Nakonec je jedno, jestli cvičíte doma nebo pod dohledem, ale snažte se vybírat cvičení a pohybovou aktivitu, které mají potřebný efekt a zároveň vám neublíží. Snažte se cvičení nešidit a nevymlouvejte se na to, že to vzhledem k vaší váze už stejně nemá cenu.

„Rozhodně není důvod, aby lidé obézní a s nadváhou necvičili. Při cvičení by se jen měli vyhnout poskokům, běhu a dalším aktivitám, které přetěžují velké nosné klouby a záda,“ říká kondiční trenér Jan Větrovský.

Ale když nebudete cvičit, ublížíte si skoro určitě, protože kila navíc vás vystavují vyššímu riziku některých onemocnění, včetně vysokého krevního tlaku, srdečních chorob, cukrovky, spánkové apnoe a deprese. Už relativně malá pohybová aktivita tyto potíže zmírňuje, pokud navíc zhubnete, bude pokles rizika ještě výraznější.

Než začnete cvičit

Než začnete s jakýmkoli cvičebním programem, ujistěte se, že jste na tom zdravotně dobře – ideálně tak, že navštívíte svého praktika a necháte si udělat některá základní vyšetření. Pokud užíváte nějaké léky (zejména na vysoký krevní tlak), zeptejte se svého lékaře, jak moc intenzivně smíte cvičit. Má také smysl koupit si pohodlné oblečení na cvičení a dobře odpružené boty, ať už na posilování, nebo na venkovní chůzi.

Ideální pohybová aktivita? Chůze, která se hodí skoro pro každého. Navíc ji lze provozovat skoro všude, zlepšuje sílu a pohyblivost v dolní části těla a je na vás, jak intenzivně se jí budete věnovat a jak rychle budete chodit.

Buďte však opatrní, pokud vás trápí bolesti kolen, zad nebo kyčlí, raději to proberte se svým lékařem, možná bude namístě, abyste začali chodit na fyzioterapii – mohou vám tam například poradit, jak cvičit a jak se hýbat, aby se vaše potíže zmírnily.

Jak začít

Pokud jste ve cvičení úplní nováčci, začněte chůzí jen po dobu 10 nebo 15 minut denně. Postupně prodlužujte trvání na 30 až 40 minut. Ze začátku si nedělejte starosti s rychlostí nebo tempem, to přijde až časem. Pokud vás bolí velké klouby, možná pro vás bude lepší cvičit ve vodě, hledejte lekce pod názvem aqua jogging, ale dobrou volbou je také aqua aerobic.

Můžete si najít i cvičení ve skupině ve fitness centru nebo nějakém jiném zařízení, kdy si můžete vybrat podle věku nebo kondice, ideální je tam chodit třeba s nějakou kamarádkou. Nebojte se zvolit co nejmírnější nebo nejlehčí cvičení, přidat můžete vždycky. Neostýchejte se oslovit nějakého trenéra nebo lektora s prosbou o individuální trénink, je to jejich práce a rádi vám pomohou. Ideální je, když pomohou sestavit posilovací trénink, díky němuž budete budovat svalovou hmotu.

Zdroj:

https://www.verywellfit.com/best-workouts-if-youre-overweight-3495993