DASH dieta původně vznikla coby jídelníček pro lidi s vysokým krevním tlakem. Jejím základem je omezení sladkostí, tuků a soli. A naopak doporučuje, aby lidé jedli hodně celozrnných výrobků, libového masa a ryb – stejně tak jako ovoce a zeleniny. Nic přitom nezakazuje.

Na její vývoj finančně přispěla ze státního rozpočtu i vláda USA. DASH dieta částečně připomíná středomořskou dietu. Slovo DASH je vlastně zkratkou ze spojení Dietary Approaches to Stop Hypertension neboli doporučené dietní postupy při vysokém krevním tlaku.

Dává to smysl i z hlediska hubnutí – krevním tlakem někteří lidé trpí kvůli genům, ale mnozí proto, že váží mnohem více, než by měli. A dvojnásobný smysl to dává pro ženy po padesátce, kterým kvůli úbytku ženských pohlavních hormonů začne často tlak stoupat, ačkoli do té doby s ním potíže neměly.

Autoři tvrdí, že díky DASH dietě začne tlak klesat už po dvou týdnech. Je to mimo jiné díky omezení množství sodíku ve stravě a naopak díky přísunu látek, které ho dokážou držet na uzdě, jako je draslík, vápník a hořčík.

Štíhlejší, ale i zdravější

Studie ukázaly, že DASH dieta skutečně pomáhá snížit krevní tlak, přispívá ke zvýšení hladiny dobrého cholesterolu a naopak snižuje množství špatného cholesterolu v krvi, má kladný vliv také na hospodaření těla s triglyceridy. Díky tomu je člověk nejen štíhlejší, ale i zdravější – k tomu pouhé snížení denního energetického příjmu nemusí stačit.

DASH dietu navrhla nutriční specialistka Marla Heller a původně měla být podpůrnou léčbou pacientů s vysokým krevním tlakem a zvýšenou hladinou cholesterolu. Jde o celkem prověřený způsob, jak zhubnout, ale zájemce musí dodržovat poměrně přesně daná a do dvou fází rozdělená doporučení. Zásadně redukuje sacharidy a také se při této dietě nedoporučuje žádné kardio cvičení ve vysokém tempu.


Pozor na cukry!

Dieta má dvě fáze. První trvá zhruba dva týdny a je třeba během této doby výrazně snížit příjem sacharidů, čímž se tělo připraví na druhou fázi a bude pak spalovat snadněji. Jídelníček je v této fázi postavený na vyloučení cukrů, ovoce a obilovin a naopak na zvýšení příjmu bílkovin.

V druhé fázi pak přidejte sacharidy, ale stále vynechávejte bílý cukr a sladké pečivo, volte celozrnné pečivo, ovoce a zeleninu. Dále se vyhýbejte moučné zelenině, to znamená hrášku, kukuřici, bramborám, dýni. Do svého každodenního jídelníčku zařaďte také jídla bohatá na bílkoviny: libové maso, luštěniny, ryby, čerstvé sýry, tvaroh a ořechy.

Důležité je dát si tři hlavní jídla a mezi nimi dvě svačiny. Pokud vám svačiny nevyhovují, nenutťe se do nich.

Vyhněte se kardio cvičení (běh, zumba, aerobik) a raději zvolte procházku, jógu nebo pilates. Necvičte však déle než 30 minut. Spěte alespoň sedm hodin, dostatečně pijte, nevynechávejte sůl (ale solte s mírou) a vyhněte se kofeinu. Spíše než o dietu jde o zdravější životní styl, a proto se nemusíte bát jojo efektu. Samozřejmě že je důležité se ani vhodnými potravinami nepřejídat.

Výsledkem je nejen nižší tlak i váha, ale také pokles rizika rozvoje osteoporózy, některých druhů rakoviny, nemoci srdce a cév a také cukrovky.