Evoluční psychologové Norman Li a Satoshi Kanazawa z Velké Británie, kteří výzkum prováděli, dospěli k závěru, že zatímco štěstí většiny lidí vzrůstalo s poklesem hustoty obyvatelstva (stejně jako s vysokým procentem interakcí s blízkými lidmi), extrémně inteligentní lidé jsou vlastně šťastnější, když jsou sami. Studie doslova uvádí, že tito lidé opravdu pociťují nižší životní spokojenost, když se častěji vídají s přáteli.

Touha změnit svět

V článku uveřejněném v The Washington Post uvádí výzkumná pracovnice Carol Graham, zabývající se studiem ekonomie štěstí, že ti, kdo mají vyšší inteligenci a schopnost ji používat, tráví méně času socializací, protože se zaměřují na jiné dlouhodobé cíle. A to dává smysl. Superchytří lidé mají obvykle spoustu nových vzrušujících teorií, které chtějí dokázat, nebo projektů, na kterých pracují, a touží změnit svět. Nechtějí tedy trávit čas socializací, chtějí sledovat své cíle. Mají totiž důležitější věci než poslouchat, jak přátelé mluví o své dovolené nebo o tom, co měli k večeři.

Studie dále naznačuje, že mozky našich předků lovců a sběračů byly dokonale přizpůsobeny životu na africké savaně, kde byla populace rozptýlená a lidé tam žili ve skupinkách kolem sto padesáti. Sociální interakce byla nesmírně důležitá, aby lidé přežili, zejména pokud jde o spolupráci a hledání partnera. Rozhodující byl taky prostor. Vědci se domnívají, že může existovat nesrovnalost mezi tím, jak jsme se vyvinuli, a životy v rychlém tempu, které vedeme nyní. Vysoce inteligentní jedinci se dokážou lépe přizpůsobit modernímu životu a nejsou tak spojeni s evolučními základy lidstva a nepotřebují tolik sociální interakci.