Abyste díky plavání hubli, musíte chodit do bazénu pravidelně. Populární a čím dál rozšířenější celoroční plavání v rybnících či řekách je skvělé na otužování a posílíte si s ním imunitu, ale s hubnutím nemá společného nic. Na to je potřeba delší pobyt ve vodě ve vyšším tempu. Mimochodem, zapomeňte na to, že ukazatelem toho, jak jste se ve vodě nadřeli, je hlad. Ten je totiž v tomto případě špatným rádcem, ve vodě člověku vyhládne, i když moc kilojoulů nespálil.

Takže zpět k tempu a vytrvalosti – chce to nasadit rychlost a tou vydržet plavat ideálně alespoň půl hodiny, ještě lépe hodinu nebo něco mezi tím. Přepočteno na pětadvacetimetrové bazény, mělo by jich být padesát až šedesát. Nevadí, když občas zpomalíte, ale neplavte pomalu celou dobu.

Důležitou roli hraje teplota vody – ne proto, aby vám bylo v bazénu příjemněji, i když ani to není špatné, ale aby tělo skutečně spalovalo tuky. Ve studené vodě se mu do toho nebude chtít a bude své tukové zásoby naopak bránit. Ideálních je alespoň šestadvacet stupňů. Na druhou stranu, v příliš teplé vodě by vám mohlo být špatně.

Expertka na výživu Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB, plavání právě pro ženy středního a vyššího věku hodně doporučuje, ovšem s tím, že musí jít o pravidelnou aktivitu. „Voda nadnáší, takže se v ní dobře hýbe i člověku s kily navíc, který se například při chůzi necítí tak komfortně,“ připomíná.

Chůze efekt násobí

Pokud dokážete hodinu plavat skutečně rychle a v ne moc studené vodě, spálíte až tři tisíce kilojoulů, což už je slušná porce, na kterou například na kole hned tak nedosáhnete. Plavání navíc přispívá ke zpevňování postavy a posilování svalů, které potřebujete, aby vaše tělo dokázalo lépe spalovat energii.

Pokud si hubnutí pomocí plavání chcete pojistit, choďte do bazénu alespoň dvakrát týdně, a navíc přidejte dvakrát týdně hodinu chůze v opravdu ostrém tempu. A nezapomeňte na posilování, stačí doma podle videí z YouTube, ale věnujte se mu dvacet minut dvakrát až třikrát týdně.

Existují studie, které porovnávaly efekt samotného plavání se samotnou chůzí, pokud jde o hubnutí žen středního věku se sedavým zaměstnáním, a plavání dopadlo o něco lépe. „Ve srovnání s chůzí plavání z krátkodobého hlediska zlepšilo tělesnou hmotnost a rozložení tělesného tuku. Z dlouhodobého horizontu mělo i vliv na váhu a hladinu krevních tuků. Proto má zdravotní výhody,“ píše se ve studii zveřejněné v časopise zabývajícím se otázkami metabolismu (viz zde).

S jídlem opatrně

Na vašem plaveckém stylu taky hodně záleží – nemusíte si to hnát vlnami kraulem, klidně plavte stylem prsa. Chybou, která se vidí velmi často, je urputné držení hlavy nad vodou, s nímž se špatně dosahuje potřebného tempa, protože se člověku obtížněji dýchá, a navíc si zaděláváte na potíže se zády. Zejména s krční páteří.

Plavte prsa tak, jak se má – budete muset být o hodně ponořenější do vody. Věděli jste, že i dospělí mohou požádat o pomoc plaveckého instruktora a naučit se plavat správně? V bazénu můžete narazit také na kurzy aquaerobiku, který rozhodně stojí za úvahu – ve správně vedené hodině se dá spálit stejné množství energie jako při plavání, navíc rovnou posilujete svaly celého těla.

Pokud nebudete padat hlady, zkuste celou hodinu po posledním tempu nejíst. Překonáte tak i první nával hladu, než kdybyste se najedli zbytečně moc. Kdyby se vám však mělo z vyčerpání dělat zle, dejte si kousek čokolády nebo sušeného ovoce, nebo ještě lépe bílý jogurt, případně bílý jogurtový nápoj, který si můžete přinést rovnou s sebou, abyste se vyhnuli riziku čokoládové tyčinky z bazénového bistra. Obecně platí, že mnohem lepší jsou bílkoviny, tedy třeba ten jogurt než sacharidy. Kousek čokolády jako první pomoc je nicméně v pořádku, koláč už ne. Pokud to dokážete, asi nejlépe funguje plavání po ránu nalačno.

Zdroj: Iva Málková, www.metabolismjournal.com