Čerstvě zamilovaný člověk vidí toho druhého jako dokonalou bytost a všechny jeho chyby jsou roztomilé a vtipné. V té době jede naplno jeho i její empatie, soucítění, komunikace a vzájemné chápání. Láska, kterou oba cítí, se přenáší i do dalších oblastí života. Takže všechno je veselejší, slunce svítí, květiny voní a celý svět si zpívá.

Blázni s ručením omezeným

Zmíněnou knihu Efekt líbánek napsal biolog Bruce Lipton. A zatímco moderní svět považuje období zamilovanosti za čas snížené příčetnosti, Lipton věří, že nová láska je autentičtější stav než ten běžný. A že když přejde, upadáme zpět do nevědomých zvyků a převážně negativních postojů. A člověk, který byl pro nás nejprve dokonalý, je najednou protivný a nudný.

Jiní vědci zjistili, že stav úžasu, který je velkou součástí zamilovanosti, dokáže snižovat v těle zánětlivé parametry a škodlivé chemické látky. Zamilovaní lidé, kteří žijí ve stavu úžasu nad milovanou bytostí a láskou samotnou, se cítí trochu jako na drogách, ale bez nich. Dokonce je prokázáno, že drogy a alkohol snižují schopnost žasnout. Stejně tak vám škodí i internet a mobilní telefon. Možná proto je zamilovanost tak osvobozující. Uvolní člověku pouta od běžné existence, omezujících návyků a vdechne vám nový život jako záchranář tonoucímu vzduch do plic.

Jak si zachovat zamilovanost

Server Psychology Today dal dohromady tři důležité kroky pro ty, kteří nechtějí svoje růžové brýle po pár měsících zahodit a touží nad svým partnerem a láskou žasnout co nejdéle.

  1. Snažte se na svůj protějšek pořád koukat novýma očima. Nezapomínejte, že když partnera kritizujete, projektujete do něj svoje vlastní pocity. Ve skutečnosti bojujete se svojí sebekritikou tím, že se vozíte po něm. Když se na něj budete dívat pořád novýma očima a budete mu dobře naslouchat, dokážete i po letech ocenit, jak je pro vás výjimečný.
  2. Být zamilovaný znamená žít intimně. Intimita je prostředek, jak jeden do druhého vidí, a mezi dvěma lidmi jde o neopakovatelný vztah. Spokojené intimní vztahy trvají déle, partneři v nich jsou zdravější, kreativnější a mají lepší paměť. A zachovávají si schopnost jeden ze druhého žasnout. Intimita znamená naslouchat srdci toho druhého a vědět, kdy trpí. Pracovat spolu na konfliktech, ctít se navzájem a respektovat svůj vztah. Intimita má terapeutické účinky.
  3. Kdo chce být zamilovaný, vede vzrušující život. Pomáhá ostatním, stará se o členy rodiny, není sobecký, dává příklad ostatním, žije v současné chvíli a propojuje lidi kolem sebe. Taková bytost potom může zůstat zamilovaná do svého partnera dlouhá léta. Protože umí vnímat a ocenit vztahy, emoce a podporu. Pomáhejte si navzájem, abyste pro únavu nebo nudu tyto svoje schopnosti neztratili, a budete tím párem, na který se každý kouká s trochou závisti a tunou obdivu.

Zdroje:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/counseling-keys/202201/3-essentials-staying-in-love

https://www.brucelipton.com/