Stále dokola omílané téma. Kvalita nebo kvantita? A omílání není evidentně nikdy dost. Pilíře vašeho šatníku, mezi které bezesporu patří malé černé, bílá košile, černé sako, tmavé rovné džíny, vlněný kabát nadčasového střihu a kožená bunda, by měly něco vydržet a i po několikaletém nošení vypadat k světu. Nezahlcujte svůj šatník lacinými napodobeninami, které pár pracích cyklů zdeformuje do těžko nositelné podoby, neupínejte svoji pozornost k umělohmotným materiálům, které „smrdí“ už od pohledu. Perfektní střih a kvalitní látka nebo příze se vám mnohonásobně vyplatí. A když už si něco vyberete, myslete na to, s čím to budete kombinovat, abyste nemusela kupovat další kousky oblečení. Jinak vám i sebedokonalejší sukně bude viset ve skříni.

Trendy kousky ano, ale pouze v omezené míře

Je to pořád dokola. Každou sezónu na nás z výloh a následně i z ulice útočí módní inovace, které tu už sice před lety byly, ale honosí se nějakou tou obměnou. Před třemi lety frčely extra široké rukávy nadýchané od ramen až po zápěstí, letos se zase extrémně rychle zužují už na předloktí. V kurzu byly extrémně široké nohavice po kotníky, dneska se zkrátily do půli lýtek a je z nich tradiční kalhotová sukně. Ale sluší tyhle extrémní střihy každému? Jistěže ne. A co se týče barev, tak tam už člověk vůbec nemůže podléhat samozvanému módnímu diktátu, protože každý jsme jiný fototyp a hlavně, oblíbená barevná škála se v průběhu několika let zase tolik nemění, alespoň u lidí s vytříbeným vkusem. Módní výstřelek jedné sezóny vás pravděpodobně za pár týdnů přestane bavit, proto nemá valný smysl utrácet za kousky, které se ve vašem šatníku neohřejí.

Pohodlí nade vše

Tak tím si asi prošla nejedna z nás. Láska na první pohled je holt láska na první pohled, a i když si stokrát zopakujete, že ty překrásné lodičky na exra jehle nejsou moc pohodlné, nakonec se neudržíte. U bot se to ještě dá pochopit, mám spoustu kamarádek, které tyhle úlovky těší, i když jsou vystavené na skříni a městem po kočičích hlavách se s majitelkou nikdy neprošly, ale oblečení by vám mělo být pohodlné, jinak se v něm budete cítit nesvá a ovlivní to i váš běžný pracovní den. Takže berte v potaz nejen svoje míry, ale i to, které z materiálů jsou vašemu naturelu příjemné, a držte se svých priorit.

Nevěřte tomu, že vás nové kousky donutí zhubnout

Nedonutí! A vy se budete jen trápit představou, jak by vám to v nové vypasované blůzce velikosti 38 seklo, kdyby… Markantní to bývá hlavně u strečových kalhot, my ženy máme nějakou zvláštní úchylku narvat se do slimek a myslet si, že přepásaná „madla lásky“, tedy faldíky, které se vyrýsují nad zářezem opasku, zamaskuje volná tunika. Ale to neplatí, kdykoli se předkloníte nebo si sednete, bochánky budou vidět více, než když si pořídíte džíny o číslo větší. Neplýtvejte penězi, svým časem ani duševní rovnováhou. Když vám něco v ten daný čas není, nepotřebujete to. Protože až se vám skutečně podaří zhubnout, bude vám sedět něco úplně jiného.