Ve článku zveřejněném v magazínu Personality and Individual Differences si tuhle otázku položili psychologové Menelaos Apostolou a Stavri Tsangariová z kyperské univerzity v Nikósii. Konkrétně se zaměřili na to, jestli nějaká povahová vlastnost náhodou neurčuje, jestli budeme žít ve vztahu nebo sami.

Velká pětka

Pro svoji studii našli Apostolou a Tsangariová více než 1 400 dobrovolníků, kteří vyplnili povahový test a odpověděli na otázky ohledně svého partnerského života. Pro účely studie využili vědci takzvanou velkou pětku, způsob posuzování osobnosti člověka na základě pěti faktorů:

  • Otevřenost novým zkušenostem: jak moc vás baví zkoušet nové věci nebo zda dáváte přednost tomu, co už znáte
  • Svědomitost: jak udržujete pořádek a řád ve svém životě a jak spolehliví jste ve vztazích s ostatními lidmi
  • Extraverze: jak jste společenští (opakem je introverze)
  • Přívětivost: jak dobře vycházíte s lidmi a jak moc jim důvěřujete (neshoduje se s extraverzí – být společenský a vycházet s lidmi jsou dvě různé věci)
  • Neuroticismus: jak snadno se necháte rozrušit (opakem je emoční stabilita)

Když vědci analyzovali data od dobrovolníků, zjistili nějaké očekávané, ale i nečekané závěry. Nejprve se přesně podle předpokladů ukázalo, že introvertní lidé si složitě hledají intimní partnery. Často bývají nedobrovolně svobodní – jen proto, že si nedokázali najít vhodný protějšek. Za druhé se ukázalo, že dobrovolně svobodní lidé, ti, kteří se nechtěli vázat na jednoho partnera, měli hodně vysoké hodnoty otevřenosti. Zvlášť v kombinaci se silnou extraverzí to logicky vede k dobrodružnému single životu a nezávazným vztahům.

Vaše povaha neurčuje váš osud

Jako překvapující se ukázal výsledek, že žádná z uvedených vlastností nikoho nepředurčovala ani ke svobodnému životu, ani k manželství či partnerství. Svědomitost třeba vůbec nehrála žádnou roli. Takže ve spokojeném páru mohou žít stejně tak lidé svědomití jako nepořádníci a chaotici. Ani přívětivost či její nedostatek nebrání partnerskému štěstí. A dokonce ani neuroticismus neurčuje, jak snadno nebo těžko si najdete partnera. Můžete být totální plašan a být třicet let spokojeně vdaná nebo emočně stabilní jako pyramida a přesto být sama.

Velká pětka vlastností je během života poměrně stabilní a neměnná. I hodně introvertní lidé si nakonec partnera najdou, jen jim to trvá déle. A když se znovu ocitnou sami, třeba vinou rozvodu uprostřed života, zase si někoho najdou – jen to nebude hned.

V závěru své studie kyperští vědci přinesli dobrou zprávu. Vaše povaha neurčuje váš osud. Můžete ji změnit. Tedy naučit se některé své vlastnosti obejít tak, aby nestály v cestě vašemu štěstí v lásce. Žádný nedobrovolně svobodný člověk by neměl házet flintu do žita. Řešení je jednoduché, i když pracné – pojměte to jako herec svou roli. Vezměte na sebe osobnost někoho, kdo se rád seznamuje, zajímá se o ostatní, miluje společnost a hledá někoho, s kým chce sdílet život. Koneckonců jde jen o několik prvních kroků, pak už si vás láska najde sama.

Zdroj: https://pure.unic.ac.cy

www.arealme.com/big-five-personality-traits-test/cs/