Nedávno mi známá vyprávěla, že u nich doma všechno skvěle klape díky tomu, že zavedli Google sdílené tabulky. Do nich si na začátku týdne zapisují všichni členové rodiny úkoly, které musí splnit, a na konci každého dne si vždy zkontrolují, jaká byla míra úspěšnosti plnění zadaných úkolů. Dívala jsem se na ni poněkud rozpačitě, protože osobně znám jen tabulky ze zaměstnání. Ale doma v rodině? Asi jsem staromódní, a i když jsem svého manžela poznala také díky moderním technologiím, tohle už je na mě asi moc. Na můj dotaz, zda si do sdílené tabulky zapisují i plánování sexu, se jen pousmála a mlčela. Asi ano. Nic proti, někteří odborníci dokonce plánovaný sex doporučují, zvláště když jste fakt hodně zaneprázdnění. Moderní technologie je rozhodně super, ale na druhou stranu se z nás kvůli těm všem chytrým krabičkám stávají nemluvní roboti, kteří jsou líní otevřít pusu a sdílet každodenní radosti (a starosti) z očí do očí.

Technologie a rodinné vztahy

Bez moderní technologie, a zvláště chytrých telefonů, bych se jako matka neobešla. Ale potřebuji je i jako partnerka? Larry Nelson, profesor z Brigham Young University, říká, že pokud jde o technologie v partnerství a rodině, neexistuje černá ani bílá. Vždy záleží na tom, jak ji lidé používají. A pokud jde o rodiny, zvláště matky kvitují existenci chytrých telefonů, díky nimž můžou být v kontaktu se svými potomky, ať jsou kdekoli. Chytré aplikace jim dokonce nabízejí kontrolu nad jejich bezpečností. Otázkou je, zda to není někdy na škodu. Není lepší nevědět než vědět úplně všechno? Psycholožka Jitka Douchová říká: „Když se něco nadužívá, hovoříme o závislosti. Veškeré technické vymoženosti jsou pomocníkem do určité doby, ale nemůžou překrýt vše ostatní, co v životě potřebujeme. A každá závislost je škodlivá.“

Tabulky a diáře jako časovaná bomba

Digitalizace prosakuje nejen do rodičovstsví, ale i do partnerských vztahů. Mnozí manželé spolu mnohem víc komunikují prostřednictvím telefonů, mailů, sociálních sítí či sdílených Google tabulek než z očí do očí. Může vůbec taková komunikace nahradit tu skutečnou? Můj manžel je od přírody spíše bručoun. Medvěd, který toho moc nenamluví, ale když mu „pomůžu“, dokážeme prokecat hodiny. Neumím si popravdě ani představit, že bychom u nás doma zavedli sdílené tabulky a odškrtávali si splněné úkoly a v posteli si jen řekli: Super, dnes jsme splnili vše, co jsme si naplánovali. Vztahový specialista David Schramm z University of Utah tvrdí, že moderní technologie má největší vliv právě v posteli a u stolu. „Je nevyhnutelné, že se technologie vkrádá téměř do všech aspektů života. Proto bychom si měli nejvíc chránit tyto dvě důležité oblasti, abychom posílili vztah. V posteli a u stolu by měl být zákaz používání jakékoli technologie.“

Schramm také provedl průzkum mezi manžely, jak moc digitalizace zasahuje do partnerství. Téměř 50 procent odpovědělo, že považují technologii za „velký problém v manželství“, a 25 procent odpovědělo, že použití technologie v posteli narušuje jejich sexuální život. Celkově pak všichni svorně potvrdili, že nadužívání chytrých telefonů, tabletů, počítačů a různých aplikací vážně narušuje jejich soužití, protože spolu méně mluví.

„Pro kvalitní partnerský vztah je nezbytnou podmínkou dobrá komunikace, empatická i konstruktivní. Život přináší mnoho věcí, o nichž společně potřebujeme mluvit, abychom se mohli posouvat dál a abychom mohli spolu mnoho věcí sdílet,“ domnívá se Jitka Douchová. „Jako psycholožka s letitou praxí a zkušenostmi vnímám sdílené diáře jako určité nebezpečí. Jeden nad druhým má kontrolu a to do dospělého a harmonického vztahu nepatří. Může to být časovaná bomba,“ varuje.

