Možná zapalujete svíčky jen na Vánoce. Svíčky jsou ale super věc kdykoli v roce. Plamínky totiž uklidňují, a když si pořídíte svíčku s obsahem éterických olejů, voní to pak u vás doma po celém bytě.

Svíčky miluji dlouho a vlastně si život bez nich nedokážu představit. Mám jich spousty a neustále nějaké kupuji. Doma mi říkají, že jsem blázen, ale vlastně se jim to líbí taky. Některé navodí dobrou náladu, jiné zklidní či zbaví nervozity, zlepší koncentraci nebo uleví při rýmě. Svíčky jsou takový malý voňavý zázrak, který doladí interiér, osvětlí prostor a prospěje vaší duši. Té mojí tedy rozhodně.

Základ: informace

Když jsem se rozhodla, že zkusím vyrábět svíčky doma, začala jsem se brouzdat po internetu a hledat ty nejlepší výrobní postupy. A taky e-shopy, kde bych nakoupila vše, co je k výrobě svíčky potřeba. Připravila jsem si seznam a pak už to šlo jako po másle. Základem pro výrobu svíčky je samozřejmě vosk. Nejlevnější (a taky nejméně ekologický) je parafín. Při spalování uvolňuje do vzduchu toxické látky, které můžou způsobovat alergickou reakci či kožní problémy. Pokud se rozhodnete pro parafín, měli byste často větrat a nenechat svíčku dlouho hořet.

Já si pořídila vosk sójový. Pochází z přírodního obnovitelného zdroje, je bez příměsi a parfemace. Kromě vosku budu potřebovat knoty, formičky, barvičky a éterické oleje (pokud toužíte po voňavých svíčkách). Pár kliků a je objednáno. Za pár dnů mám balíček doma a nemůžu se dočkat, až začnu.

Hlavně se nespálit

Na kuchyňském stole leží kilové balení vosku, moje oblíbené éterické oleje (levandule, lemongras, eukalyptus a pomeranč), sušená levandule, kterou jsem si před rokem přivezla z levandulové farmy, okvětní lístky sedmikrásky, ibišek, sušený rozmarýn, hřebíček, barvy na vosk, špejle, kolíčky a nejmenší sklenky na zavařování. A taky několik miniaturních plastových formiček na čajové svíčky.

Akce začíná. Do skleniček a formiček jsem vložila knot s kovovým plíškem na konci. Nedrží, takže je potřeba ho přichytit. Postačí troška rozpuštěného vosku, který funguje jako lepidlo. Dovnitř skleniček nasypu všechny sušené rostlinky a koření, a moc nad tím nepřemýšlím. Chci jen, aby svíčka hezky vypadala. Pak si na plotně vytvořím vodní lázeň a podobně, jako když rozpouštím čokoládu, připravím i vosk. Hlavně je potřeba ho míchat, dokud se zcela nerozpustí, a dávat pozor na prsty. Je to vzrušující, tak trochu alchymie.

Jdu do finále

Rozpuštěný vosk dám z ohně a po chvíli do něj přidám asi deset kapek éterického oleje. Nejdřív vyrábím bílé svíčky, teprve pak barevné. Do připravených skleniček a formiček nalévám co nejpomaleji rozpuštěný vosk a klepou se mi ruce. Postupně ale získávám zručnost a za chvíli jsou skleničky zaplněné. Knot přidržím a přichytím kolíčkem na prádlo, aby se nepotopil. Použít se dá i špejle, mně osobně se lépe pracovalo s kolíčkem. Rozpuštěný vosk dám opět na oheň a přidám barvivo (prodává se v podobě malých barevných čtverečků).

Lít se musí vosk pomalu, žádný spěch, protože když ho nalijete rychle, udělají se v něm bublinky vzduchu. Naplněné skleničky pak přesunu na linku, kde budou tuhnout. Teprve když je vosk tuhý, může se ustřihnout konec knotu tak, aby z něj zůstal asi jeden centimetr. Ideální je nechat svíčky tuhnout co nejdéle, klidně i 24 hodin. Já jsem ale nedočkavá a hned ráno po probuzení se na svoje první výtvory jdu podívat. Ještě je vyloupnu z plastových formiček (jde to skoro samo) a moje první domácí svíčky jsou na světě. Nejsou sice dokonalé, někde je prasklina, bublina či nerovný povrch, ale co. Jsem šťastná jako blecha, protože jsem objevila další radost, u které se zaručeně vyřádím. A o to přece jde.

Moje tipy

Nemáte formičky ani sklenky na zavařování? Nevadí. Můžete použít nějaký starší hrnek nebo kelímek od jogurtu.

Jsou na povrchu svíčky nerovnosti? Schovejte si trochu vosku pro případ „co kdyby“. Pak stačí ho znova rozpustit a povrch svíčky rozpuštěným voskem přelít a nedokonalosti zakrýt (mám už vyzkoušeno, funguje to).

Svíčka moc čoudí a kouří? Může to být kvůli nesprávné velikosti knotu nebo jste dali do vosku až moc éterických olejů. Uberte. Rozhodně nedávejte vosk na rozpouštění do mikrovlnky, vždy ho rozpouštějte jen v kastrůlku ve vodní lázni!

POJĎTE DO TOHO S NÁMI!

POJĎTE DO TOHO S NÁMI!

Že na sebe pořád zapomínáte? Cítíte v poslední době prázdnotu? Ukrutně se nudíte, nebo naopak nevíte, kde vám hlava stojí? Zkuste si mezi našimi jednatřiceti nápady na aktivní relax najít aktivitu, která vám udělá dobře. Třeba stejně jako my zjistíte, že to funguje. Pište nám na e-mail vlasta@vlmedia.cz, posílejte nám své fotografie, povídejte si s námi na našem Facebooku a stáhněte si zde náš notýsek plný inspirace. Nejlepší příspěvky odměníme!