Ráno vstanete, vyčistíte si zuby pastou, osprchujete se a umyjete si vlasy za asistence sprchového gelu, šamponu a kondicionéru. Vyfoukáte si účes a zafixujete ho lakem. Pokožku ošetříte tělovým mlékem, na obličej nanesete krém pleťový a samozřejmě oční. Poté se nalíčíte make-upem, pudrem, tvářenkou, očními linkami, stíny, řasenkou, konturovací tužkou a rtěnkou. Použijete deodorant a ovoníte se kapkou parfému…

Tak, právě jste do těla dostala 515 chemikálií! Každý krášlicí produkt, pokud není čistě přírodní, totiž logicky obsahuje chemické látky. Nejrizikovějším přípravkem je parfém, který obsahuje až 400 chemikálií, v řasence či tělovém mléku jich najdete v průměru kolem 30.

Zrádná malinkatá písmenka na etiketách

Že vás nikdy nenapadlo číst si složení na kosmetických přípravcích? Není divu. Většinou je etiketa plná chemických názvů, kterým by rozuměla leda Marie Curie-Skłodowská. Třeba glykol stearate, kyselina linolová, methylparaben nebo benzoát sodný… Jenže kdyby vám výrobce řekl, že si na obličej právě nanášíte ropu, opravdu byste si produkt koupila?

Na co si dát při výběru kosmetiky pozor?

1. Sledujte, jestli součástí produktu není minerální olej, který se vyrábí z ropy a kromě kožních problémů může nepříjemně ovlivnit nervový systém, způsobovat hyperaktivitu a přecitlivělost.
2. Dalším škůdcem je laurethsulfát sodný, který se hojně používá do šamponů, zubních past a mýdel. Je totiž levným a zároveň velmi účinným pěnidlem. Vyrábí se ale z kyseliny sírové, kterou byste jistě v koupelně dobrovolně neměla. Spekuluje se o tom, že používání laurethsulfátu sodného s sebou nese vyšší riziko nádorů. Raději si kupte přípravek, kde sodný laurethsulfát nahrazuje amonium lauryl sulfát, který je přírodní a získává se z kokosového oleje.
3. Vyhýbejte se také formaldehydu, benzoátu sodnému a parabenům s předponou methyl, ethyl nebo propyl. Ty jsou sice skvělými konzervanty a zajistí, že se krém nezkazí ani po roce od otevření, ale mohou vám způsobit nepříjemnou alergickou reakci a rakovinné bujení. Chovají se totiž jako estrogen, ženský hormon, který ve velkém množství může způsobit například rakovinu prsu.

Co není přírodní

Biokosmetika zažívá v posledních letech boom. Je sice dražší, ale poskytuje srovnatelné účinky jako kosmetika syntetická. Navíc si jejím používáním do těla nepouštíte žádné toxiny. (Stačí, že je denně dýcháte z městského vzduchu a přijímáte z potravin.)

Organická kosmetika se vyrábí pouze z přírodních ingrediencí, získávaných z ovoce, rostlin, semen, přírodních minerálů a olejů. Výtažky z medu a avokáda slouží pro přípravu tělových mlék a peelingů, z rostlinných olejů se vyrábějí mýdla, minerály se přidávají do očních stínů a tvářenek…

Přírodní kosmetika obvykle nevoní tolik jako syntetická, protože se neparfemuje. Kvůli absenci parabenů se také rychleji kazí. Problémem také je, že ne každá přírodní kosmetika je opravdu přírodní. Často na trhu najdete přípravek, který se tváří jako přírodní, ale obsahuje pouze 70 % přírodních látek. Zbytek tvoří chemické složky.

Ulevte si od toxinů

I v dnešní době ovšem můžete mít problém najít vhodný přípravek z řady bio nebo přírodní kosmetiky, který vám plně nahradí ten, na který jste zvyklá, ale vašemu zdraví neprospívá. Zkuste postupný přechod: Ponechte si řasenku a rtěnku, ale začněte používat přírodní pleťový krém. Nebo chemické přípravky vyměňte za ty, kde alespoň část tvoří přírodní složky. Parfém nahraďte ovocnou vonnou esencí ve spreji. Sice vám vůně nevydrží tak dlouho, ale můžete si být jistá, že neonemocníte rakovinou prsu.

I kdybyste přestala používat jen jeden chemický přípravek, tělu ulevíte od desítek toxinů denně a určitě vám to později v dobrém oplatí.