Jitka Douchová, partnerská psycholožka: Kouzlo společného sdílení

Jitka Douchová, partnerská psycholožka: Kouzlo společného sdílení

Komunikace prostřednictvím moderních technologií může vztah pošlapat. Otázka je, jak se toho zbavit, pokud to každý ze zúčastněných považuje za běžnou normu. Nejlepším způsobem, jak se tomu vyhnout, je začít společně trávit volný čas, ať už je to sport, divadlo, nebo kino. To je opravdové sdílení se vším všudy. Chce to dát do vztahu více dynamiky, dělat dohromady věci, které baví oba. A je taky užitečné žít společensky s přáteli, tam se telefony odkládají a více povídá. Vztah je kvalitnější, když partneři opět objeví kouzlo společného sdílení – jak povídáním si, tak pestrým programem.

Hledání rovnováhy

Digitalizace vztahů je samozřejmě důsledkem toho, kde se naše společnost nachází. Nemůžeme vrátit čas, a vlastně to ani nikdo nechce. Nejlepší cestou je najít rovnováhu mezi „skutečným světem“ a digitálním vesmírem. Uvědomit si včas, jaké následky to přinese, pokud to s nimi budeme přehánět. Odborníci zdůrazňují tyto aspekty: Podle Jessicy Wade z University of Ohio vede ztráta osobní komunikace k nedorozuměním, která by při přímém kontaktu vůbec nevznikla. „Emoční spojení se v páru vytváří řečí těla, neverbální komunikací, tónem hlasu a výrazem obličeje – to je pro vztah zásadní a nelze to nahradit technologií,“ říká.

Je samozřejmě snazší napsat do tabulky „úkol nesplněn“ nebo červeně zdůraznit ve sdíleném diáři poznámku o tom, kde v Lidlu najde manžel těstoviny. Zneužívání technologií vede také k nespokojenosti a konfliktům. Průzkum Pew Research Center z roku 2015 ukázal, že jeden ze čtyř majitelů mobilních telefonů ve vztahu označil svého partnera natolik „rozrušeného svým telefonem“, že to vedlo k hádce. Technologie taky rozptyluje a negativně ovlivňuje zdraví. „Ukrajují z času, který může pár trávit společně, což vede k větší nespokojenosti a také k vyšší míře úzkosti,“ říká David Schramm. Co radí? „Více mluvte, méně používejte telefon a žijte přítomností.“

Proč muži neradi mluví

Pokud nesoulad nezačnete řešit včas, může manželství skončit rozvodem. Takových případů přibývá i ve vyšší věkové skupině. Například moje spolužačka se rozvedla s manželem právě kvůli jeho závislosti na digitálních technologiích. „Totálně se změnil, najednou to byl někdo jiný. Vůbec mi neodpovídal na otázky, v ruce držel pořád telefon nebo tablet, v noci usínal s notebookem na peřině. Sex jsme měli výjimečně, když se mu vybil telefon nebo zapomněl nabíječku do počítače v práci,“ vzpomíná. I když se prý snažila, nerozmluvila ho. Není zřejmě jediná, a je-li v partnerském vztahu podobně „závislá“ i žena, pak je to ještě horší.

Obvykle totiž ve vztazích přestávají mluvit muži. „Muži jsou celkově vybavení nižší potřebou komunikace v soukromé oblasti, potřebují více věcnosti a konstruktivitu v rozhovoru. Často nejsou tak empatičtí jako ženy. Muži se raději vyjadřují činy než slovy. Ženy mají naopak velkou potřebu důvěrného povídání si, rády věci analyzují a rozebírají. Pokud je něco trápí ve vztahu a svému partnerovi řeknou úvodní větu ‚ráda bych si s tebou promluvila‘, muže oblijí mrákoty a snaží se debatu buď zkrátit na minimum, nebo informace, které dostává, vypouští hned ven. Muž potřebuje mít zásadní sdělení v prvních pěti větách, to další vnímá jako bzukot včel,“ říká psycholožka Douchová. Známý odborník na vztahy John Gottman tvrdí, že 85 procent všech rozhovorů v manželství zahajují ženy. Pokud ovšem onen medvěd rozhovor odmítne, ať už přímo, nebo nepřímo, vytváří se začarovaný kruh, který může vést až k odcizení a třeba i rozvodu. Většina odborníků však radí: Nevzdávejte to, pokud se medvěd otočí a jde zase do své nory. Pořád to zkoušejte a zkoušejte, však z něj přece jen něco vytáhnete.

