Vosího pasu jako v osmnácti už asi nedosáhnete, protože rozložení tuku a vůbec tělesná konstituce se s věkem mění, ale stejně, zaměřte se na vnitřní tuk v oblasti břicha a pod hrudníkem. Právě on představuje nebezpečí, na rozdíl například od velkého zadku nebo silných stehen.

Je fér říci, že to bude těžší než před lety – spalování se za ty roky přece jen zpomalilo. Na druhou stranu byste sami na sebe mohli mít více času než v době, kdy jste měli práce až nad hlavu, případně starostí o rodinu s malými dětmi.

Nejdříve si zopakujme několik základních pravidel hubnutí – určitě je znáte, ale všichni máme občas tendenci doufat, že tak úplně neplatí a dala by se trochu obejít. Bohužel, platí a bez nich to nepůjde.

  • Musíte vydat více energie, než kolik přijmete v jídle, a pozor, také v nápojích, na což se často zapomíná.
  • Jezte více zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků, ryb, luštěnin a mléčných výrobků, s výjimkou sýrů.
  • Omezte prázdné kalorie, jako jsou cukry a potraviny s malou nebo žádnou nutriční hodnotou.
  • Vyhněte se módním dietám, nezaručí vám trvalé výsledky.

A teď několik praktických rad na to, jak zhubnout i po tom, co člověk oslaví šedesáté narozeniny.

1. Potřebujete sílu

Nevyhnete se tomu, že vám s věkem budou ubývat svaly, ale můžete to vyrovnat tím, že budete přiměřeně posilovat. Až to půjde, možná najdete fitness centrum nabízející cvičení pro seniory, kde se cvičí s lehčím závažím nebo se posiluje s váhou vlastního těla, což samozřejmě můžete dělat i doma. Stejně tak doma můžete cvičit například podle videí z internetu. Nevíte jak? Poproste děti nebo vnoučata, ať vám je najdou, a zkuste jógu nebo pilates. Existuje jich dost i v češtině a cvičit se podle nich dá rozhodně lépe než podle návodu v knížkách nebo časopisech.

„Zachování svalové hmoty je klíčem ke spalování více kalorií,“ vysvětluje výživový specialista Pavel Suchánek ze společnosti FitBee. Svaly totiž i v klidu spálí více energie, navíc díky pravidelnímu cvičení půjde nahoru i vaše kondice a budete se cítit lépe.

2. Jezte více bílkovin

Denně byste měli sníst jeden gram bílkovin na každé kilo váhy, což také zabrání tomu, abyste ztráceli svaly. Navíc vás bílkoviny neboli proteiny dobře zasytí. Co si dát? Například kuřecí nebo libové hovězí maso, lososa, vejce, případně luštěniny.

Pozor, musíte se zajímat o to, kolik bílkovin obsahují, neplatí, že 100 gramů masa rovná se 100 gramů bílkovin, je jich tam třeba 20 procent neboli 20 gramů. Náš tip? Tvaroh nebo skyr. Pozor na tvrdé sýry, jsou v nich sice bílkoviny a také velmi prospěšný vápník, ale bohužel, také příliš mnoho tuků.

3. Hydratovat, hydratovat, hydratovat

Doporučení, která mluvila o tom, že by člověk měl denně vypít nejméně tři litry vody, jsou už překonaná. Ale pokud vám je plus minus šedesát, nejspíše už se nemůžete úplně spolehnout na pocit žízně, a tak vám tekutiny skutečně mohou chybět – bez nich se budete cítit mimo jiné zbytečně unavení. Na druhou stranu, někdy se žízeň záludně maskuje jako hlad a nutí vás pořád někde něco ujídat. A to nechcete.

Počítají se i tekutiny z jídla, a proto jezte rajčata, okurky a v létě melouny. Na pití je ideální obyčejná voda, občas proložená nějakou minerálkou. Pokud si nejste jisti, zda máte dostatek tekutin, zkontrolujte si barvu moči: měla by být světle žlutá.

4. Nenechte metabolismus zlenivět

Pravidlo, že by člověk měl jíst pět až šest malých jídel denně, sice nevyhovuje každému, ale po šedesátce je docela dobré se ho držet. Ukazuje se totiž, že pokud budete hodiny a hodiny mezi jídly hladovět, už tak věkem zpomalené spalování ještě přibrzdí. Každopádně však musíte jíst celkově méně, než když vám bylo o patnáct, nebo dokonce o třicet let méně. O to důležitější je, abyste měli v jídle dostatek živin – pokud o tom pochybujete, nechte si poradit od svého praktika, co byste případně měli doplnit potravinovými doplňky. Většinou se doporučuje vitamin D, vápník, selen a zinek.