Jablečný ocet je produktem fermentačního procesu, na jehož začátku stojí nadrcená jablka, k nimž se přidá cukr nebo med a droždí. Nejdříve se uvolňuje alkohol, který posléze fermentuje na kyselinu octovou. Výroba trvá obvykle měsíc až dva – to je informace pro ty, kdo by si jablečný ocet chtěli udělat, návod je snadno k nalezení na internetu.

Hlavní účinnou složkou hotového výrobku, který je běžně ke koupi například v prodejnách zdravé výživy nebo podobně zaměřených regálech supermarketů, je zmíněná kyselina octová neboli kyselina ethanová. To ostatně platí o všech octech. Kyseliny je v jablečném octu kolem pěti až šesti procent, její výhodou je nízký obsah cukru, jinak jej tvoří voda, kyselina jablečná a malé množství dalších kyselin. Obsahuje také množství různých stopových prvků.

Jedna polévková lžíce (15 ml) jablečného octa obsahuje asi 12 kilojoulů a prakticky žádné sacharidy. To je skutečně zanedbatelné množství energie.

Pomáhá spalovat cukry a tuky, tvrdí vědci

A jaký má vliv na zdraví a hubnutí? Kyselina octová patří mezi mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které se v našem těle rozpouští na acetát neboli sůl kyseliny octové a vodu. Některé studie provedené zatím na zvířatech naznačují, že kyselina octová v jablečném octu může podporovat hubnutí, a to hned několika způsoby.

Mimo jiné snižuje hladinu cukru v krvi – v jedné studii na potkanech zlepšila kyselina octová schopnost jater a svalů přijímat cukr z krve, více ZDE. Kromě toho se podle stejné studie zdá, že napomáhá spalování tuku tím, že pozitivně ovlivňuje metabolismus inzulínu.

Jiná studie z roku 2006 zjistila, že zrychluje metabolismus, protože pokusným potkanům se zvýšila produkce enzymu označovaného jako AMPK, který se podílí na spalování tuků v těle. Navíc snižuje ukládání přijatých kalorií ve formě tukových zásob, a to zejména v oblasti břicha a jater.

Tento poznatek potvrdila i další studie provedená na myších – pokud zvířata dostávala tučné jídlo spolu s kyselinou octovou, v jejich těle se ukládalo méně tuků ve srovnání s kyselinou octovou. Příznivým efektem jablečného octa je rovněž potlačení chuti k jídlu.

Ano, ale s rezervou

Přestože výsledky studií na zvířatech vypadají podle vědců slibně, je zapotřebí dalšího rozsáhlého výzkumu na lidech, aby se tyto účinky potvrdily. I když se potvrdí, berte to tak, že nejde o zázrak, díky němuž by šlo hubnout bez námahy – spíše se tak dá podpořit úsilí zaměřené na úpravu jídelníčku i dostatek aktivního pohybu. Že jablečný ocet funguje i u lidí podobně jako u myší nicméně už prokázala například jedna menší japonská studie.

Kromě tekutého jablečného octa jsou k mání třeba tabletky, nezřídka doplněné vlákninou či různými minerály. Nejsou to léky, ale potravinové doplňky, které nemusely projít klinickými testy potvrzujícími jejich účinnost. Proto sliby výrobců berte s rezervou a dělte deseti.

„Během dvanáctitýdenního sledování dostávali sledovaní lidé denně 15 nebo 30 mililitrů jablečného octa a kontrolní skupina nic. Tělesná hmotnost, BMI, množství útrobního tuku, obvod pasu a hladina triglyceridů se u obou skupin, které dostávaly ocet, měřitelně snížila,“ uvedl vedoucí práce Tomoo Kondo. Podmínkou vědců v této studii bylo, že sledovaní jedinci nesměli pít žádný alkohol.

Je také dobré vědět, že některé další slibované účinky jablečného octa žádné studie nikdy nepotvrdily, ať už jde o snižování krevního tlaku, vnitřní léčbu bolavých kloubů, nebo o dosažení acidobazické rovnováhy, což je sám o sobě nesmysl, tělo si své vnitřní prostředí dokáže udržovat samo.