Jak rozmluvit medvěda

Protiklady se přitahují a není náhoda, že ženy jsou přirozeně komunikativnější a tíhnou k mluvení. Potřeba povídat si spolu a ne jen řešit trable je ale daná oběma pohlavím. „Jedna moje klientka mi vyprávěla, jak ji frustrovalo, že manžel ,zadal‘ pravidlo, že když přijde domů z práce, není schopný hodinu vůbec komunikovat a ona musela tohle pravidlo dodržovat. Bylo jí do pláče, ale sama cítila, že tohle pravidlo musí respektovat, protože její muž zastával vrcholnou pozici a potřeboval chvíli beze slov. Výhodou bylo, že jinak byl velmi komunikativní a šlo tedy o to, přijmout tuhle zásadu. Jiná klientka mi vyprávěla, že její muž, ajťák, běžně velmi málo komunikuje a občas na ni padal kvůli tomu smutek. K snídani si zpravidla sedal s novinami a nepromluvil ani slovo. Ona si potřebu popovídání nahrazovala častým klábosením s kamarádkami,“ vypráví psycholožka Jitka Nesnídalová.

Těžko rozmluvit lidi, kteří jsou silně introvertně nastavení. „Takový tlak by byl velmi kontraproduktivní. Ale jistě můžeme zkusit najít nějaké možné společné zážitky, například ty kulturní. Zajít na koncert, do kina a pak probrat to, co jsme společně zažili,“ radí psycholožka. Pořád má ale smysl zkusit to, protože rezignovat na nedostatek komunikace a tolerovat odcizování vede skutečně jen do soudní síně. Podle Lindy Bloom, odbornice na vztahy, je nezbytné především odolat pokušení podlehnout vzteku a hněvu. Svého mlčícího medvěda určitě nepřimějete k dialogu, pokud na něj budete křičet a proměníte se v čarodějnici. Ani žádná ostrá slova by neměla zaznít.

„Jedna moje klientka si stěžovala, že si jí partner téměř nevšímá. Pak z ní jen tak mezi řečí vyklouzlo, jak ho oslovuje. Byly to přímo vulgarismy. Dostala za úkol s takovým urážením přestat a opravdu se podařil jejich vztah postupem času harmonizovat, a hlavně její manžel začal více komunikovat,“ vypráví psycholožka Nesnídalová. Říkat tedy partnerovi, který upřeně sleduje monitor svého počítače, že je „debil, který neumí ani odpovědět“, rozhodně k úspěchu nepovede.

Pozor si dávejte taky na řeč těla. Nonverbální podněty často odhalí víc, než si myslíte. Co ty zkřížené ruce nebo ruce v bok? Co ten zamračený obličej? Podle Lindy Bloom je klíčové vytvořt „příjemné“ prostředí pro konverzaci. Takové, které nastolí důvěru a dostatek pohody, aby byl ten druhý ochoten naslouchat a reagovat. „Pokud chcete zahájit dialog, musíte se soustředit, uklidnit se, mluvit konkrétně, stručně, bez obviňování a taky být připravená naslouchat,“ radí koučka.

Hlídač závislosti

Zkuste prozkoumat vlastní návyky, pokud jde o použití chytrých telefonů. Máte-li iPhone, lze si nastavit aplikaci Screen time, která vám pomůže zjistit, jak často berete telefon či tablet do ruky (počítá se tím, když něco na zařízení uděláte, tedy nejen zapnutí obrazovky). Pro operační systém Android existuje aplikace Digital Wellbeing. Ta počítá každou minutu, kterou telefon používáte. Následně můžete získat graf, z něhož uvidíte, jak na tom jste a zda nemáte problém se závislostí.

Pravidla v použití technologií ve vztahu:

Pravidla v použití technologií ve vztahu:

Když přijdete domů z práce, vypněte si zvonění, a pokud nemusíte, počítač už nezapínejte. Nenoste si blikající přístroje ke stolu, když jíte, ani do postele, když jdete spát. Poslal vám někdo nějaký vtip? Ukažte ho partnerovi a zasmějte se společně, budete mít téma k rozhovoru. Když spolu někam jdete, dopředu si stanovte časový limit, který strávíte na telefonu nebo počítači.

  • 45 % lidí ve věku 18–29 let tvrdí, že technologie mají na jejich vztah dopad, zatímco pouze jeden z deseti ve věku 65 a více let říká totéž.
  • 11 % párů má online kalendář, který společně sdílí. Sdílení online kalendářů má tendenci převládat mezi páry ve středním věku (20–40).
  • 67 % lidí v manželském nebo partnerském vztahu sdílelo heslo k jednomu nebo více svým online účtům se svým partnerem.
  • 23 % osob ve věku 18–29 let uvedlo, že vyřešili hádku se svým partnerem online nebo prostřednictvím SMS, protože měli potíže s osobním řešením.
  • Ti, kteří jsou v manželství nebo partnerství 10 let a méně, mají mnohem větší návyky digitální komunikace s partnerem i dětmi, na rozdíl od těch, kteří jsou spolu déle.

(Průzkum provedl Pew Research Center)