Jáhlový pudink s ovocnou omáčkou

Suroviny na 4 porce:

  • 1/2 l mléka
  • 125 g jáhel
  • 70 g másla
  • 3 vejce
  • 70 g cukru
  • citronová kůra z půlky citronu
  • půl kávové lžičky mleté skořice
  • 60 g mandlí
  • špetka soli
  • máslo na vymazání a strouhané piškoty na vysypání formy
  • ovocná omáčka (prodává se hotová)

Postup:

Z mírně osoleného mléka a spařených jáhel uvaříme kaši a necháme ji vychladnout. Žloutky třeme s cukrem do pěny. Přidáme citronovou kůru, mletou skořici a strouhané mandle. Do pěny přidáme jáhlovou kaši a nakonec vmícháme sníh z bílků. Hmotu vlijeme do vymazané formy a ve vodní lázni vaříme 1,5 hodiny. Hotový pudink podléváme ovocnou omáčkou – odpaříme šťávu z kompotu a necháme ji projít varem se lžičkou máčeného škrobu.

Jáhlový prejt s masem

Suroviny:

  • 1 kg vepřového kolena
  • 1 bobkový list
  • celý pepř
  • nové koření
  • sůl na uzení masa
  • 250 g jáhel
  • 1 větší cibule
  • 1 menší hlavička česneku
  • mletý pepř
  • 1 lžička drceného kmínu
  • majoránka
  • mletý zázvor
  • 70 g sádla

Postup:

Vepřové koleno uvaříme doměkka ve vodě s bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a se solí na uzení masa. Koleno vykostíme a posekáme nahrubo. Spaříme jáhly, uvaříme je ve vodě doměkka, scedíme a propláchneme studenou vodou. Smícháme je s masem a dozlatova orestovanou sekanou cibulí. Ochutíme třeným česnekem a kořením a vzniklou fáš dáme v pekáčku péct do vyhřáté trouby na 45 minut. Podáváme s kysaným zelím a vařeným bramborem.

Jáhly se sýrem

Suroviny na 4 porce:

  • 600 g jáhel
  • 1 větší cibule
  • 200 g olivového oleje
  • 150 g tvrdého nastrouhaného sýra
  • nasekaná petrželka nebo pažitka

Postup:

Nejdříve jáhly spaříme vařící vodou a pak je dáme vařit do většího množství vody (asi 2 l). Vaříme 12 minut. Uvařené přecedíme a propláchneme studenou vodou. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou a očištěnou cibulku, přidáme jáhly a prohřejeme. Dáme na talíř a jednotlivé porce posypeme strouhaným sýrem a nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Jáhlové pirohy

Suroviny na 4 porce:

  • 1500 g jáhel
  • 2 l mléka
  • sůl
  • 30 g droždí
  • 120 g rostlinného másla
  • polohrubá mouka do těsta (množství podle potřeby)
  • 5 vajec
  • 500 g mletého masa
  • 1 větší cibule
  • mletý pepř
  • mletý zázvor
  • 3 stroužky česneku
  • 70 g rostlinného oleje

Postup:

Spařené jáhly uvaříme v mléce na hustou kaši, propasírujeme ji a necháme vychladnout. Do kaše přidáme droždí rozpuštěné v troše vlažné vody, rozpuštěné máslo, 5 žloutků a sníh z bílků. S přidáváním mouky vypracujeme těsto jako na vdolky a necháme je vykynout. Cibuli jemně nasekáme a zpěníme na oleji. Přidáme mleté maso, sůl a koření, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Dochutíme třeným česnekem a vydusíme do tuku, který slijeme. Těsto rozválíme, vykrajujeme kulaté pirohy, do středu každého vložíme trochu podušeného masa, přeložíme a stlačíme. Na lehce vymazaném plechu pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi půl hodiny.

Jáhly na mexický způsob

Suroviny:

  • 400 g jáhel
  • 600 g rajčat
  • špetka zázvoru
  • 1 menší hlavička česneku
  • 1 větší cibule
  • 120 g olivového oleje
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 g mandlí
  • sůl
  • chilli koření

Postup:

Spařené jáhly vaříme ve vodě (2 l) tak dlouho, až se všechna odpaří. Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a na plátky pokrájený česnek. Přidáme kostičky rajčat a jáhly, společně prohřejeme a vmícháme slunečnicová semínka a nasekané mandle, přisolíme a okořeníme chilli a zázvorem.