Parfém, parfémová voda, nebo toaletní voda?

Předtím než se pustíte do výběru vůně, ujasněte si, zdali toužíte po parfému, parfémové vodě, či toaletní vodě. Je mezi nimi totiž velký rozdíl. Parfém obsahuje 15–40 % vonných složek a bude vám dělat společnost až 10 hodin. Rozhodně se jedná o nejintenzivnější variantu ze všech zmíněných vůní.

Parfémová voda obsahuje 8–15 % vonných složek a vydrží až 5 hodin. Poslední možností je toaletní voda, která obsahuje 4–8 % vonných složek a je cítit přibližně 3 hodiny. Pokud tedy hledáte spíš lehčí vůni, sáhněte spíše po toaletce či parfémové vodě.

Jak najít lehkou vůni?

Lehké vůně jsou tvořeny zejména květinovými a citrusovými akordy. Příkladem může být toaletní voda Light Blue z produkce ikonické značky Dolce & Gabbana, která vás zahalí do jemných jasmínových a cedrových tónů. Zajímavou volbou je ale také toaletka 1881 od značky Cerruti. Ta v sobě skrývá květinové a pudrové vůně.

Toaletní vody celkově nepůsobí tak těžkopádně jako parfém a dopřejí vám vůni v podobě lehkého a svěžího závoje.

Vybírejte správně

Ať chcete, nebo ne, různé parfémové vody a toaletky voní na různých lidech jinak. Proto pokud vás zaujala vůně, kterou nosí vaše kamarádka, před finálním nákupem si ji raději ještě vyzkoušejte. Zajděte si do parfumerie a požádejte o vzorek, ten naneste na místo, kam vůni nejčastěji aplikujete.

Mnoho lidí zkouší vůni na zápěstí. Tam ji sice dobře ucítíte, nicméně na jiné části těla může parfém či toaletní voda vonět úplně jinak. Proto testování neuspěchejte a poté, co vůni nanesete na kůži, ji nechte působit klidně několik hodin. Vůně se totiž během dne mění a je dobré vědět, zdali vám sedí všechny j