Budeme upřímní a napíšeme to. Udržet si dobrou postavu a nízkou váhu i po padesátce není žádná legrace. Snad všechno je proti nám – zpomalující se metabolismus, často sedavé zaměstnání, únava, která nám brání v tom, abychom se více hýbaly, rodinný způsob stravování a tak dále. Ale i když to není legrace, je to možné. A může se to povést prakticky všem ženám, i když úsilí, které k tomu bude nutné vyvinout, se bude lišit. Jak na to?

Na přílohách není nic špatného

Klidně začněme zmíněným jídlem – velmi častou chybou je, že ženy úplně zavrhnou přílohy. „To je ale chyba, protože sacharidy mají tvořit asi polovinu našeho denního energetického příjmu,“ upozorňuje dietoložka a odborná garantka iniciativy Vím, co jím Karolína Hlavatá.

Pokud jde o přílohy, má nicméně smysl hlídat si jejich množství – docela chytré je doporučení, aby tvořily čtvrtinu talíře, druhou čtvrtinu by měla obstarat nějaká bílkovina a polovinu zelenina.

Můžeme si i kolem padesátky někdy zahřešit sladkostmi? „Hřešit je povoleno, a to nejlépe před nějakou pohybovou aktivitou. Vybrat si můžete ze sladkého ovoce, müsli tyčinek bez polevy nebo kousku čokolády. Takový energetický doping nám umožní cvičit o to intenzivněji,“ vysvětluje odborník na výživu Pavel Suchánek. Pozor, mluví o sladkostech před cvičením – nebo třeba před dlouhou procházkou, potom jsou podle něj pokud možno tabu.

Před pohybovou aktivitou totiž poslouží jako rychlý zdroj energie, po ní by se nám rovnou uložily do tukových zásob, zjednodušeně řečeno. Záludnost na poli cukrů představuje ovoce, které je mnohem sladší než zelenina, a proto bychom ho neměli jíst třeba večer. Raději si jej dopřávejte ráno či dopoledne nebo před sportovní aktivitou. Ovoce určitě nejezte večer!

Zaměřte se na bílkoviny a tuky

Zatímco někdy ve dvaceti třiceti letech bylo hubnutí celkem hračkou, protože stačilo prostě jíst o něco méně, v padesáti o tom musíte mnohem více přemýšlet. Podstatný je příjem kvalitních bílkovin – zdrojem je maso, mléčné výrobky, vejce, luštěniny, veganské tofu a podobně. Bílkoviny pomáhají udržet metabolismus v přijatelném tempu, navíc si díky nim můžeme budovat svalovou hmotu – jejich dostatečný příjem je nicméně jen půlkou úspěchu. Aby to fungovalo, musíte se zároveň dost hýbat. Zkuste se zamyslet nad tím, kolik přijímáte tuků. Uzeniny se kvůli nim doporučit nedají, ale ještě horší jsou mnohé druhy sýrů.

Snažte se více než kdy jindy jíst kvalitně – stručně by se dalo říct, že sice potřebujete méně kalorií, ale o to více živin. Třeba proto, že vaše tělo je v tomto věku už nedokáže dobře využít. Můžete si pomoci potravinovými doplňky – ideálně jejich volbu proberte se svým praktikem. Kromě bílkovin nutně potřebujete také vitamin D, vápník a vitamin B12.

Jinak vsaďte na potraviny, jako je ovoce, zelenina, ryby a libové maso. Stanou se základem zdravé stravy, díky níž by zároveň nemusel váš pas zmizet pod nánosy tuku. Snažte se co nejvíce jídla připravovat doma, i kdybyste si ho měla nosit do práce v krabičce. Studie totiž mluví jasně: lidé, kteří jedí domácí stravu, jedí zdravěji a zhubnou spíše než ti, kteří si jídlo kupují během dne.

Tip navíc: Vyzkoušejte přerušovaný půst

Možná by vám mohl vyhovovat přerušovaný půst, během nějž se střídají úseky, kdy jíte, s těmi, kdy se postíte. Nejoblíbenějším typem přerušovaného půstu je metoda 16/8, kdy jíte v osmihodinovém okně následovaném šestnácti hodinami půstu. Tedy například od osmi ráno do čtyř odpoledne si dopřejete několik přiměřených porcí jídla, další pokrm pak přijde na řadu až zase druhý den ráno v osm. Můžete také jíst od dvanácti hodin do osmi večer.

Není to odborné doporučení, nicméně studie ukazují, že tento postup podporuje shazování přebytečných kil a některým lidem vyhovuje víc než jiné metody. Navíc střídavý půst zřejmě zpomaluje stárnutí buněk.