Zásada číslo jedna? Základem večeře by měla být zelenina. S tím samozřejmě jde ruku v ruce poučka, že večeře rozhodně nemusí být teplá, i když zeleninu si pochopitelně můžete podusit, někomu to bude více vyhovovat. Stejně jako fakt, že když použijete mražený zeleninový základ, ušetříte čas. „Zeleninu byste však neměli jíst samotnou,“ upozorňuje Iva Málková ze společnosti STOB.

Po takovém jídle byste měli vlastně hned hlad a to není cílem. Doplňte zeleninu potravinami s vyšším obsahem bílkovin a naopak s minimem tuku, jako je tuňák, kuřecí či krůtí maso, ideálně prsa, vajíčka, tofu či sójové maso. Se sýry už buďte o něco opatrnější.

„Na druhou stranu, skutečně není nutné držet se mylně šířeného pravidla, že nejpozději se musí jíst v pět, maximálně v šest hodin,“ upozorňuje Iva Málková (více ZDE). Podle ní se klidně můžete navečeřet i v osm večer, samozřejmě za předpokladu, že si jídlo poskládáte z vhodných potravin.

Jedno teplé jídlo denně stačí

Mnoho lidí by rádo hublo, jenže zároveň lpí na dávno překonaném doporučení, že by člověk měl mít dvakrát denně teplé jídlo. Je pravda, že se někomu lépe tráví a taky máme tendenci sníst ho pomaleji a ve větším klidu než něco menšího studeného, což lze doporučit. Ale rozhodně to neznamená, že si máte dávat klasické jídlo s masem a přílohou v poledne i večer.

Stejně jako je chybou jíst v druhé polovině dne víc než dopoledne, je nesmysl myslet si, že večeře má být jen variantou oběda. Měla by být zkrátka menší a jinak poskládaná – zatímco v poledne přílohy jako rýže nebo brambory vadit nemusí, večer se zaměřte na zeleninu a bílkoviny v podobě nízkotučného sýra cottage, kousku šunky, vajec či třeba tuňáka. Nevynechávejte ani sacharidy, ale stačí kousek celozrnného pečiva.

A co když vás v noci budí hlad?

Patříte k těm, kdo se přes den celkem drží zkrátka, i večeři zvládnete celkem dietní, ale večer vás honí mlsná a k ledničce se někdy vydáte dokonce i v noci? A ani si to moc nevyčítáte, protože přes den jste přece jedli málo a teď máte opravdový hlad? Pak to děláte špatně, v noci by tělo mělo odpočívat – zkuste si jídlo během dne lépe rozvrhnout.

Pokud v noci jíte navzdory tomu, že hlad nemáte, pak může jít o takzvané emoční jedení, kterým si kompenzujete například stres – pak má smysl zaměřit se na něj jako na příčinu problému. Někdy vám s takovým rozklíčováním může pomoci až odborník. Více například ve studii ZDE.

Zdroj:

https://www.healthline.com/nutrition/10-ways-to-stop-eating-late-at-night