Jáhlový pudink s ovocnou omáčkou
Suroviny na 4 porce:
- 1/2 l mléka
- 125 g jáhel
- 70 g másla
- 3 vejce
- 70 g cukru
- citronová kůra z půlky citronu
- půl kávové lžičky mleté skořice
- 60 g mandlí
- špetka soli
- máslo na vymazání a strouhané piškoty na vysypání formy
- ovocná omáčka (prodává se hotová)
Postup:
Z mírně osoleného mléka a spařených jáhel uvaříme kaši a necháme ji vychladnout. Žloutky třeme s cukrem do pěny. Přidáme citronovou kůru, mletou skořici a strouhané mandle. Do pěny přidáme jáhlovou kaši a nakonec vmícháme sníh z bílků. Hmotu vlijeme do vymazané formy a ve vodní lázni vaříme 1,5 hodiny. Hotový pudink podléváme ovocnou omáčkou – odpaříme šťávu z kompotu a necháme ji projít varem se lžičkou máčeného škrobu.
Jáhlový prejt s masem
Suroviny:
- 1 kg vepřového kolena
- 1 bobkový list
- celý pepř
- nové koření
- sůl na uzení masa
- 250 g jáhel
- 1 větší cibule
- 1 menší hlavička česneku
- mletý pepř
- 1 lžička drceného kmínu
- majoránka
- mletý zázvor
- 70 g sádla
Postup:
Vepřové koleno uvaříme doměkka ve vodě s bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a se solí na uzení masa. Koleno vykostíme a posekáme nahrubo. Spaříme jáhly, uvaříme je ve vodě doměkka, scedíme a propláchneme studenou vodou. Smícháme je s masem a dozlatova orestovanou sekanou cibulí. Ochutíme třeným česnekem a kořením a vzniklou fáš dáme v pekáčku péct do vyhřáté trouby na 45 minut. Podáváme s kysaným zelím a vařeným bramborem.
Jáhly se sýrem
Suroviny na 4 porce:
- 600 g jáhel
- 1 větší cibule
- 200 g olivového oleje
- 150 g tvrdého nastrouhaného sýra
- nasekaná petrželka nebo pažitka
Postup:
Nejdříve jáhly spaříme vařící vodou a pak je dáme vařit do většího množství vody (asi 2 l). Vaříme 12 minut. Uvařené přecedíme a propláchneme studenou vodou. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou a očištěnou cibulku, přidáme jáhly a prohřejeme. Dáme na talíř a jednotlivé porce posypeme strouhaným sýrem a nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Jáhlové pirohy
Suroviny na 4 porce:
- 1500 g jáhel
- 2 l mléka
- sůl
- 30 g droždí
- 120 g rostlinného másla
- polohrubá mouka do těsta (množství podle potřeby)
- 5 vajec
- 500 g mletého masa
- 1 větší cibule
- mletý pepř
- mletý zázvor
- 3 stroužky česneku
- 70 g rostlinného oleje
Postup:
Spařené jáhly uvaříme v mléce na hustou kaši, propasírujeme ji a necháme vychladnout. Do kaše přidáme droždí rozpuštěné v troše vlažné vody, rozpuštěné máslo, 5 žloutků a sníh z bílků. S přidáváním mouky vypracujeme těsto jako na vdolky a necháme je vykynout. Cibuli jemně nasekáme a zpěníme na oleji. Přidáme mleté maso, sůl a koření, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Dochutíme třeným česnekem a vydusíme do tuku, který slijeme. Těsto rozválíme, vykrajujeme kulaté pirohy, do středu každého vložíme trochu podušeného masa, přeložíme a stlačíme. Na lehce vymazaném plechu pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi půl hodiny.
Jáhly na mexický způsob
Suroviny:
- 400 g jáhel
- 600 g rajčat
- špetka zázvoru
- 1 menší hlavička česneku
- 1 větší cibule
- 120 g olivového oleje
- 50 g slunečnicových semínek
- 50 g mandlí
- sůl
- chilli koření
Postup:
Spařené jáhly vaříme ve vodě (2 l) tak dlouho, až se všechna odpaří. Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a na plátky pokrájený česnek. Přidáme kostičky rajčat a jáhly, společně prohřejeme a vmícháme slunečnicová semínka a nasekané mandle, přisolíme a okořeníme chilli a zázvorem.