chyba? Udělali jste přesně to, co obchodník chtěl. Povodil si vás pěkně po obchodě, protože má důkladně promyšlené, že se vyplatí dát pečivo až za regály s kosmetikou, drogerií či domácími spotřebiči. A vy jste právě naletěli a domů si nesete obrovský nákup vesměs zbytečných věcí.

Podívejte se na mentorčina doporučení:

Zdroj: Youtube

Zkrátka klasika. Kdo z nás to nezažil? Nebo další možnost – letíte z práce, zdržela jste se kvůli telefonátu s šéfovou, doma na vás čekají hladové krky a vy sama jste jedla naposledy před polednem. Vrhnete se do útrob supermarketu a za chvíli už vozík sotva vlečete. Tady si ale člověk zavařil trochu sám.

K jednomu z pravidel, jak nakoupit opravdu jen to, co potřebuji, od byznys mentorky Margarety Křížové patří, nechodit do obchodu o hladu. Dobré je nechat doma i děti, protože s nimi nákup striktně podle seznamu nedodržíte asi nikdy.

A jaké jsou další triky, jak si v obchodě udržet chladnou nakupovací hlavu? Každopádně si zapamatujte, že se nemáte nechat nachytat trikem „tato výhodná koupě už se nebude opakovat“. „V životě jsem propásla řadu těchto jedinečných neopakovatelných šancí a dodnes jsem vděčná, že jsem odolala,“ radí Margareta Křížová.

Pravidla, jak nakupovat s rozmyslem

Pravidla, jak nakupovat s rozmyslem

  • Nakupujte on-line – ale pozor i tady už vám počítač k vybrané cibuli nabídne rovnou maso, smetanu a někdy i hrnec.
  • Obrňte se železnou disciplínou – řiďte se jen a pouze seznamem.
  • Skloňte hlavu – dívejte se i dolů do regálů, v úrovni očí je především to, co chce obchodník prodat.
  • Nepřihazujte zboží u pokladny – žádné žvýkačky, baterky, náplasti (pokud je nepotřebujete). Pokladní mají úkol přimět vás k dalšímu nákupu, říká se tomu upselling. Odolejte.
  • Nenakupujte pod tlakem – větou „Děkuji, musím si to ještě rozmyslet“ prodavače neurazíte, není to váš příbuzný.