Umýt podlahu, vysát koberec, setřít prach, případně zbavit dětské hračky a oblečení roztočů a bakterií. Tento úklid známe asi všichni a rozhodně není od věci. Mnohé maminky jsou však ještě úzkostnější venku, což už tolik na místě není. Spadla dítěti na zem oblíbená hračka, kterou si rádo strká do pusy? Pokud se nacházíte ve městě, je fajn předmět vyčistit, ovšem jste-li na lesní pěšince, už tak opatrná být nemusíte.

Co naopak umývat pravidelně?

Zvláštní péči obecně byste pak měla věnovat předmětům, které bývají v kontaktu s jídlem, tedy dětské nádobí, příbor a lahvičky, ale třeba také jídelní židličky a stoličky. Pravidelně čistit byste měla i přebalovací pult a podložku, samozřejmostí by pak měl být také super čistý nočník. Zvlášť když se na něj dítě teprve učí, a tráví na něm tak možná více času, než když už zná jeho účel.

Později pak dezinfikujte i dětská WC prkénka. „Jednou za čas také důkladně omyjte alespoň ty hračky, které jsou omyvatelné, případně i dětský nábytek. Vyhněte se přitom tradičním čisticím přípravkům, které obsahují sice účinnou, ale také agresivní chemii, která by mohla podráždit dětskou pokožku i sliznice,“ upozorňuje Mauricio Espinosa, vyrábějící přírodní čisticí přípravky. Dětská pokožka je totiž oproti kůži dospělého člověka třikrát tenčí a má také vyšší schopnost vstřebávat látky, s nimiž se dostane do kontaktu. Právě kvůli tomu byste měla přehodnotit používání tradičních čisticích prostředků a popřemýšlet o těch čistě přírodních, které neškodí vám, dětem, ani vašim domácím mazlíčkům. Zvážit byste ale měla i prací přípravky, jako jsou prášky a aviváže. Je to totiž právě oblečení, které se dětské pokožky dotýká nepřetržitě každý den. Odborníci proto doporučují dostatečně jemné prací prášky na přírodní bázi, které jsou šetrné k pokožce i k přírodě.

Všechno jedním tahem, jen pro jistotu

Nezapomeňte, že vhodným čističem byste měli pravidelně umývat všechny podlahy a povrchy v bytě, nejen ty, které jsou primárně dětské. Koneckonců, dítě si přece často hraje tam, kam zrovna dojde nebo doleze, rádo olizuje zejména to, co do pusy nepatří, a když mu kousek dobroty spadne na zem, nijak ho to netrápí a přesto ho sní.

Zdroj: vlasta.cz isokor.cz prevention.cz

Související články