Každý soudný odborník na výživu nebo trenér vám řekne, že shodit jen v jedné partii těla není možné a že nemá smysl se zaměřit jen jedním vytouženým směrem. Ale stačí k tomu přistupovat trochu jinak a hned to vypadá optimističtěji: zpevněte si kritické partie a zkuste něco shodit tak, abyste zhubli i v nich.

Jinými slovy, přebytečného tuku v oblasti stehen, zvláště těch vnitřních, se zbavíte jedině tak, když se začnete zbavovat tuku celkově. Ale vaše nohy, včetně stehen, budou vypadat mnohem lépe, když se zároveň zaměříte na posilování svalů na dolních končetinách.

Dřepy, chůze, posilování

Skvělé jsou dřepy a výpady, bohužel se moc nesnesou s vašimi případnými problémy s koleny. Pokud vás kolena ani jiné zdravotní potíže neomezují, dopřejte si pětkrát týdně dvě až tři série po deseti dřepech. Předcházet by tomu mělo protažení celého těla.

Na druhou stranu, pokud zhubnete, vašim kolenům se výrazně uleví a bolesti mohou ustoupit – ideálním pohybem pro hubnutí a tvarování nohou je stará dobrá chůze. Zkuste to vymyslet tak, abyste třikrát až čtyřikrát týdně rázovali ostrým tempem alespoň 45 minut v kuse, přičemž celá hodina bude lepší. Pomalá chůze je lepší než ležení na gauči, prospěje vaší kondici, ale nezhubnete s ní. Tělo navíc začíná spalovat tuky až po první půlhodině rychlejšího pohybu, proto musíte chodit v kuse déle.

Po schodech jen nahoru

Nejlepším pohybem, který může dělat každý je jednoznačně chůze. Je to přirozená aktivita lidského organismu, zlepšuje prokrvení končetin, preventivně působí proti vzniku hemoroidů a křečových žil, pomáhá trávení. "Při běžné chůzi také nehrozí zbrklé, nepřirozené pohyby, především rotační, které mohou velice rychle a snadno způsobit zranění. Dovolím si citovat i svou babičku, která ve svých osmdesáti ujde denně okolo deseti kilometrů: V pohybu je život,” cituje MUDr. Rodion Schwarz, praktický lékař pro dospělé z Přílepské.

Chůzi doporučuje také americká trenérka Wendy Stehlingová ve svém bestselleru Štíhlá stehna za třicet dní. Podle ní byste měli chodit dokonce pětkrát týdně a střídat rovný a kopcovitý terén. Důležité je správné držení těla, zdůrazňuje – ramena při chůzi tlačte dolů a dozadu, naopak mírně vystrčte bradu a dívejte se přímo před sebe. Čím delší kroky děláte, tím více posilujete svaly na nohou.

Trik navíc? Skvělá je chůze do schodů, méně už ta ze schodů, protože hodně zatěžuje kolena – zkuste si najít trasu, na níž budou schody nahoru, zatímco dolů se vrátíte jinudy.

Dřepy a chůzi můžete doplnit posilováním a cvičením, skvělé návody najdete na internetu. A pokud možno, v tomto případě se zaměřte nejen na stehna, ale na celé tělo.