Chcete-li mít svoji venkovní „zašívárnu“ vyšperkovanou, rostliny k ní jednoznačně patří. Na malý balkon se hodí závěsné květináče, truhlíky na květiny s převisem posazené přímo na zábradlí, hranaté květináče na zem, které šetří místo, nebo třeba miniaturní pergola vhodná pro pěstování popínavek. Využijte také rohy a prostor pod stropem, na trhu najdete spoustu rohových poliček a drátěných systémů do předsíní nebo koupelen, které naleznou uplatnění i na vašem balkoně. Pokud by vám vrtání do panelů dělalo problém, nechte si na balkon odborně ukotvit dřevěnou předstěnu nebo o zeď opřete obyčejný žebřík či ribstoly. Variabilními stojánky vyřešíte problém, když vám počet kytek přerůstá přes hlavu. Vytvoříte hezký zelený koutek a tím, že se květináče pozvednou do výšky, rostlinky mnohem lépe vyniknou. Navíc pokud je jednou začas přeházíte, změní se výhled, šanci dostanou třeba aktuálně kvetoucí kousky.

Zelený balkon má vliv i na klima v interiéru, zelené rostliny příjemně zastíní prostor, zachytí spoustu prachu a vyčistí vzduch. Truhlíky plné kvetoucích muškátů či petúnií jsou sice krásné, ale péče o ně si žádá své. Nemáte-li chuť a čas se o květiny starat, zasaďte méně náročné okrasné trávy a zahradní kapradiny, vděčný je i břečťan nebo voňavá vistárie. Absolutně nenáročné na prostředí i péči jsou sukulenty, které tvoří báječnou dekoraci i pro ty nejmenší balkonky.

Balkonové posezení

Pokud je prostor opravdu malý, pořiďte si skládací židle, které můžete zavěsit na háčky na stěnu, stejně tak je spousta variant skládacích stolků. Nebo si obstarejte sklápěcí stolky a připevněte je rovnou ke stěně. Řešením jsou i lehké plastové židle, které se dají naskládat jedna na druhou. Balkon ovšem nesmí vypadat jako skladiště nábytku nebo komora, kam vše naházíte páté přes deváté. Musíte si uvědomit, že jde o venkovní prostor, který může kazit výhled třeba pořádkumilovným sousedům. Proto je lepší vymyslet systém, kdy bude vše (alespoň v sezoně) na svém místě. Nabízí se ratanová křesílka a stolek s odkládací spodní poličkou, drátěné sety nenáročné na údržbu a již zmiňovaný plastový nábytek.

Pohodlí nadevše

K příjemnému posezení patří i spousta polštářků, podsedáků a pro chladnější večery i plédy nebo hřejivé deky. Na tyhle textilní doplňky si pořiďte stylovou truhlu, která může posloužit jako menší pohovka, nebo koš na prádlo, do kterého nebude vrchem zatékat. A i když nehrozí, že sprchne, textilie na noc uklízejte, třeba v centru Prahy se to holuby jen hemží… Některým z nás mohou vadit obyčejné dlaždičky, proto mají na balkoně dekorativní kusové koberce, které můžete na noc srolované postavit do držáku na deštníky. Nebo si rovnou kupte ty s protiskluzovou vrstvou a vodu odpuzujícím povrchem. Snadno se udržují – buď je vyperete, nebo nečistoty setřete navlhčenou houbičkou. A když už jsme u té podlahy, batolata potěší třeba umělý trávník. Mějte však na paměti, že na malém prostoru je méně vždycky více, to se týká hlavně kombinací stylů a barev, vyvarujte se „přeplácanosti“.

Soukromí se cení

Na balkonové zábradlí můžete připevnit zástěnu, aby vás nerušily zvídavé pohledy okolí a květiny umístěné na podlaze byly chráněné před přímým poledním sluncem. Zástěny mívají očka, kterými se provlékne provázek, a jejich uchycení k zábradlí tak zvládne každý. Takovou zástěnu si můžete i ušít a z vnitřní strany vytvořit kapsáře na drobnosti – zahrádkářské nůžky, rozprašovač nebo vlhčené ubrousky. Do větších kapes můžete ukládat třeba rozečtené časopisy. Jako zástěna může posloužit i rohož nebo nižší paravan.

Posviťte si na to

Na balkoně večer oceníte praktické hlavní světlo, které umožní orientaci v prostoru. Pro čtení nebo práci si pořiďte bodové světlo nebo lampičku, k doladění příjemné atmosféry poslouží světelné řetězy, svíčky či lucerny. Populární jsou svítilny na solární energii, které se přes den na sluníčku nabijí, takže se obejdete bez kabelů a zásuvek.

Slunečník je bezvadný a pro malý balkon jako stvořený, pokud vám nevadí, že nestačí pokrýt celou plochu. Pokud si ho na balkon pořídíte, musíte popřemýšlet o jeho zajištění, aby vám při poryvu neuletěl. I proto je lepším řešením markýza, která se většinou montuje do stropu a pomocí výklopných ramen nebo ocelových strun se spouští k zábradlí. Na její mechanické ovládání postačí klika, ale modernější varianty fungují přes ovladače. Jde ovšem o poměrně nákladnou investici, takže je na každém z vás, na jakou formu zastínění dosáhnete.